skip to Main Content

Nieuwe Spaanse antitabakswet lijkt te werken, 25% minder rokers

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Volgens de laatste studie van de tabaksvereniging in Spanje, zijn er 25% minder rokers in Spanje sinds de invoering van de nieuwe antitabakswet in januari 2011. Ook meld het onderzoek dat de bars en restaurants 3,6% minder hebben omgezet nu het verboden is binnen te roken. De nieuwe rookwet heeft ook de regering geen windeieren gelegd aangezien de overheid 150 miljoen euro minder aan belastinginkomsten heeft binnengehaald.

Op 2 januari 2011 ging de nieuwe Spaanse antitabakswet in werking en werd er vanaf het begin steen en been geklaagd over het feit dat men werkelijk bijna nergens meer mag roken in Spanje. Zo is het verboden om in bars en restaurants te roken maar ook in kinderspeelplaatsen en rondom ziekenhuizen. De horecasector voorzag enorme verliezen en duizenden werkelozen als gevolg van de nieuwe antitabakswet. Niet alle voorspellingen zijn echter uitgekomen aangezien er weliswaar 3,6% minder omzet is gemaakt in de horeca, overigens veel lager dan wat men verwachte en niet altijd direct het gevolg van de nieuwe antitabakswet maar ook de economische crisis, maar er geen duizenden banen verloren zijn gegaan in de Spaanse horeca.

Het hoofddoel van de nieuwe antitabakswet was echter het verminderen van het aantal rokers en daar schijnt men nu in geslaagd te zijn nu er 25% minder rokers zijn. Volgens de tabakssector worden er per dag twee miljoen minder pakjes sigaretten verkocht maar staat de teller nog steeds op 7 miljoen pakjes.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend