skip to Main Content
Het aan de ketting leggen van honden is niet meer toegestaan in de deelstaat Galicië

Het aan de ketting leggen van honden is niet meer toegestaan in de deelstaat Galicië

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

A CORUÑA – De regionale regering van de deelstaat Galicië is bezig de nieuwe dierenbeschermingswet af te ronden. Met enige tegenspraak van de Partido Popular (PP) heeft men voorlopig al enkele zaken erdoor gekregen die binnenkort verboden zijn zoals het permanent aan de ketting leggen van honden of het verkopen/afgeven als adoptie van zieke honden. Daarnaast wordt het voeren van op straat levende dieren verboden en kunnen er hoge boetes worden uitgeschreven.

Beetje bij beetje komen er steeds meer wetten om dieren te beschermen. Dat gebeurt meestal op regionaal of autonoom niveau en niet op landelijk vlak maar het feit dat men ermee bezig is, is uiteraard een goede zaak. In veel deelstaten is het bijvoorbeeld al verboden om een circus te hebben met dieren als attractie en er zijn enkele deelstaten waar het stierenvechten inmiddels verboden is. Bij gebrek aan goede regels en wetten op landelijk niveau zijn de regionale regeringen genoodzaakt zelf regels en wetten te maken om dieren beter te beschermen.

Nu is de deelstaat Galicië hiermee bezig en wil men betere en strengere wetten hebben om dieren, in dit geval honden, te beschermen. Zo zal het niet meer toegestaan zijn om honden voor lange tijd aan de ketting te leggen omdat dit, buiten stress en angst, ook schade en verwondingen aan een dier kan berokkenen. Wordt iemand er toch op betrapt dat ze een hond aan de ketting hebben, dan krijgt men boetes tot 5.000 euro. Overigens gaat het niet alleen om kettingen maar om elk materiaal waardoor een hond niet vrijelijk kan rondlopen.

Ook zal het in de toekomst verboden worden om zieke dieren in adoptie te doen, dat geldt voor katten en honden. Daarnaast is het niet meer toegestaan om dieren op straat eten te geven waarbij men tot 500 euro boete kan krijgen wanneer iemand betrapt wordt hierop. Ook is het gebruik van halsbanden die stroomstoten geven in de toekomst niet meer toegestaan in Galicië.

In principe zijn alle politieke partijen het eens met deze nieuwe wetten en regels maar de Partido Popular (PP) wilde enkele wijzigingen hebben waardoor de regels minder streng zouden worden. Daar staken de overige partijen een stokje voor waardoor de PP er alleen voor stond en hun aanpassingen niet door gingen.

Beetje bij beetje worden de Spanjaarden, en dan met name de politici, zich ervan bewust dat men iets moet doen om dieren te beschermen in Spanje. Dat gebeurt nu nog echter veel te veel op regionaal niveau waardoor goede landelijke/nationale wetten ontbreken en elke deelstaat weer andere wetten heeft waardoor het onoverzichtelijk aan het worden is.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
  1. Van de PP hoef je geen enkele vorm van diervriendelijkheid te verwachten!
    En niet meer voeren?? Dat is niet de oplossing van zwerfdieren. Oppakken, steriliseren/castreren en terugzetten is de enige methode om de aantallen te verminderen.

      1. Ja dus? Laat die maar zo doodgaan, en dat is diervriendelijk? Gewoon voederen totdat je ze van de straat kunt halen. Zwerfhonden hebben er zelf niet voor gekozen dat ze op straat leven dat hebben door en door slechte mensen gedaan.

  2. Niet meer mogen voeren van dieren is een beetje een kromme, dit is soms noodzakelijk voor loslopende honden die moeilijk te vangen zijn, deze kunnen met zo´n wet verhongeren of in een enorme slechte gezondheid belanden.

  3. Dat zal tijd worden! Dit is een positieve stap, hopelijk op weg naar nog meer bescherming, ook voor andere dieren.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken