Het aan de ketting leggen van honden is niet meer toegestaan in de deelstaat Galicië

Pixabay
Beeld: Pixabay
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

A CORUÑA – De regionale regering van de deelstaat Galicië is bezig de nieuwe dierenbeschermingswet af te ronden. Met enige tegenspraak van de Partido Popular (PP) heeft men voorlopig al enkele zaken erdoor gekregen die binnenkort verboden zijn zoals het permanent aan de ketting leggen van honden of het verkopen/afgeven als adoptie van zieke honden. Daarnaast wordt het voeren van op straat levende dieren verboden en kunnen er hoge boetes worden uitgeschreven.

Beetje bij beetje komen er steeds meer wetten om dieren te beschermen. Dat gebeurt meestal op regionaal of autonoom niveau en niet op landelijk vlak maar het feit dat men ermee bezig is, is uiteraard een goede zaak. In veel deelstaten is het bijvoorbeeld al verboden om een circus te hebben met dieren als attractie en er zijn enkele deelstaten waar het stierenvechten inmiddels verboden is. Bij gebrek aan goede regels en wetten op landelijk niveau zijn de regionale regeringen genoodzaakt zelf regels en wetten te maken om dieren beter te beschermen.

Nu is de deelstaat Galicië hiermee bezig en wil men betere en strengere wetten hebben om dieren, in dit geval honden, te beschermen. Zo zal het niet meer toegestaan zijn om honden voor lange tijd aan de ketting te leggen omdat dit, buiten stress en angst, ook schade en verwondingen aan een dier kan berokkenen. Wordt iemand er toch op betrapt dat ze een hond aan de ketting hebben, dan krijgt men boetes tot 5.000 euro. Overigens gaat het niet alleen om kettingen maar om elk materiaal waardoor een hond niet vrijelijk kan rondlopen.

Ook zal het in de toekomst verboden worden om zieke dieren in adoptie te doen, dat geldt voor katten en honden. Daarnaast is het niet meer toegestaan om dieren op straat eten te geven waarbij men tot 500 euro boete kan krijgen wanneer iemand betrapt wordt hierop. Ook is het gebruik van halsbanden die stroomstoten geven in de toekomst niet meer toegestaan in Galicië.

In principe zijn alle politieke partijen het eens met deze nieuwe wetten en regels maar de Partido Popular (PP) wilde enkele wijzigingen hebben waardoor de regels minder streng zouden worden. Daar staken de overige partijen een stokje voor waardoor de PP er alleen voor stond en hun aanpassingen niet door gingen.

Beetje bij beetje worden de Spanjaarden, en dan met name de politici, zich ervan bewust dat men iets moet doen om dieren te beschermen in Spanje. Dat gebeurt nu nog echter veel te veel op regionaal niveau waardoor goede landelijke/nationale wetten ontbreken en elke deelstaat weer andere wetten heeft waardoor het onoverzichtelijk aan het worden is.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.