Begrafenisondernemers Spanje zeggen dat er 43.985 corona-doden zijn

Begrafenisondernemers Spanje zeggen dat er 43.985 corona-doden zijn
Beeld: Freepik

Begrafenisondernemers Spanje zeggen dat er 43.985 corona-doden zijn

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Ministerie van Volksgezondheid geeft elke dag de actuele cijfers weer wat betreft de positief op COVID-19 geteste personen, corona sterfgevallen, ziekenhuisopnames en ic-patiënten. Over het algemeen gaat het om schattingen want het werkelijke aantal corona-docen is moeilijk te bepalen, net zoals in andere landen. Volgens het MoMo systeem is er een stijging van 56% aan doden in Spanje en nu geven de begrafenisondernemers in het land wéér andere cijfers.

Op maandag 1 juni spreekt men op de officiële website van het Ministerie van Volksgezondheid over 27.940 corona-doden, een aantal waarvan men altijd heeft aangegeven dat dit niet het werkelijke aantal sterfgevallen als gevolg van het coronavirus is. 

Naast de cijfers van het Ministerie wordt het aantal doden in Spanje dagelijks ook bijgehouden door het Sistema de Monitorización de la Mortalidad diaria (MoMo) en de gegevens zijn op deze website te bekijken. Daaruit blijkt dat er tussen 13 maart en 22 mei 56% meer personen om het leven zijn gekomen dan wat men voorzien had. Men heeft 120.765 doden geobserveerd terwijl er 77.675 doden verwacht werden, 43.090 doden meer.

Maar nu komen ook de begrafenisondernemers met cijfers en daaruit blijkt dat er werkelijk bij meer dan 250 ‘funerarias’ tussen 14 maart en 25 mei 43.985 doden zijn geregistreerd. Dat zijn gedurende die periode 15.876 sterfgevallen meer dan de geregistreerde 28.109 corona-doden op die datum (een aantal dat later werd bijgesteld).

Deze conclusie trekt de vereniging van begrafenisondernemers aan de hand van de geleverde informatie van de meer dan 250 leden, forensische onderzoeksrapporten en medische en burgerlijke gegevens. In het rapport wordt gesproken over anonieme informatie omdat deze sector onder druk staat van de autoriteiten. 

Zo zegt de vereniging dat er volgens de begrafenisondernemers in de Madrid regio 16.579 doden zijn in plaats van officiële 8.949 corona-doden. In Catalonië is dat 12.125 in plaats van 6.053, in Castilla-La Mancha 3.393 in plaats van 2.925 en in Castilië en León 2.412 in plaats van 1.961 corona-doden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.