menu: rubrieken, zoeken & meer

Spanje deze week helemaal vrij van de avondklok

Spanje deze week helemaal vrij van de avondklok
Beeld: Freepik

Spanje deze week helemaal vrij van de avondklok

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Vanaf maandag 7 juni zal er in geen enkele autonome regio meer sprake zijn van een avondklok en zal Spanje dus voor de eerste keer sinds vele maanden avondklok-vrij zijn. De enige twee regio’s die na de beëindiging van de noodtoestand afgelopen 9 mei nog een avondklok hadden stoppen daar deze week mee. 

Nadat de noodtoestand eindigde op 9 mei hebben diverse regionale overheden geprobeerd hun avondklok te behouden maar dat lukte niet in het Baskenland en dat lukte niet op de Canarische Eilanden omdat de rechters daar geen toestemming voor gaven.

Alleen de Valencia regio (provincies Alicante, Valencia en Castellón) en de Balearen eilanden (Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera) kregen wel toestemming van de regionale rechtbanken en besloten nog enkele weken door te gaan met de avondklok. 

De ‘toque de queda’ stopt echter op zondag 6 juni om 23.59 uur in de Comunidad Valenciana ofwel de Valencia regio. Op zondag 6 juni om 23.59 uur eindigt ook de avondklok op de Balearen eilanden. Daarmee ontstaat de situatie dat er vanaf maandag 7 juni geen enkele autonome regio meer zal zijn die een avondklok zal hebben.

De enige corona-maatregelen die op dit moment nog gelden in praktisch alle autonome regio’s zijn de beperkte openingstijden en capaciteit van bezoekers in de horeca en andere plaatsen, de sluiting van de lokalen in het nachtleven zoals discotheken en danssalons en de verplichting om een mondkapje te dragen.

Overigens wordt er in Spanje steeds meer gesproken over het beëindigen van de mondkapjesplicht op openbare plaatsen in de buitenlucht zolang als de anderhalvemeter afstand gehandhaafd blijft.