menu: rubrieken, zoeken & meer

Zeven landen hebben al digitale EU-COVID-certificaat maar Spanje wacht tot 7 juni

Zeven landen hebben al digitale EU-COVID-certificaat maar Spanje wacht tot 7 juni
Beeld: Voorbeeldfoto / Freepik

Zeven landen hebben al digitale EU-COVID-certificaat maar Spanje wacht tot 7 juni

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Zeven Europese landen zijn vanaf nu al begonnen met de uitgifte van het digitale EU-COVID-certificaat. Spanje doet ook mee in de proeffase maar heeft besloten pas op maandag 7 juni te beginnen. 

Bulgarije, Tsjechië, Denemarken, Duitsland, Griekenland, Kroatië en Polen zijn reeds begonnen met het uitgevn van het digitale EU-COVID-certificaat. Spanje is een van de proeflanden maar heeft eerder al aangeven op maandag 7 juni met het uitgeven en accepteren van de digitale EU-COVID-certificaten.

Het technische systeem of de EU-gateway om de uitgifte van de digitale EU-COVID-certificaten te realiseren is reeds in gebruik en veel landen zijn er al op aangesloten of in het proces om dat te doen. 

Bulgarije, Tsjechië, Denemarken, Duitsland, Griekenland, Kroatië en Polen zijn de eerste landen die aan hun burgers de digitale EU-COVID-certificaten uitgeven waardoor zij makkelijker kunnen reizen. Ook Spanje gaat dat doen maar pas vanaf maandag 7 juni.

Vanaf 10 mei hebben 22 landen de speciale gateway al met succes getest. De verordening treedt op 1 juli in werking, maar alle lidstaten die de technische testen met succes hebben afgelegd en gereed zijn om certificaten af te geven en te verifiëren, kunnen nu beginnen het systeem op vrijwillige basis te gebruiken. 

Zeven lidstaten, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Griekenland, Kroatië, Polen en Tsjechië, hebben op 1 juni 2021 al besloten om verbinding te maken met de EU-gateway en te beginnen met de afgifte van de eerste EU-certificaten, maar bepaalde landen gaan het digitale EU-COVID-certificaat pas invoeren wanneer alle functies in het hele land beschikbaar zijn. Daarom zullen de komende dagen en weken steeds meer landen zich hierbij aansluiten.

Spanje, Nederland, België, Frankrijk, Portugal, Italië en Luxemburg zijn enkele landen die de EU-gateway reeds getest hebben en verbonden zijn met het Europese technische systeem voor de uitgifte van de QR-codes die daarna door de burgers uitgeprint kunnen worden of bewaard worden in de smartphone app.

Bulgarije, Tsjechië, Denemarken, Duitsland, Griekenland, Kroatië en Polen zijn ook verbonden, hebben alle tests uitgevoerd en hebben het systeem in werking gezet.

Het technische systeem op EU-niveau waarmee certificaten op een veilige en privacyvriendelijke manier kunnen worden gecontroleerd, is sinds 1 juni operationeel. Het EU-certificaat is door de Europese Commissie voorgesteld om deze zomer weer veilig te reizen. 

Het digitale EU-COVID-certificaat is gratis, veilig en toegankelijk voor iedereen. Het is digitaal of op papier beschikbaar, en bewijst dat iemand tegen COVID-19 is ingeënt, negatief is getest of van een infectie is hersteld.