Search
menu
Search

Hoe sokken een dorp in het verlaten Spanje gered hebben

Hoe sokken een dorp in het verlaten Spanje gered hebben
Beeld: Calcetines Mingo / web

Hoe sokken een dorp in het verlaten Spanje gered hebben

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BURGOS – Met slechts 1.200 inwoners is het dorp Pradoluengo in de provincie Burgos in Castilië en León erin geslaagd niet alleen inwoners te behouden maar ook nieuwe inwoners aan te trekken. En dat allemaal gelukt door één fabriek, een sokkenfabriek. Calcetines Mingo is hét voorbeeld voor het platteland van Spanje dat het mogelijk is om te overleven in een van die vergeten delen van Spanje.

Calcetines Mingo is een familiebedrijf dat al in 1914 werd opgericht en op dit moment wordt geleid door José Manuel Mingo, de vierde generatie van de Mingo-familie. Calcetines Mingo maakt een ding, sokken. Deze zijn zo bekend dat praktisch het hele dorp daar van kan leven.

25% van alle verkochte sokken in Spanje komt uit het dorp Pradoluengo of anders gezegd, een op de vier paar sokken is gemaakt door Calcetines Mingo. Ondanks dat het dorp de afgelopen 15 jaar de helft van de inwoners is kwijtgeraakt, is dat verlies minder groot dan andere dorpen in dezelfde provincie. En dat is allemaal te danken aan de sokkenfabriek.

Volgens José Manuel Mingo overleeft de fabriek doordat ze een kwalitatief product leveren, veel beter dan de sokken van de grote Aziatische fabrieken. Tegenwoordig worden er in dit kleine dorp meer dan één miljoen paar sokken geproduceerd in Calcetines Mingo waarvan meer dan 400 duizend geëxporteerd wordt.

Calcetines Mingo is recent door de Spaanse bank Santander en de Spaanse Kamer van Koophandel (Camara de Comercio) uitgeroepen tot ondernemer van het jaar in de provincie Burgos. Bekijk de onderstaande video om meer te leren over het dorp en de sokkenfabriek.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?