Vijfduizend banen vanwege de zwarte truffel in de provincie Teruel

Vijfduizend banen vanwege de zwarte truffel in de provincie Teruel
Beeld: Canva

Vijfduizend banen vanwege de zwarte truffel in de provincie Teruel

TERUEL – In Teruel wil de truffel-sector een kwaliteitszegel om zich niet alleen te onderscheiden van de rest maar ook om de zwarte truffel uit de provincie Teruel in Aragón te beschermen. De vereniging van truffel-boeren met ruim 500 leden heeft een verzoek ingediend bij de regionale overheid van Aragón voor het kwaliteitszegel van Beschermde Geografische Aanduiding (BGA).

De truffel is niet alleen voor veel lezers een geliefd ingrediënt van de dagelijkse maaltijd maar is ook een van de producten die in de provincie Teruel in sommige delen ervoor gezorgd heeft dat de ontvolking gestopt is. De ‘trufa negra’ of zwarte truffel heeft niet alleen voor werk gezorgd bij mensen die al wonen in bepaalde dorpen maar er zijn ook nieuwe truffelaars naar de dorpen gekomen.

Volgens de Asociación de Truficultores de Teruel (Atruter) zijn er nu meer dan 5.000 directe banen die met de zwarte truffel te maken hebben. In 2018 tot 2021 werden in de provincie 3.000 hectare truffels gepland die al bovenop de 12.000 hectare die reeds in productie is kwam.

Teruel is zeker niet de enige provincie waar zwarte truffel vandaan komt maar wel het overgrote deel van de Spaanse truffel. Van de 140 ton die in Aragón wordt geoogst komt 100 ton uit de provincie Teruel, aldus de voorzitter van de vereniging die eraan toevoegt dat Teruel de grootste producent van zwarte truffel is. En dat moet beschermd worden.

Op de website degustateruel.com (ook in het (computer) Nederlands) lezen we dat de knol melanosporum (zwarte wintertruffel), ook bekend is als Périgord-truffel en violette truffel, op een diepte van 15 tot 25 cm groeit. De truffel is een schimmel die groeit op de wortels van hoofdzakelijk steeneiken. De truffel wordt aangetroffen in gebieden waar aan specifieke klimatologische omstandigheden wordt voldaan. In Spanje werd deze schimmel in de jaren zestig geproduceerd in de provincies Huesca, Teruel, Soria en Burgos.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.