skip to Main Content
Werkloosheid Spanje in juni gedaald met bijna 95.000 mensen

Werkloosheid Spanje in juni gedaald met bijna 95.000 mensen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

inem3MADRID – Volgens de cijfers van de Spaanse regering die zich weer baseert op de informatie van het oude INEM oftewel de Servicios públicos de empleo, is het aantal werklozen ook in de maand juni weer gedaald. Het gaat om een daling van 94.727 werkzoekenden waardoor het totaal aantal werklozen nu op 4.120.304 mensen komt te staan.

Het is de vijfde maand op rij dat het aantal werkzoekenden is gedaald. In februari daalde het aantal werklozen met 13.500 personen, in maart met 60.200, in april met 119.000 en in mei met 118.000 personen. In de maand juni is het aantal werklozen ook weer gezakt met 94.727 mensen die een baan zochten en dus nu gevonden hebben.

Met deze nieuwe aantallen komt het totaal aantal werklozen nu neer op 4.120.304 personen, het laagste aantal sinds augustus 2011. In vergelijking met juni vorig jaar is het aantal werklozen gedaald met 329.397 personen, een daling van 7,4% in 12 maanden tijd.

De maanden mei en juni zijn traditiegetrouw maanden waarin veel mensen een baan vinden in met name de dienstensector waaronder ook het toerisme valt. Het is uiteraard goed dat mensen werk vinden maar de omstandigheden zijn er niet beter op geworden. Zo zijn er bijna geen vaste contracten meer in Spanje en heeft meer dan 95% van de mensen die een baan hebben gevonden genoegen moeten nemen met een tijdelijk contract van soms maar enkele weken of maanden en dan ook nog eens vaak of slechts enkele uren of extreem veel uren voor weinig loon.

Daarnaast is het aantal werklozen welke recht hebben op een uitkering weer gedaald naar 54,46% van het totaal aantal werklozen wat dus betekent dat bijna de helft van de werklozen in Spanje geen enkele vorm van (legale) inkomsten heeft.

De regering baseert zich op de cijfers van de “arbeidsbureaus” in Spanje, bekend als INEM, een naam die vroeger gebruikt werd maar nu niet meer. Bij deze kantoren staan alle arbeiders en werklozen geregistreerd maar niet iedereen schrijft zich meer in om verschillende redenen.

Hierdoor is het niet een van de meest realistische beelden van de werkloosheid in het land. Het zogenaamde EPA enquête onderzoek van het Spaanse bureau voor de statistiek is wat dat betreft een betere maatstaf. Deze wordt elke drie maanden gehouden onder de Spaanse bevolking – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken