skip to Main Content
Plastic zakjes zijn sinds zondag 1 juli niet meer gratis in Spanje
Freepik

Plastic zakjes zijn sinds zondag 1 juli niet meer gratis in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Plastic zakjes zijn sinds zondag 1 juli niet meer gratis in Spanje

Freepik

MADRID – Sinds zondag 1 juli (2018) zijn de plastic zakjes/tasjes in alle winkels in heel Spanje niet meer gratis terwijl in 2021 sommige plastic zakjes helemaal gaan verdwijnen uit het Spaanse straatbeeld. De beslissing om 0,05 tot 0,30 euro te vragen voor plastic zakjes heeft lang op zich laten wachten bij de centrale regering in Spanje terwijl regioregeringen in diverse autonome deelstaten deze beslissing al enkele jaren geleden hebben genomen.

Spanje was in 2017 min of meer op de vingers getikt door de Europese Unie en moest voor 31 december 2018 maatregelen nemen wat betreft het terugdringen van plastic zakjes in het land. De Spaanse regering wilde dat proces versnellen maar dat was op 1 maart van dit jaar nog niet gelukt. In mei van dit jaar besloot de voormalige regering eindelijk via een Koninklijk besluit dat er vanaf zondag 1 juli geen gratis plastic zakjes tussen de 15 en 50 micron meer te verkrijgen zijn in de winkels in Spanje.

Nationaal

Het betalen voor wegwerp zakjes bij de supermarkten in de regio’s Catalonië en Andalusië is al enkele jaren een normale zaak maar in de rest van Spanje nog niet. Daar is dit jaar dan eindelijk verandering in gekomen waarbij de klant verplicht voor de zakjes moet betalen, net zoals in andere Europese landen waaronder Nederland. Vanaf 2021 moet er een algemeen verbod komen op de dunne plastic zakjes en zullen alleen nog bioafbreekbare en herbruikbare zakjes te koop zijn.

Aantallen

In Spanje is men er de laatste jaren wel al in geslaagd om het aantal plastic zakjes per inwoner van 317 in 2007 terug te dringen naar het huidige aantal. De inwoners van Spanje gebruiken echter nog steeds zo’n 180 plastic zakjes per jaar wat neerkomt op 1 zakje per twee dagen. In 2014 werd er voor 62,5 ton aan plastic zakjes weggeven, wat neerkomt op 6,7 miljard zakjes van minder dan 50 micron (50µ of 0.050 mm) dik.

Soorten zakjes

Plastic zakjes in zowel winkels, supermarkten etc. maar ook op weekmarkten en markthallen en daarnaast de levering aan huis zijn sinds 1 juli 2018 niet meer gratis. De regering heeft geen verplichte bedragen voor de plastic zakjes en tasjes bekend gemaakt maar wel een adviesprijs van tenminste 0,15 euro voor zakjes van meer dan 15 micron (15 µ of 0.015 mm) dik.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen “muy ligeras” of extra lichte zakjes van minder dan 15 micron (15 µ of 0.015 mm) dik. “Ligeras” of lichte zakjes tussen de 15 en 29 micron (29µ of 0.029 mm) dik. Daarnaast zijn er zakjes “ligeras” tussen de 30 micron (30µ of 0.030 mm) dik.

Er is een uitzondering op de verplichte betaling van plastic zakjes. De extra dunne zakjes van minder dan 15 micron dikte die noodzakelijk zijn om producten hygiënisch te verpakken, zullen altijd gratis blijven. Dat geldt dus bijvoorbeeld voor vlees- en visproducten en verse groente en fruit in supermarkten die los verkocht worden (productos a granel). Dit zal ook gelden voor brood en aanverwante artikelen die op deze manier verpakt moeten worden.

Vanaf 2020

Met ingang van 1 januari 2020 zullen gefragmenteerde plastic zakken volledig worden geweigerd, dat wil zeggen “gefabriceerd met plastic materialen die additieven bevatten die de fragmentatie van het materiaal katalyseren”. Ook moeten alle zakken van meer dan 50 micron vanaf 2020 voor minstens 50% gerecycled plastic bevatten.

Vanaf 2021

Vanaf 1 januari 2021 zijn alle zakjes tot 50 micron verboden. Alleen de levering van de composteerbare zakken is toegestaan ​​in de winkels. Dit zijn degenen die moeten voldoen aan bepaalde eisen van de EU, zodat ze in de toekomstige container voor bioafval of organisch afval die de gemeenten zullen moeten implementeren, geplaatst kunnen worden.

Eindelijk

Het heeft lang geduurd voordat de Spaanse regering deze beslissing heeft genomen die met een flinke vertraging komt. Toch voldoet Spanje nog niet aan de EU-regels en men moet vaart zetten achter de maatregelen om aan de EU-regels te voldoen. In diverse autonome deelstaten is men al verder en moet men al betalen voor plastic zakjes maar dit was dus nationaal (voor heel Spanje) nog niet geregeld.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
 1. Wat ik niet begrijp is ,als ik wil betalen voor een plastic tas , is het dan wel goed voor het milieu?
  Want zo lijkt het wel
  Waarom dan niet stevige papieren tassen in de supermarkten/markten?
  Waar ik ook graag voor wil betalen

 2. Buitengewoon informatief artikel. Dank daarvoor. Zal me beperken tot het volgende. Vandaag boodschappen gedaan in diverse plaatsen in de “ Marina Alta “! Vandaag 2 juli waren de plastic tasjes nog steeds gratis. Ook bij de Mercadona!

 3. Juan dat zijn geen mensen, maar tuig zonder enige vorm van fatsoen besef.

  1. Dat zijn er dan wel een heuleboel Harrie…..
   Op picknick plekken ook, overal vuilnisbakken, maar even het vuilnis er in gooien ho maar.

   Even buiten het artikel om, maar de Japanse supporters en die van Senegal ruimden dus na hun wedstrijden de tribunes op in het stadion….dat is pas top! En zo hoort het ook.

 4. En terecht.
  Weg ermee met die plastic troep.
  Je had op zondag ochtend vroeg na de San Juan nacht hier eens op het strand moeten kijken….wat een beesten zijn het dan toch…..bergen plastic, tasjes, flessen, blikjes, etensresten en ook nog even voor het vermaak, mensen die op het strand massaal hebben zitten plassen en schijten. Sjonge jonge. Leuk zo´n feest hoor en prima, maar RUIM JE EIGEN ROMMEL OP!

  1. Spanjaarden zijn wat afval betrefd varkens, ik hoefde het niet in mijn hoofd te halen wat op straat neer te gooien want dan…………………

   Maar dat heb ik hier al eerder aangegeven en toen probeerden velen mij hier af te maken? Geeft wel aan hoe labiel de schrijvers hier zijn.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken