14,5% werkloosheid Spanje is het dubbele van de eurozone

14,5% werkloosheid Spanje is het dubbele van de eurozone
Beeld: 123rf

14,5% werkloosheid Spanje is het dubbele van de eurozone

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het aantal werklozen in Spanje is in de maand juni met 5.107 personen gestegen naar bijna 3,9 miljoen werklozen, een stijging van 0,13% ten opzichte van de maand mei. Het werkloosheidspercentage in Spanje is daardoor gestegen naar 14,5% wat bijna het dubbele is van het gemiddelde van 7,4% in de eurozone en meer dan het dubbele van de 6,7% binnen de Europese Unie.

In Spanje steeg het aantal werklozen in de maand juni naar 3.862.883 personen wat 5.107 werkzoekenden meer zijn dan in de eveneens rampzalige maand mei. Binnen de EU is Spanje op dit moment het land met de meeste werklozen met 14,5% van de beroepsbevolking gevolgd door Griekenland met 14,4% (gegevens maart). In de hele Europese Unie zijn op dit moment 14,3 miljoen inwoners werkloos waarvan 12,1 miljoen binnen de eurozone. 

Wat betreft de jeugdwerkloosheid staat Spanje helaas ook bovenaan de lijst van de EU en eurozone. Dat percentage is in de eurozone 16% en binnen de EU 15,7% wat in absolute cijfers 2,8 miljoen werklozen onder de 25 jaar betekent binnen de EU en 2,3 miljoen binnen de eurozone. 

Het jeugdwerkloosheidspercentage in Spanje is 32,9% wat meer is dan de 32,4% in Griekenland terwijl dit in Luxemburg 26,1% is. In absolute cijfers zijn er 549.000 werklozen onder de 25 jaar in Spanje.

Het goede nieuws is dat in Spanje er weer 1,2 miljoen werknemers aan het werk zijn gegaan nadat hun tijdelijke ontslagen vanwege de coronavirus, de zogenaamde ERTE’s, zijn opgeheven.

Het slechte nieuws is dat het voor het eerst sinds 2009 is dat het aantal werklozen in een juni-maand niet is gedaald maar is gestegen. In het crisisjaar 2008 steeg het aantal werklozen in Spanje nog met 36.849 personen terwijl dit in juni 2020 nu 5.107 mensen is. In 2019 daalde het aantal werklozen in juni nog met 63.805 personen, mede vanwege de vele banen in het toerisme en de aanverwante sectoren zoals diensten- en horecasector.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.