skip to Main Content
Regionale verkiezingen Galicië en Baskenland op 25 september

Regionale verkiezingen Galicië en Baskenland op 25 september

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

verkiezingen2016-9aMADRID – Terwijl de centrale Spaanse regering nog druk bezig is met het vormen van een nieuwe regering hebben de regionale premiers van Galicië en Baskenland aangekondigd op 25 september aanstaande naar de stembussen te gaan. De regio Galicië heeft haar verkiezingen een maand naar voren geschoven aangezien deze gepland stonden voor 23 oktober maar nu vallen de regionale verkiezingen samen met die van het Baskenland.

De meeste regio’s of autonome deelstaten van Spanje hebben op 24 mei 2015 regionale verkiezingen gehad behalve Catalonië, Andalusië, Galicië en Baskenland. Deze Spaanse regio’s hebben hun eigen agenda waarbij men zelf elke 4 jaar de data kan vaststellen voor regionale verkiezingen. Andalusië had al verkiezingen gevierd op 22 maart 2015 terwijl de regio Catalonië de laatste keer op 27 september 2015 naar de stembus ging (voor de derde keer in vijf jaar).

Zoals bekend hebben de autonome deelstaten in Spanje een eigen regionale regering waarbij men op sommige gebieden eigen wetten en regels kan opstellen terwijl de rest synchroon moet lopen met de regels en wetten die vanuit de centrale regering in Madrid worden vastgesteld. Precies dat laatste heeft er altijd voor gezorgd dat de regio Catalonië rebels is en zich wil afscheiden van de rest van Spanje, iets wat voor veel commotie en problemen zorgt in Spanje.

De inwoners van Galicië en het Spaanse Baskenland zullen nu komende 25 september een nieuwe regionale regering en leiders kunnen kiezen. In Galicië is Alberto Nuñez Feijóo (PP) sinds 2009 de premier of “presidente de la Xunta” en in het Baskenland is Iñigo Urkullu Renteria (PNV) sinds 2012 de premier of “lendakari” – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken