skip to Main Content
Leer “Arran” de verantwoordelijke organisatie die tegen het toerisme in het Catalaanse land is kennen

Leer “Arran” de verantwoordelijke organisatie die tegen het toerisme in het Catalaanse land is kennen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Graffiti op muren, lekgeprikte fietsbanden, volgekladde toeristenbussen, protestacties en vuurwerk in de haven van Mallorca, etc. Al deze protest uitingen komen van leden van de anarchistische “Arran” groep die tegen het toerisme en de toeristen zijn en dat graag willen laten zien. Ondanks het feit dat het in principe om losstaande feiten gaat waarbij toeristen en toeristische attracties het doelwit lijken te zijn in Catalonië en de Balearen, komt er steeds meer protest en een georganiseerde structuur in de protesten. Maar waar hebben we het hier over en wat is “Arran”?

Gelukkig hebben de leden van de “Arran” groep het niet direct gemunt op de toeristen die in grote getalen naar Spanje komen. Daarnaast hebben we het hier ook niet over anti-toerisme acties in heel Spanje maar (tot nu toe) alleen in de autonome deelstaten die altijd net iets anders wilden zijn, Catalonië en de Balearen eilanden. Het is in Barcelona en op Mallorca waar tot nu toe acties zijn uitgevoerd die op zich onschuldig lijken maar wel voor veel overlast kunnen zorgen.

Nieuws

“Arran” omschrijft zichzelf in het Catalaans als “Organització juvenil de l’Esquerra Independentista. Independència, socialisme i feminisme” ofwel “Links georiënteerde jeugdorganisatie voor onafhankelijkheid, socialisme en feminisme”. Ondanks het het feit dat de leden van deze groep al diverse anti-toeristen acties hebben uitgevoerd in Barcelona en Mallorca, kwamen ze vrij recent pas echt in het nieuws toen vier gemaskerde “Arran” leden een dubbeldeksbus vol met toeristen dwongen om te stoppen waarna de voorkant werd beklad met leuzen als “Toerisme doodt de wijken” waarbij ook een band werd lekgeprikt. Uiteraard schrokken de inzittenden zich wezenloos en meenden zij dat het om een terroristische aanslag of iets dergelijks ging.

Na de busactie werd ook nog op Twitter een filmpje verspreid waarbij leden van de groepering met een keukenmes de banden van verhuur fietsen lek prikten om zogenaamd hun wijk te verdedigen tegen de opkomst van het toerisme. Twee dagen later werd er actie gevoerd in de haven van Mallorca waarbij diverse leden met grote spandoeken en anti toeristen leuzen voor diverse restaurants rook vuurwerk afstaken en er papier gegooid werd in een restaurant. Alle acties zijn tot nu toe bekritiseert door zowel de gemeentebesturen, autoriteiten, politici en toeristenorganisaties terwijl woordvoerders van “Arran” zich verdedigen door aan te geven dat ze niets fouts of illegaals doen als het gaat om de verdediging van een wijk of stad, een simpele gedachte maar iets waar zij heilig in geloven.

Wat is Arran

“Arran” werd in juli 2012 opgericht door de Maulets Unie, de CAJEI en diverse andere kleinere groeperingen om samen georganiseerd en gestructureerd te protesteren en demonstreren in het “land” Catalonië. De bedoeling van “Arran” is om alle revolutionaire jeugd die naar onafhankelijkheid lonkt in een organisatie samen te voegen als jeugdige tak van de linkse onafhankelijkheidsstrijders zoals onder andere de Catalaanse politieke partij CUP. “Arran” wil volgens de eigen website drie dingen: Onafhankelijkheid van de Catalaanse landen, een einde aan het kapitalistische systeem en een socialere gemeenschap en de feministische strijd opvoeren om een einde te maken aan de overheersing van de mannen in de maatschappij.

Rest van Spanje

Net zoals in Barcelona en op Mallorca groeit het ongenoegen onder de bewoners van veel steden over het massale toerisme wat steden en dorpen bezet. Dan hebben we het hier alleen over steden die net zoals steden in Nederland en België zowel gewone steden zijn maar ook toeristische bestemmingen. We hebben het hier niet over de Spaanse Costa’s en populaire badplaatsen waar het toerisme normaal is en waar men ook op het toerisme ingespeeld is. Aan de toeristische Costa’s zal niet veel te merken zijn van anti toeristen acties aangezien ze daar met open armen worden ontvangen.

Terecht protest?

Ja, het toerisme is erg belangrijk voor de Spaanse economie en ja, er zijn heel veel mensen werkzaam in deze industrie die jaarlijks miljarden euro’s oplevert maar nee, niet iedereen heeft met het toerisme te maken en nee, niet iedereen wil met het toerisme te maken hebben. Men moet niet denken dat alles in Spanje om het toerisme draait. Dat mag dan wel zo zijn in de toeristenplaatsen langs de Spaanse kust en op de eilanden maar er zijn nog veel meer plaatsen in Spanje waar het toerisme niet belangrijk is.

In de grote steden is het probleem vaak dat dankzij o.a. appartementen verhuurders de toeristen niet meer geconcentreerd in hotels verblijven maar plots overal slapen en dus ook overal voor problemen kunnen zorgen. Dat kan dus betekenen dat iemand al zijn hele leven in een appartement woont in een normale straat in een stad (buiten de toeristengebieden) maar dankzij de verhuur van particuliere appartementen aan toeristen deze persoon plots omringt is door buitenlanders die met de nodige geluidsoverlast enkele dagen komen genieten van een stad. Dit zorgt voor ongenoegen en iets wat enkele jaren helemaal niet gebeurde.

Mening

Voor de lezers die nu gaan roepen “Maar Spanje verdient heel veel geld met de toeristen dus je moet niet zeuren” moet je eens denken dat als in jouw rustige woonwijk plots alle woningen verhuurt worden aan vakantiegangers die de buurt op stelten zetten waardoor je geen oog meer dicht doet terwijl jij niets met toeristen te maken wilt hebben. Dat vindt toch niemand leuk?

Zijn daarmee de protesten van de “Arran” leden goed te praten? Nee absoluut niet en in de tijden waarin we leven is dialoog en samen tot een oplossing komen altijd beter dan een bus bestormen en de toeristen de stuipen op het lijf jagen. Daarmee blijven de toeristen echt niet weg maar krijgt de “Arran” organisatie alleen maar naamsbekendheid terwijl het eventuele probleem niet opgelost wordt. Daarnaast is te hopen dat deze vorm van protesteren niet uit de hand gaat lopen en zich verder door heel Spanje, dus buiten Catalonië en de Balearen, zal verspreiden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
 1. En de linkse regering en de politie doet niets om dit aan te pakken .Slappe zakken. Als de toeristen weg blijven dan raakt Catalonie aan de bedel staf.

 2. Hufters komen in alle landen, streken voor.
  Je gedragen als toerist en als gastheer/gastvrouw
  Dan komt het vast goed
  Iedereen wil maar van alles, er niks voor hoeven doen en gratis

 3. Laat die catalanen lekker links liggen en kom maar naar Madrid. Kun je meteen een wijn proeverij bij is ons doen in El Brabantino. Iedereen is hier welkom!

 4. goh, het ene wel het andere dan weer niet…
  eens kijken ALS ze onafhankelijk kunnen worden/zijn hoe ze dat gaan oplossen
  aan alle toeristen: rot op
  wat zal ´t zijn, enerzijds de money en anderzijds de overlast, beiden gaan niet samen

 5. Leerzaam artikel!
  Het is een bekend fenomeen, ” bewegingen ” die binnen de bestaande democratiese kaders geen ” stem ” hebben gaan vaak over tot buitenparlementaire acties, soms ludiek, soms geweldadig!
  Wil het daarnaast over de naam hebben. Arran is een buitengewoon mooi gebied in Schotland, ze maken er een heerlijke whisky met dezelfde naam. Het is er stil en aangenaam! Er is geen grotere tegenstelling mogelijk dan tussen Barcelona en Arran!

 6. Ook ik hoop dat de protesten niet uit de hand gaan lopen. Mijn man en ik wonen nu bijna 3 jaar met veel plezier in Catalonië en hopen hier nog lang te kunnen blijven.
  Maar tegelijkertijd heb ik ook begrip voor de protesten, het is niet leuk als je meer (vaak hufterige) buitenlanders dan Spanjaarden om je heen ziet met alle gevolgen vandien.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken