skip to Main Content

Ryanair piloten in België en Zweden en misschien Nederland en Duitsland gaan staken

Opnieuw stakingen bij piloten van Ryanair

123rf

MADRID – De Ierse low cost luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft wellicht wat betreft aantal passagiers een goede zomer maar wat betreft stakingen en onvrede bij het personeel heeft Ryanair wellicht een van de slechtste jaren. Na stakingen van de Ierse piloten en het cabinepersoneel in diverse landen enkele weken geleden, kan Ryanair zich nu klaarmaken voor stakingen bij de Zweedse, Belgische en wellicht ook Duitse en Nederlandse piloten.

De Ierse piloten zijn al geruime tijd bezig met werkonderbrekingen van 24 uur wat gezorgd heeft tot een dreiging van het verplaatsen van een deel van de activiteiten van Ryanair naar Polen waardoor er wellicht in Ierland banen verloren gaan bij piloten en cabinepersoneel. Toch willen ook de Ierse piloten weer gaan staken.

België en Zweden

Wat nu al wel definitief bekend is, is dat de Zweedse en Belgische piloten op vrijdag 10 augustus het werk zullen neerleggen en staken. Het gaat in het geval van Zweden om zo’n 40 piloten bij de vliegbasis Skavsta nabij Stockholm en om tientallen piloten in België die gedurende 24 uur niet zullen gaan werken.

Nederland en Duitsland

Eerder wisten we te melden dat de Duitse piloten ook nadenken over een staking als Ryanair voordat het ultimatum van 6 augustus verstrijkt niet tegemoet komt aan de eisen van de piloten.

In Nederland hebben de piloten op dinsdag ook gestemd voor staking maar er is nog geen datum bekend. Ook in Nederland hangt dit af van de onderhandelingen met Ryanair en een ultimatum van 7 augustus. De kans is echter groot dat zowel in Duitsland alsook Nederland er op 10 augustus gestaakt gaat worden.

Spanje

De Spaanse vakbond die 500 van de 800 piloten die in Spanje voor Ryanair werken heeft aangekondigd niet te gaan staken. Dat heeft alles te maken met een rechtszaak die de Sepla vakbond heeft aangespannen tegen Ryanair waardoor er niet gestaakt mag worden.

Dat houdt echter niet in dat de stakingen in België, Zweden en misschien ook Nederland en Duitsland geen effect zullen hebben op Ryanair vluchten van en naar Spaanse vliegvelden.

Waarom staken

Volgens de Ryanair piloten voert Ryanair een intimidatiecampagne tegen deelnemers aan stakingen en heeft de Ierse vliegmaatschappij gedreigd met ontslagen, iets wat indruist tegen het stakingsrecht. In Ierland heeft Ryanair gedreigd om een deel van de activiteiten te verplaatsen naar Polen waardoor 100 piloten en 200 cabinepersoneel gedelokaliseerd worden. Werken ze niet mee dan verliezen ze hun baan.

De diverse vakbonden vragen dat de dreigementen en de geplande delokalisatie ingetrokken worden. De piloten willen ook de toepassing van de nationale wetgeving in de landen waar Ryanair actief is. Ze herhalen daarnaast hun vraag aan de nationale en Europese overheden om de praktijken van Ryanair te veroordelen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
 1. Ze kennen allemaal de voorwaarden als ze in dienst treden.
  Zoek een andere baan als het je daarna niet meer bevalt.
  Met staken red je het niet bij Michael O’Leary.
  Het enige wat je bereikt is mensen duperen en een behoorlijke
  economische schade veroorzaken. Hier kun je trots op zijn.

 2. … als de Belgen kunnen staken zijn ze steeds als de kippen bij …

 3. Leuk, ik heb op 10 augustus een vlucht naar Manchester voor een lang weekend. Daar gaat mijn enige vakantie dit jaar. Lekker dat het net in de zomervakantie moet gebeuren. Zeer onhandig en voor mij de druppel en wat mij betreft de laatste keer dat ik met Ryan Air ga vliegen.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken