skip to Main Content
Taxichauffeurs Spanje stoppen met staking
El Pais

Taxichauffeurs Spanje stoppen met staking

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Taxichauffeurs Spanje stoppen met staking

El Pais

MADRID – Het is de Spaanse regering gelukt om de taxisector in de grote steden in Spanje deels tegemoet te komen. Op woensdagavond besloten de chauffeurs in Barcelona en Madrid te stoppen met de staking nadat de minister van Ontwikkeling diverse beloftes heeft gedaan.

Zoals bekend staakten de taxichauffeurs in Barcelona, waar het allemaal begon op woensdag 25 juli waarna andere steden zoals Madrid, Bilbao, Málaga, Alicante,  Valencia, Palma en Zaragoza volgden.

De belangrijkste reden voor de staking was de onvrede over de zogenaamde VTC-licenties waarmee chauffeurs voor Uber en Cabify kunnen rijden.

Volgens de wet moet er een verhouding zijn van 1 VTC-licentie per 30 taxi-licenties maar daar wordt volgens de taxisector in de grote steden niet aan voldaan. In de Spaanse media wordt echter geschreven dat er in Spanje 67.089 taxi-licenties zijn en 5.890 VTC-licenties waardoor de verhouding niet klopt.

Overeenkomst

De minister van Ontwikkeling heeft tijdens de tweede vergadering tussen vertegenwoordigers van de taxisector en de Spaanse regering belooft de regioregeringen in de autonome deelstaten die dat willen de VTC-licenties te reguleren waarna dit niet meer de verantwoordelijkheid is van de centrale overheid.

Wapenstilstand

Dat was voor de taxisector een van de belangrijkste punten maar tot nu toe willen nog niet alle autonome deelstaten meewerken. De taxisector heeft de welwillendheid van de regering om te onderhandelen echter beloond met een wapenstilstand tot in ieder geval september. Mocht er dan nog niets veranderd zijn dan is de kans groot dat er weer gestaakt gaat worden.

Een week

Ondertussen hebben de taxichauffeurs in Barcelona en Madrid gedurende een week de stad plat gelegd waarbij er geen taxi’s waren en straten bezet waren door kamperende taxichauffeurs. Ook in andere steden werd gestaakt.

Arrestaties

Uiteindelijk liepen de gemoederen soms te hoog op en zijn er drie taxichauffeurs vanwege geweld aangehouden en hebben chauffeurs van Uber en Cabify 60 aangiften gedaan bij de politie vanwege intimidatie, geweld en materiële schade aan voertuigen.

Illegale staking

Overigens is ook gebleken dat de stakingen van de taxichauffeurs in feite illegaal zijn aangezien er geen toestemming is gevraagd voor de staking. De gemeenten waar de taxichauffeurs dagenlang het verkeer hebben onderbroken en slechte service hebben verleent midden in het toeristische hoogseizoen hebben echter niets gedaan om dit te voorkomen en zelfs te beboeten. Als een particulier gedurende dagen de hoofdstraat in een stad zou blokkeren was er zeker wel opgetreden, aldus Unauto de vereniging van VTC chauffeurs.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Frustratie viert hoogtij bij de taxi-chauffeurs, maar zij zijn mede de oorzaak ervan. Door hun veel te duur betaalde vergunningen, dat door hen als een soort pensioen wordt beschouwd voor als ze willen stoppen, blijkt onhoudbaar nu er concurrentie opstaat die het in vele opzichten ook nog eens beter doet.
    Het is heel jammer voor hen die soms vele tienduizenden hebben moeten betalen voor de vergunning, die nu ineens veel minder waard blijkt. En dat wordt alleen nog maar erger als zij de prijzen niet snel omlaag bijstellen en de service juist opschroeven, want anders kunnen zij het wel schudden. En dan? Het hele land platleggen?

    1. Juist. Er is concurrentie, wat in iedere branche voorkomt. Het maken van prijsafspraken is verboden dus ook ik zie het gebeuren dat de vergunning-houders hun prijzen en diensten zullen moeten aanpassen. En de gemeentes moeten het speculeren van die vergunningen proberen te stoppen en andere regelingen moeten er van kracht komen.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken