menu: rubrieken, zoeken & meer

Spanje gaat corona-vaccinatie opvoeren om 70 procent immuniteit te bereiken

Spanje gaat corona-vaccinatie opvoeren om 70 procent immuniteit te bereiken
Beeld: 123rf

Spanje gaat corona-vaccinatie opvoeren om 70 procent immuniteit te bereiken

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het is al vaker gezegd door de ministers en de Spaanse premier, Spanje wil dat eind augustus 70 procent van de inwoners van het land volledig gevaccineerd is om zo de gewenste groepsimmuniteit te bereiken. Recent werd aangekondigd dat er 3,4 miljoen extra Pfizer-vaccins naar Spanje komen en dat men het vaccinatieproces heeft versneld om dat doel te bereiken.

Het doel van de Spaanse regering zoals premier Pedro Sánchez op 6 april 2021 aankondigde is om 33 miljoen inwoners van Spanje volledig gevaccineerd te hebben. Dat is 70 procent van de circa 47 miljoen inwoners die het land heeft. 70 procent wordt gezien als groepsimmuniteit (als dat al bestaat) en dat doel staat gepland voor eind augustus, eind deze maand dus. Er zijn tegenslagen geweest zoals met het AstraZeneca-vaccin en minder geleverde dan beloofde corona-vaccins maar Spanje is goed op weg om dat doel te bereiken. Speciaal daarvoor heeft Spanje 3,4 miljoen extra Pfizer-vaccins gekocht.

Huidige situatie

De 70 procent is nog niet gehaald maar Spanje is wel op de juiste weg. Als we kijken naar de gegevens van afgelopen vrijdag 30 juli dan zien we dat inmiddels 56,8 procent van de Spaanse inwoners volledig gevaccineerd is, dat zijn 26.933.847 personen die twee prikken hebben gehad (een prik in geval van het Janssen-vaccin). Er zijn daarnaast 31.851.618 personen die tenminste één prik hebben gehad en dus gedeeltelijk gevaccineerd zijn, dat is 67,1 procent. In totaal zijn er in Spanje op vrijdag 56.186.601 prikken geplaatst. Bekijk HIER het Spaanse CoronaDashboard.

Met deze cijfers en om de 70 procent eind augustus te bereiken betekent dat dus dat er in Spanje gedurende deze maand nog 6.066.153 personen gevaccineerd moeten worden en het percentage 13,2 procent moet stijgen. Op zich zou dat moeten lukken omdat er in de maand juli in totaal 9.414.260 volledig gevaccineerden bijkwamen terwijl dat in juni nog 8.298.302 personen waren.