menu: rubrieken, zoeken & meer

Vier gemeenten in de Huesca provincie in Aragón krijgen avondklok

Vier gemeenten in de Huesca provincie in Aragón krijgen avondklok
Beeld: 123rf

Vier gemeenten in de Huesca provincie in Aragón krijgen avondklok

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

HUESCA – De inwoners en bezoekers van de gemeenten Huesca, Jaca, Monzón en Barbastro krijgen vanaf dinsdag 3 augustus 00.00 uur te maken met een lokale avondklok nadat het Spaanse Hooggerechtshof dat heeft goedgekeurd. Eerder werd de lokale avondklok maatregel nog afgekeurd door het regionale hooggerechtshof in Aragón maar de regionale overheid stapte naar het Spaanse hooggerechtshof dat de maatregel wel toestaat.

Dat betekent dat de 53.956 inwoners van de stad Huesca, de 13.129 inwoners van de stad Jaca, de 17.469 inwoners van de stad Monzón en de 17.174 van de stad Barbastro en de bezoekers die daar op vakantie zijn of tijdelijk verblijven vanaf dinsdag 3 augustus om 00.00 uur te maken hebben met een lokale avondklok tussen 1.00 en 6.00 uur ‘s nachts gedurende tenminste 15 dagen. 

De regionale overheid van Aragón heeft voor deze gemeenten gekozen vanwege de epidemiologische situatie en de hoge corona-incidentie van 1.058 per 100.000 inwoners in de afgelopen 7 dagen in Jaca, 458 in Huesca, 437 in Barbastro en 395 in Monzón (let op: dus niet in 14 dagen maar in 7 dagen). Weliswaar zijn deze corona-incidenties in deze gemeenten aan het dalen, voor de regionale overheid zijn ze nog te hoog en is de kans op wederopleving te groot.

In eerste instantie werd het invoeren van de lokale avondklok al enkele dagen geleden aangevraagd aan het ‘Tribunal Superior de Justicia de Aragón’ maar dat werd afgewezen. Daarop volgde de regionale overheid de procedure en stapten ze naar het ‘Tribunal Supremo’ dat de maatregel deze maandag wel goedkeurde voor een periode van 15 dagen.