Search
menu
Search

Nieuwe dierenwelzijnswet weer een stapje dichterbij na aanname ministerraad in Spanje

Nieuwe dierenwelzijnswet weer een stapje dichterbij na aanname ministerraad in Spanje
Beeld: Canva

Nieuwe dierenwelzijnswet weer een stapje dichterbij na aanname ministerraad in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje stevent af op de eerste echte dierenwelzijnswet die het land zal hebben. Het is een lang en controversieel proces waarbij de wet na diverse aanpassingen is aangenomen door de Ministerraad. Er zal nog een volgende stap nodig zijn voordat de ‘Ley de Bienestar Animal’ een feit zal zijn in Spanje en het leven van dieren beter moet worden. Hieronder melden we enkele van de toekomstige maatregelen.

De Spaanse coalitieregering bestaande uit de PSOE en Unidas-Podemos wil een beter leven voor dieren en in het bijzonder huisdieren. Daarom heeft het Ministerio de Derechos Sociales y Agenda 2030 al in oktober 2021 een nieuwe ‘Ley de Bienestar Animal’ gepresenteerd met daarin veel maatregelen om het welzijn van dieren in het algemeen en in het bijzonder huisdieren te beschermen en verbeteren.

Na een lange vertraging en diverse onderhandelingen, is het zeer uitgebreide wetsvoorstel afgelopen maandag tijdens de ministerraad aangenomen maar moet deze nog aangenomen worden in het Congres en de Senaat, er zijn dus nog wijzigingen mogelijk. We beschrijven enkele bijzonder opvallende maatregelen in deze nieuwe dierenwelzijnswet. Het wetsvoorstel heeft echter geen betrekking op de ‘tauromaquia’ ofwel het stierenvechten en dieren in de veeteelt.

De nieuwe ‘Ley de Bienestar Animal’ ofwel dierenwelzijnswet werd al in oktober 2021 door het Directoraat-Generaal voor Dierenrechten en het Ministerio de Derechos Sociales y Agenda 2030 gepresenteerd maar werd deels tegengehouden door het Ministerie van Landbouw. De reden waren de jachthonden en honden die professioneel gebruikt worden bij bijvoorbeeld de veeteelt, denk aan schapen etc. Uiteindelijk werd er onderhandeld en werd besloten deze honden mee te nemen in de dierenwelzijnswet. Maar voor deze honden zijn enkele uitzonderingen zoals dat de verplichte cursus en het niet alleen mogen laten langer dan 24 uur niet gelden vanwege de bijzondere omstandigheden van deze honden.

Hogere straffen

Opvallend in deze nieuwe wet is dat de straffen voor mishandeling met dood tot gevolg van dieren uitgebreid zijn tot 24 maanden (2 jaar) terwijl mishandeling van dieren zonder dood tot gevolg maar waarbij wel medische assistentie bij nodig was een celstraf van 18 maanden kan opleveren. In beide gevallen mogen de veroordeelde personen gedurende vijf jaar geen enkel contact met dieren hebben waardoor dierenmishandelaars dus niet meer vrijuit kunnen gaan. Daarbij gaat het niet alleen om huisdieren zoals honden en katten maar om alle dieren.

Euthanasie verboden

Het is vanaf de definitieve aanname van de wet ook verboden om euthanasie te plegen bij honden en katten in dierenopvangcentra, alleen in bijzondere gevallen van ziekte en leeftijd maar altijd als dit door dierenartsen is goedgekeurd. Dit wordt ook wel ‘sacrificio cero’ genoemd. 

Verkoop winkels verboden

Omdat de regering ook streeft naar een ‘abandono zero’ wil men impulsieve aanschaf van huisdieren tegengaan door de verkoop en het uitstallen van dieren in winkels te verbieden. Sterilisatie wordt afgedwongen bij dieren die in open ruimtes leven en omgaan met andere dieren van dezelfde soort en verschillend geslacht.

Huisdieren mogen in Spanje alleen nog verkocht worden als deze van officiële en geregistreerde fokkers komen. Het fokken moet dus een professionele daad worden en het thuis fokken en via internet verkopen van huisdieren is niet meer toegestaan. Boetes kunnen oplopen tot 600.000 euro.

Geen spektakel en shows

Dierentuinen en dolfinaria in Spanje mogen geen nieuwe dieren fokken of verwerven met de nieuwe wet. Dat mag alleen nog bij bedreigde diersoorten. Dierenleed moet ook worden vermeden bij bedevaarten, processies en andere traditionele activiteiten waar dieren bij betrokken zijn. Circussen met wilde dieren worden in heel Spanje (en niet meer alleen regionaal) verboden. Het wetsvoorstel heeft echter geen betrekking op de ‘tauromaquia’ ofwel het stierenvechten.

Gevaarlijke honden

De lijst met potentieel gevaarlijke honden gaat verdwijnen. De honden worden namelijk niet meer per ras maar individueel beoordeeld op gevaarlijkheid. Op dit moment zijn dit de PPP-honden (Perros Potencialmente Peligrosos) in Spanje: Pitbull Terriër; Staffordshire Bull Terrier; Amerikaanse Staffodshire Terriër; Rottweiler; Argentijnse Dogo; Fila Brasileiro; Tosa Inu; Akita Inu. Verder wordt ook gekeken naar bepaalde kenmerken en het gedrag.

Honden cursus

De nieuwe dierenwelzijnswet streeft naar een verantwoord omgaan met huisdieren en nieuwe hondenbezitters moeten een (online) cursus volgen over de zorg en aandacht die dieren nodig hebben. Op deze manier wil men meer respect voor dieren afdwingen en moet het in de steek laten van honden die impulsief worden aangeschaft worden voorkomen.

Alleen laten

Een huisdier mag niet langer dan drie aaneengesloten dagen alleen zijn wat in het geval van honden niet langer dan 24 uur mag zijn. Verder mogen huisdieren niet alleen achtergelaten worden op terrassen, balkons, patio’s, kelders of in gesloten voertuigen, blootgesteld worden aan hitte of kou of vastgebonden worden aan deuren zonder toezicht. Boetes kunnen oplopen tot 600.000 euro.

Katten kolonies

Er moet een betere controle komen over het beheer van katten colonies want de wilde kat is een gezelschapsdier in vrijheid wiens situatie in feite het gevolg is van het onerantwrelijke bezit van achtergelaten katten. Daarom moet er een protocol komen om de populatie op straat levende katten te controleren en geleidelijk aan te verminderen. Zo moeten gemeenten zich meer gaan bezighouden met sterilisatie, registratie, minimale zorg en training van katten verzorgers.

LET OP: Deze wet werd na diverse aanpassingen afgelopen maandag aangenomen bij de wekelijkse ministerraad maar er moet nog ver gestemd worden in het Congres en de Senaat. Dat kan betekenen dat de nieuwe dierenwelzijnswet nog aangepast kan worden op bepaalde punten. Het is nog niet bekend wanneer dat gaat gebeuren.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?