Search
menu
Search

Spanje presenteert pakket aan energiebesparende maatregelen: airco op 27 graden

Spanje presenteert pakket aan energiebesparende maatregelen: airco op 27 graden
Beeld: Canva

Spanje presenteert pakket aan energiebesparende maatregelen: airco op 27 graden

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse regering heeft op maandag tijdens de Ministerraad, de laatste voor de vakantie van de ministers en het parlement, het pakket met energiebesparende maatregelen aangenomen. Het doel van deze maatregelen is om het gasverbruik met 8% te laten dalen. Deze maatregelen zullen gelden vanaf het moment dat deze in de Staatscourant BOE zijn gepubliceerd en gelden tot november 2023.

Het speciale en tijdelijke pakket met maatregelen heeft de lange naam ‘Plan de choque de ahorro y gestión energética en climatización para reducir el consumo en el contexto de la guerra en Ucrania’ gekregen. Hierin staan maatregelen en acties voor overheidsinstellingen, bedrijven, industrie, winkels, winkelcentra, hotels, horeca, culturele instellingen en de personen vervoer sector. Deze maatregelen gelden dus niet voor particulieren.

De norm is dat de airconditioning in de zomermaanden niet lager mag staan dan 27 graden. In de wintermaanden mag de temperatuur niet hoger zijn dan 19 graden. Een andere maatregel is dat deuren niet open mogen staan wanneer de airconditioning of verwarming aan staat, iets dat voor 30 september (2022) geregeld moet zijn zoals met automatische deuren etc.

Verder wordt verwacht dat de verlichting in de etalages van winkels om 22 uur uitgaat, dat publieke gebouwen donker zijn wanneer deze niet worden gebruikt en dat de verwarmingsketels en airconditioning installaties die voor januari 2021 zijn geplaatst worden nagekeken en afgesteld, iets dat voor 31 december 2022 moet gebeuren.

Het nieuwe Koninklijk wetsbesluit omvat ook maatregelen om fossiele brandstoffen te vervangen door hernieuwbare energiebronnen. Met dit doel zal de verwerking van elektrische netwerken en infrastructuren worden gestroomlijnd, de injectie van hernieuwbare gassen in het gaspijpleidingnetwerk worden vergemakkelijkt en opslag en eigen verbruik worden bevorderd.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?