skip to Main Content
(nog) geen nieuwe regering in Spanje na mislukking tweede stemronde parlement

(nog) geen nieuwe regering in Spanje na mislukking tweede stemronde parlement

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

rajoy23aMADRID – Tijdens de tweede stemronde in het Spaanse parlement hebben 180 leden tegen Rajoy gestemd en 170 parlementariërs voor Rajoy gestemd. Dit is precies dezelfde uitslag als afgelopen woensdag tijdens de eerste stemming waarbij de zittende premier van Spanje Mariano Rajoy ook geen vertrouwen kreeg van het merendeel van de parlementariërs.

Mariano Rajoy van de Partido Popular (PP) presenteerde zich samen met Ciudadanos en Coalición Canaria bij deze stemmingsrondes die gehouden moesten worden na de tweede verkiezingen van 26 juni. Samen hadden ze echter niet meer dan 170 zetels en om een regering te vormen heeft men minstens 176 zetels nodig in Spanje. Er waren echter 180 parlementariërs, waaronder die van de PSOE en Unidos-Podemos die voor de tweede keer deze week tegen de conservatieve coalitie stemden.

En nu?

En wat nu? Vanaf nu hebben de politici tot 31 oktober de tijd om eventueel een andere premier kandidaat te zoeken om zich te presenteren en zo nogmaals te proberen om een meerderheid te krijgen om een regering te vormen. Mocht ook dat niet lukken dan zullen er nieuwe verkiezingen komen, in principe na 54 dagen op 25 december maar aangezien dat op Kerstdag valt kan deze eventueel verplaatst worden naar 18 december, mochten alle politieke partijen het met elkaar eens worden.

Driemaal is scheepsrecht?

Het zou de derde keer in 12 maanden tijd zijn dat de Spanjaarden naar de stembussen moeten gaan, een situatie die nog nooit is voorgekomen in Spanje. Op 20 december 2015 werden er verkiezingen gehouden waarna Rajoy zich niet wilde presenteren omdat hij toen niet genoeg steun had. Pedro Sanchez van de PSOE probeerde het wel maar slaagde er, net zoals Rajoy dit keer, niet in om de meerderheid te krijgen. Hierna volgden nieuwe verkiezingen op 26 juni waarna Rajoy zich wel kandidaat stelde om een regering te vormen. Dit keer slaagde de premier in functie er niet in om een meerderheid te krijgen waarna er dus waarschijnlijk derde verkiezingen moeten komen.

Leven gaat door in Spanje

Het is een vreemde en niet echt gewenste situatie maar het leven gaat door in Spanje. Veel inwoners van het land merken niets van het ontbreken van een regering maar de Europese Unie is niet blij met deze situatie. Vanuit Brussel zijn er al dreigementen gekomen van sancties, stopzetten Europese projecten, inhouden van subsidies etc. dus de vraag is wat gaat Brussel nu doen. Voorlopig zal Mariano Rajoy de uitslag aan Koning Felipe IV mededelen waarna het afwachten is wat er gaat gebeuren – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken