skip to Main Content
40 procent van de honden in Spanje die te maken hebben met mishandeling zijn jachthonden

40 procent van de honden in Spanje die te maken hebben met mishandeling zijn jachthonden

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Spaanse politie afdeling Seprona van de Guardia Civil heeft in haar laatste rapport duidelijk aangegeven dat 40% van alle honden die mishandeld worden, in de steek worden gelaten, gestolen of gedood worden jachthonden zijn. Hoe je het ook went of keert, de jachthonden hebben het in Spanje zwaar te verduren. De statistieken van de Seprona dienst geven daarnaast aan dat gedurende de laatste vijf jaar dit aantal gestegen is.

Ruim een 40% van alle mishandelde, gedode en in de steek gelaten honden in Spanje zijn galgo’s, podenco’s en andere jachthonden. Dit staat in het rapport van de Guardia Civil die alle gegevens van dierenmishandeling van de afgelopen vijf jaar op een rij heeft gezet. Het laatste rapport van de Seprona dienst stamt alweer uit het jaar 2013 dus het was wel eens tijd voor nieuwe statistieken.

Volgens de officiële gegevens van de Seprona hebben gedurende de laatste vijf jaar tenminste 66.242 honden te maken gehad met mishandeling. Hiervan waren er 22.724 jachthonden, een 40% dus. Dat is een erg groot aantal van mishandelde honden als je dat vergelijkt met de redelijk kleine groep van Spanjaarden die iets met de jacht te maken hebben, volgens de Seprona slechts 2% van de bevolking (die een vergunning hebben en geregistreerd staan).

Lees ook: Leer de Spaanse milieu, natuur en dieren politie kennen: Seprona

Bij deze gegevens gaat het echter alleen om die gevallen die bij de Guardia Civil terecht zijn gekomen en worden dus niet al die honden opgeteld die achtergelaten of mishandeld worden en door asielen en opvangcentra of particulieren worden opgevangen. De echte cijfers van mishandelde en in de steek gelaten honden is vele malen hoger dan de cijfers uit de statistieken van de Seprona dienst van de Guardia Civil.

Diefstal

De cijfers van de Guardia Civil zijn dus lager dan wat de realiteit is maar het geeft wel een goed beeld over wat er gaande is met de dierenmishandeling in Spanje. Volgens de statistieken werden er vorig jaar 209 jachthonden gestolen (van de 384 in totaal) terwijl dat in 2012 er nog 503 van de 646 waren. Het grootste deel van deze gestolen jachthonden wordt gebruikt bij illegale hondengevechten terwijl een ander deel verkocht wordt en overgebracht worden naar andere landen.

In de steek laten

Gekeken naar de cijfers over het aantal honden die in de steek werden gelaten in 2016 waren dat er 434 waarvan 158 jachthonden. Dit zijn volgens de verschillende dierenbescherming bonden niet de realistische cijfers want men denkt dat er jaarlijks 50.000 galgo’s en podenco’s in de steek worden gelaten. Nogmaals, de Guardia Civil heeft alleen gekeken naar de cijfers over de gevallen die bij de Seprona dienst terecht zijn gekomen.

Lees ook: Er werden in 2016 in Spanje meer dan 137.000 honden en katten in de steek gelaten

Ophangen

In Spanje zeggen veel dierenbeschermers dat de jagers jaarlijks honderden honden aan bomen ophangen maar volgens de cijfers van de Guardia Civil is dat aantal niet meer dan 18 in totaal waarvan er slechts 9 bekend zijn dat het om jachthonden ging. De echte cijfers zullen helaas wel vele malen hoger liggen want het blijkt een praktijk te zijn die in Spanje nog te veel gebeurt.

Mishandeling

Gekeken naar de mishandeling van honden en specifiek jachthonden werden er vorig jaar 957 meldingen gedaan bij de Seprona. Ook dit aantal zal in de realiteit vele malen hoger zijn dan wat te lezen valt in de statistieken van de Guardia Civil.

Cijfers voor 2016

In de cijfers van 2016 staat het volgende te lezen (klik hier om het schema te bekijken): In totaal werden er het afgelopen jaar 434 honden in de steek gelaten waarvan er 70 galgo’s waren, 88 jachthonden van andere rassen en 276 andere soorten honden. Er werden 18 honden opgehangen waarvan 9 jachthonden en 9 andere soorten honden. Er werden in totaal 162 honden dusdanig geslagen dat ze gewond raakten en 69 overleden aan hun verwondingen terwijl er nog eens 136 honden overleden door uitdroging of uithongering. 11 honden raakten gewond door geweerschoten terwijl er 26 door kogels overleden.

In totaal werden er 384 honden gestolen waarvan 176 galgo’s, 133 andere jachthonden en 75 andere soorten honden. 66 honden werden er vergiftigd en 79 honden werden illegaal verkocht. Er waren 654 honden die geregistreerd werden die niet goed vervoerd werden (zoals bij de jacht) en 3.281 gevallen waarbij honden ongezond en onhygiënisch leefden. Dan zijn er ook nog 9.472 andere gevallen die niet specifiek staan uitgelegd waardoor het totaal aantal gevallen die bekend zijn bij de Seprona dienst van de Guardia Civil eindigde op 14.682 honden.

Nogmaals, het gaat hier om de statistieken en cijfers van de Seprona dienst van de Guardia Civil over gevallen met honden waar zij bij betrokken zijn geweest. In de realiteit is dat aantal vele malen hoger in Spanje al zijn echte duidelijke en met cijfers onderbouwde aantallen niet echt bekend. Een ding is echter wel duidelijk de jagers en jachthonden hebben een groot aandeel in de trieste gevallen van dierenmishandeling in Spanje.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 21 reacties
 1. Hallo Luc,

  Gezien je zelf niet weet waar je woont, op 3 september NIET in Spanje en op 4 september WEL in Spanje neem ik aan dat je dus niet weet wat er gebeurt. Misschien zelf een van de heren jagers? Misschien goed even wat huiswerk te doen en ook even te bepalen waar je woont want je ben inderdaad de weg kwijt

 2. Redactie, de cijfers zijn geflatteerd, de mensen die in de opvang bezig zijn weten wel beter. Binnenkort begint het jachtseizoen weer, met hemelscheiende taferelen. Maar er zijn inderdaad goede jagers maar helaas niet veel?

  1. De cijfers zijn gebasseerd op de honden die opgevangen of gered zijn door de Guardia Civil afdeling Seprona die actief bezig zijn tegen dierenmoshandeling. Het zijn inderdaad niet de realistische cijfers zoals ook vermeld in het artikel

 3. Enkel de kop gelezen, de rest niet, weet al genoeg, de kop is al om van te kotsen!!!!!!!!!
  Heeeeeel erg voor die honden maar dit is voor ALLE dieren zo!!!!!!
  Een maand geleden hebben wij nog politie gebeld omdat een hondje van (denken wij en politie ook), nog geen jaar jong, op straat doolde, opgenomen door politie en ja naar asiel gebracht, weeral !!!
  Het was misschien weggelopen of uitgebroken dat weten we niet natuurlijk en heeft het hopelijk een chip, dan komt het nog bij de eigenaars terecht.
  Het dierenleed is wel een heel heel klein beetje verbetert in Spanje, dat is wel waar, maar er is nog heel veel werk aan de winkel!!!
  We hebben nog een 10 tal minuutjes gepraat met de politie en die mensen doen hun stinkende best om dieren te beschermen en waar nodig in te grijpen, méér kunnen die mensen ook niet doen,
  heel veel dank daarvoor!!!

 4. Wanneer er hier uiteindelijk iets gaat veranderen weet ik niet ; het is intriest hoe de meeste spanjaarden omgaan met dieren
  zeker op de campo; 100 jaar terug mijn hart breekt wanneer ik hier ben en telkens weer die miserie zie v die onschuldige dieren

 5. Nog even deze reactie, officieus worden er ong. 50.000 jachthonden per jaar vermoord , weggegooid, verminkt en mishandeld.

  In geheel Spanje wordt er elke 4 minuten een dier overgeleverd in de handen van een dodingsstation, asiel, dierenhulporganisaties, gewoon aan hun lot over gelaten. of vastgebonden, zomaar ergens of als het geluk heeft bij het asiel, gevonden worden door goede mensen (137.000 per jaar). Spanje is nr. 1 in Europa ten aanzien van dierenmishandeling (stieren, ganzen, ezels, honden, katten enz) en in de steek laten.
  Gelukkig is er een kentering en veel Spaanse particulieren en dierenorganisaties zetten zich in voor deze arme dieren, maar het gaat langzaam, heel langzaam, zolang alleen de lagere overheden zich ermee bezig houden en de regering een blind oog toekeert en niets wil weten zal dit nog wel wat decennia duren. ?

 6. Jagers zijn het grootste uitschot van Spanje ze verschuilen zich zelfs onder valse namen op Facebook groepen die juist dieren redden. Gelukkig worden ze snel doorzien en verwijderd uit de bewuste groepen die nu steeds meer gesloten groepen worden.

  De jagers zitten op die groepen om eventuele akties die ze hebben uitgevoerd te kunnen verbloemen, of zo zware mishandeling te ontkennen of heel snel honden verhuizen als er een melding is gemaakt, het is een heel geniepig en smerig volkje.

 7. Nooit zoveel onzin gelezen. Jachthonden en jagers worden hier bewust door elkaar gehaald om jagers verdacht te maken. Je kan een jachthond ( dat zijn bepaalde rassen) hebben zonder jager te zijn. Jachthonden die voor de jacht gebruikt worden zijn getrainde en dus dure honden. Dat er ongevallen tijdens de jacht gebeuren zal wel, maar dat is dan al even gevaarlijk voor de collega jagers. Dus zeker geen normale zaak. Het grote probleem in Spanje is dat er zoveel honden verlaten of op straat gezet worden. Ik heb het zelf eens meegemaakt, een hond die vastgemaakt was. De politie heeft een asiel geregeld, maar ik moest hem wel een week verzorgen. Ik woon hier niet vast anders had ik hem wel gehouden, maar daar los je het probleem niet mee op. Gewoon alle honden registreren en verkoop regulariseren. Het dieronvriendelijk imago van Spanje moet aan de oorzaak aangepakt worden en dat zijn dus niet die 2 % jagers !

  1. Hallo Luc,

   Voordat je je een zeer idealist beeld vormt over de jagers en hun diervriendelijkheid
   Missschien eerst eens rond te kijken op bv Facebook en andere dierenorganisaties. Hoe het hier gesteld is met in dit geval de jachthond. De goede uitgesloten behandeld de jager zijn honden slecht tot zeer, een droog stuk brood 1x pw ze moeten slank zijn anders kunnen ze niet jagen, groen smerig water, als ze niet jagen aangeketend staan. In een donker smerig hol, zonder een daglicht of een zonnenstraaltje. De teven zelfs aan de ketting van 50 cm bevallen. Chips die er uitgesneden worden, na goede dienst hoog opgehangen, na slechte dienst zo laag dat de poten de grond raken en ze dus creperen. Op straat gegooid, het aantal dat dood wordt gereden, gebroken poten, heupen of wat dan ook hebben is ongelofelijk. Dure jachthonden, kan zijn maar tot een bepaalde hoogte, als ze te oud zijn of slecht voor hun werk hebben ze geen waarde meer.
   En ik zie dat u niet in Spanje woont, misschien in uw land van herkomst heersen andere normen en waarde ten aanzien van de jachthonden. Ik hoop het in ieder geval.

   Hoop dat u uw mening herziet!!!!!

   1. In het zuiden van Frankrijk precies hetzelfde.
    Konijnen geen water geven bv anders wordt het hok te rap smerig. Door zwijnen aangevallen jachthonden laten creperen, ´t mag niks kosten hé.
    Om te kotsen.

   2. Wel ik woon aan de Costa Blanca en ik weet goed wat hier gebeurt, maar waarom zou een jager zijn dure jachthond bewust martelen en doden ?? Komaan zeg !! En dan zit hij zonder… Jullie vergissen zich echt van vijand. Het zijn gewoon een grote groep gewone Spanjaarden die geen respect hebben voor dieren. Zelfs de grootste partij de PP met de eerste minister op kop, wil het vreselijke stierenvechten (sic) niet afschaffen, alhoewel bijvoorbeeld de Catalanen dat wel willen..

    1. Dure Jachthond ???? laat me niet lachen Ja bij een fokker misschien. Maar die jagers hebben eigen fokhond die keer op keer een nestje krijgt daar halen ze de goede uit de rest laten ze verreken ook kan mama hond het bekijken want ze heeft haar dienst gedaan. Degene die afgedankt zijn worden achtergelaten de rest die blijft en getraind word krijgt amper te vreten en word ergens in schuur vastgehouden tot ze mogen jagen. wat dure jachthond. als ze zo duur zijn waarom worden ze dan op straat gegooid Juist omdat ze niet goed genoeg meer zijn en dan idd duur worden. Kijk toch om je heen doe je ogen open ga in asiel kijken vraag naar geschiedenis hond.

     1. Inderdaad Hiske, heb ik mijnheer ook al duidelijk willen maken, maar ik denk dat hij helaas een bord voor zijn hoofd heeft en een roze bril ten aanzien van die “diervriendelijke jagers ” met hun dure jachthonden ??

   3. Deels ben ik het wel met je eens maar wat Luc schrijft wat betreft registratie etc is heel belangrijk.
    En wat ook helpt honden verplicht aangelijnd laten lopen zodat loopse teven niet meer ongewild gedekt worden,
    Er is nog veel werk te doen aan het dieren leed, maar er komt verbetering.
    In de jaren voor 1950 was het in Nederland niet veel anders.

  2. Helaas zijn dit de gegevens van de Seprona Guardia Civil politie en ik neem aan dat die wel iets weten hierover jagers spreken de realiteit altijd tegen en uiteraard zullen niet alle jagers fout met hun honden omgaan maar feiten zijn feiten.

   1. Nog geen jager gezien die goed met zijn dieren omgaat kan ook niet want ze maken standaard andere dieren zonder enig gevoel dood. Een jachthond is een gebruikers object en wordt weg gegooid nadien of erger. Een mens zonder gevoel is een mens zonder gevoel dat kun je links of rechts gewoon niet goedpraten. Een dier is een levend wezen en geen ding of object waar je maar mee kunt doen wat je wilt. Helaas hebben wij een regering PP die voor dieren mishandeling is (stierenvechten) die dus niet luisterd naar de bevolking die smeekt om een einde te maken aan al dat dierenleed.

 8. Jagers en toreadors = het uitschot van Spanje en de grootste veroorzakers van alle dierenleed. Zonder dat schorem zou Spanje nog mooier zijn!

 9. Bedroevend nieuws. Jachthonden zijn net zo’n lieve honden.

  Toen ik kind was hadden mijn grootouders een Engelse setter die, ze toen de oorlog voorbij was, van Frankrijk hebben meegebracht. Hij lag als puppy langs de weg en ze kregen het niet over hun hart het beestje aan zijn lot over te laten. Hij heeft 14 jaar geleefd.Ik heb hem niet heel lang gekend maar heb er nog altijd foto’s van.

  Om niet verkeerd begrepen te worden benadruk ik dat ik alle dieren graag zie. Ben opgevoed met dieren en heb nog altijd een lief katinnetje dat enorm verwend wordt.

 10. Die jagers zijn over het algemeen uitschot van het ergste allooi, kansloos volkje.

  1. Idd Peter, het is de gemiddelde heikneuter zonder respect voor dier en natuur, helaas Spanje zit er vol mee. Het achterland heeft nog zoveel kettinghonden, het hele leven aan 50 cm, onder de schurft, en wat dies meer??

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken