Search
menu
Search

40 procent van de honden in Spanje die te maken hebben met mishandeling zijn jachthonden

Oeps ... foto ontbreekt!

40 procent van de honden in Spanje die te maken hebben met mishandeling zijn jachthonden

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse politie afdeling Seprona van de Guardia Civil heeft in haar laatste rapport duidelijk aangegeven dat 40% van alle honden die mishandeld worden, in de steek worden gelaten, gestolen of gedood worden jachthonden zijn. Hoe je het ook went of keert, de jachthonden hebben het in Spanje zwaar te verduren. De statistieken van de Seprona dienst geven daarnaast aan dat gedurende de laatste vijf jaar dit aantal gestegen is.

Ruim een 40% van alle mishandelde, gedode en in de steek gelaten honden in Spanje zijn galgo’s, podenco’s en andere jachthonden. Dit staat in het rapport van de Guardia Civil die alle gegevens van dierenmishandeling van de afgelopen vijf jaar op een rij heeft gezet. Het laatste rapport van de Seprona dienst stamt alweer uit het jaar 2013 dus het was wel eens tijd voor nieuwe statistieken.

Volgens de officiële gegevens van de Seprona hebben gedurende de laatste vijf jaar tenminste 66.242 honden te maken gehad met mishandeling. Hiervan waren er 22.724 jachthonden, een 40% dus. Dat is een erg groot aantal van mishandelde honden als je dat vergelijkt met de redelijk kleine groep van Spanjaarden die iets met de jacht te maken hebben, volgens de Seprona slechts 2% van de bevolking (die een vergunning hebben en geregistreerd staan).

Lees ook: Leer de Spaanse milieu, natuur en dieren politie kennen: Seprona

Bij deze gegevens gaat het echter alleen om die gevallen die bij de Guardia Civil terecht zijn gekomen en worden dus niet al die honden opgeteld die achtergelaten of mishandeld worden en door asielen en opvangcentra of particulieren worden opgevangen. De echte cijfers van mishandelde en in de steek gelaten honden is vele malen hoger dan de cijfers uit de statistieken van de Seprona dienst van de Guardia Civil.

Diefstal

De cijfers van de Guardia Civil zijn dus lager dan wat de realiteit is maar het geeft wel een goed beeld over wat er gaande is met de dierenmishandeling in Spanje. Volgens de statistieken werden er vorig jaar 209 jachthonden gestolen (van de 384 in totaal) terwijl dat in 2012 er nog 503 van de 646 waren. Het grootste deel van deze gestolen jachthonden wordt gebruikt bij illegale hondengevechten terwijl een ander deel verkocht wordt en overgebracht worden naar andere landen.

In de steek laten

Gekeken naar de cijfers over het aantal honden die in de steek werden gelaten in 2016 waren dat er 434 waarvan 158 jachthonden. Dit zijn volgens de verschillende dierenbescherming bonden niet de realistische cijfers want men denkt dat er jaarlijks 50.000 galgo’s en podenco’s in de steek worden gelaten. Nogmaals, de Guardia Civil heeft alleen gekeken naar de cijfers over de gevallen die bij de Seprona dienst terecht zijn gekomen.

Lees ook: Er werden in 2016 in Spanje meer dan 137.000 honden en katten in de steek gelaten

Ophangen

In Spanje zeggen veel dierenbeschermers dat de jagers jaarlijks honderden honden aan bomen ophangen maar volgens de cijfers van de Guardia Civil is dat aantal niet meer dan 18 in totaal waarvan er slechts 9 bekend zijn dat het om jachthonden ging. De echte cijfers zullen helaas wel vele malen hoger liggen want het blijkt een praktijk te zijn die in Spanje nog te veel gebeurt.

Mishandeling

Gekeken naar de mishandeling van honden en specifiek jachthonden werden er vorig jaar 957 meldingen gedaan bij de Seprona. Ook dit aantal zal in de realiteit vele malen hoger zijn dan wat te lezen valt in de statistieken van de Guardia Civil.

Cijfers voor 2016

In de cijfers van 2016 staat het volgende te lezen (klik hier om het schema te bekijken): In totaal werden er het afgelopen jaar 434 honden in de steek gelaten waarvan er 70 galgo’s waren, 88 jachthonden van andere rassen en 276 andere soorten honden. Er werden 18 honden opgehangen waarvan 9 jachthonden en 9 andere soorten honden. Er werden in totaal 162 honden dusdanig geslagen dat ze gewond raakten en 69 overleden aan hun verwondingen terwijl er nog eens 136 honden overleden door uitdroging of uithongering. 11 honden raakten gewond door geweerschoten terwijl er 26 door kogels overleden.

In totaal werden er 384 honden gestolen waarvan 176 galgo’s, 133 andere jachthonden en 75 andere soorten honden. 66 honden werden er vergiftigd en 79 honden werden illegaal verkocht. Er waren 654 honden die geregistreerd werden die niet goed vervoerd werden (zoals bij de jacht) en 3.281 gevallen waarbij honden ongezond en onhygiënisch leefden. Dan zijn er ook nog 9.472 andere gevallen die niet specifiek staan uitgelegd waardoor het totaal aantal gevallen die bekend zijn bij de Seprona dienst van de Guardia Civil eindigde op 14.682 honden.

Nogmaals, het gaat hier om de statistieken en cijfers van de Seprona dienst van de Guardia Civil over gevallen met honden waar zij bij betrokken zijn geweest. In de realiteit is dat aantal vele malen hoger in Spanje al zijn echte duidelijke en met cijfers onderbouwde aantallen niet echt bekend. Een ding is echter wel duidelijk de jagers en jachthonden hebben een groot aandeel in de trieste gevallen van dierenmishandeling in Spanje.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?