skip to Main Content
Zomer geëindigd met 235 verdrinkingsdoden in Spanje (2017)

Zomer geëindigd met 235 verdrinkingsdoden in Spanje (2017)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De zomermaanden juni, juli en augustus van dit jaar zullen de geschiedenisboeken ingaan als de zwartste maanden wat betreft het aantal overleden zwemmers. In deze drie maanden zijn er 235 personen door verdrinking om het leven gekomen, 64 meer dan dezelfde maanden in 2016. juli was daarbij de maand dat de meeste personen overledenen met 95 doden waarvan 28 minderjarig waren. In totaal zijn er gedurende de acht maanden van dit jaar alweer 375 personen om het leven gekomen door verdrinking.

De maanden juni, juli en augustus hebben dit jaar een stijging gezien van 37,4% wat betreft overlijdensgevallen door verdrinking. In totaal overleden er in deze drie zomermaanden 235 personen wat er 64 meer zijn dan dezelfde maanden vorig jaar. In augustus overleden er 70 mensen in het water terwijl dat in juli er 95 waren en in juni ook 70 personen die overleden in de zee, rivieren, meren en zwembaden.

Het profiel van de persoon die verdrinkt in Spanje is die van een man (in 80% van de gevallen), met de Spaanse nationaliteit (75%) en 35 jaar of ouder (71%). 89% van de verdrinkingen vonden plaats op plaatsen waar geen controle of vigilantie aanwezig was terwijl 11% van de verdrinkingen plaatsvonden op plaatsen waar wel vigilantes of strandwachten waren. 52% van de verdrinkingen vonden plaats bij het strand, een 11% in zwembaden en 12% in rivieren en meren. Men heeft zelfs gekeken naar de tijd waarbij de meeste doden waren te betreuren wat tussen 12 en 14 uur ‘s-middags ligt.

Andalusië is de deelstaat waar de meeste personen zijn overleden met 66 in totaal gevolgd door de Comunidad Valenciana met 55 doden en de Canarische Eilanden met tevens 55 doden. In Galicië overleden er door verdrinking 49 personen terwijl dat er 39 waren in Catalonië, 21 op de Balearen, 19 in Cantabrië en 15 in Murcia. De overige doden waren te betreuren in regio’s zoals Castilla y León (13), Aragón (8), Extremadura (7) en Madrid (5) die niet aan een zee grenzen.

Het afgelopen jaar 2016 werd afgesloten met een totaal aan 437 verdrinkingsdoden, een 5% meer dan het jaar daarvoor in 2015. Als de tendens zich dit jaar echter voortzet dan kunnen er op het einde van 2017 wel eens meer mensen door verdrinking omkomen dan vorig jaar.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken