skip to Main Content
Zelfstandigen in Spanje betalen maandelijks vanaf 1 september weer meer
Freepik

Zelfstandigen in Spanje betalen maandelijks vanaf 1 september weer meer

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Zelfstandigen in Spanje betalen maandelijks vanaf 1 september weer meer

Freepik

MADRID – De bijdrage van de zelfstandigen in Spanje ofwel de “cuota de autónomos” is sinds 1 september weer omhoog gegaan. Degene die voor de minimale “base de cotización” betaalt zal zien dat het maandelijkse te betalen bedrag aan de Spaanse Sociale Zekerheid omhoog is gegaan van 275 euro naar 278,88 euro per maand.

De toename van het maandelijkse bedrag wat zelfstandigen in Spanje dienen te betalen voor de sociale zekerheid heeft men te danken aan de nieuwe staatsbegroting die door de PP werd opgezet en door de PSOE wordt gehandhaafd. Daarin staat dat de pensioenen ook voor zelfstandigen omhoog gaan en dus ook de maandelijkse bijdrage.

Het minimale theoretische salaris (base de cotización) is nu 932,70 euro geworden en het maximale theoretische salaris 3.803,70 euro wat een stijging is van respectievelijk 3,87 euro en 46,44 euro per maand.

Met deze maandelijkse bedragen is het dan ook niet verwonderlijk dat 65,8% van alle zelfstandigen (autónomos) in Spanje voor het minimale bedrag (theoretisch loon) gaan. Van de 3.278.000 zelfstandigen die geregistreerd staan in Spanje betalen er 2.157.951 vanaf nu het maandelijkse bedrag van 278,88 euro.

De verhoging heeft uiteraard geen effect op die zelfstandigen die op dit moment het vaste lage bedrag (tarifa plana) van ongeveer 50 euro betalen. De Spaanse regering denkt er wel over om het systeem van het vaste lage bedrag te veranderen omdat dit blijkbaar niet het gewenste effect heeft.

Hoe te berekenen

Om te berekenen wat een zelfstandige moet betalen als men uitgaat van het laagste theoretische salaris moet men 29,9% van 932,70 euro nemen wat het bedrag is wat een zelfstandige dient te betalen. Dus 932,70 euro x 29,9% = 278,88 euro.

Maar wat betaal je eigenlijk met de 29,9% aan de Sociale zekerheid? Met dit percentage ben je als zelfstandige verzekerd in geval van ziekte waardoor men dus eenzelfde ziekenzorg heeft als werknemers die in loondienst zijn. Daarnaast betaalt de zelfstandige voor een pensioen maar dan wel voor het minimale theoretische salaris.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
  1. Voor zover ik het weet is IVA (Impuesto sobre el Valor Añadido) in NL de BTW.
    Kan iemand mij vertellen wat VAT is. Op mijn factuur is dit ongeveer 20% (250€ + 49€ VAT). De factuur is opgesteld in Catalonië.
    Alvast mij dank voor uw antwoorden. Willem.

      1. Mijn dank voor je antwoord. Ik vermoede al dat het met belasting te maken had maar Google kon mij geen antwoord geven.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by