menu: rubrieken, zoeken & meer

België geeft rood reisadvies voor HEEL Spanje BEHALVE Tenerife (UPDATE)

België geeft rood reisadvies voor heel Spanje behalve Tenerife
Beeld: 123rf

België geeft rood reisadvies voor HEEL Spanje BEHALVE Tenerife (UPDATE)

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Zoals elke week heeft het Belgische Buitenlandse Zaken het reisadvies voor Spanje of delen daarvan aangepast. Dat wil zeggen, op woensdag 2 september heeft men bekend gemaakt dat vanaf vrijdag 4 september heel Spanje een rood reisadvies (reizen is niet mogelijk of niet toegelaten) krijgt op het Canarische Eiland Tenerife na dat een oranje reisadvies heeft. Het rode reisadvies zal vrijdag 4 september om 16 uur ingaan. 

ATTENTIE: Op vrijdag 25 september heeft België het reisadvies voor Spanje aangepast waarbij de kleur ROOD niet langer een reisverbod is maar een reisadvies waarbij men ten zeerste wordt afgeraden naar Spanje te reizen. MEER INFORMATIE HIER.

Tot nu toe zijn er elke week aanpassingen geweest van de reisadviezen en waren er zowel groene, oranje en rode gebieden in Spanje maar daar komt vanaf vrijdag 4 september om 16 uur een einde aan. Vanaf die dag zal heel Spanje een rood reisadvie s krijgen en is het niet mogelijk of toegestaan naar Spanje te reizen.

KLIK HIER  voor de website van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken van België.

De enige uitzondering daarop is het bij de Belgische reizigers populaire Canarische Eiland Tenerife dat de oranje kleur heeft. Het hele vasteland van Spanje inclusief de Balearen eilanden en alle Canarische Eilanden op Tenerife na dus worden rood gekleurd.

De rode kleur betekent dat reizen naar dat gebied niet is toegestaan en niet mogelijk is. Daarnaast geldt voor de reiziger bij terugkeer uit een gebied met rode kleur een verplichte quarantaine en test bij terugkeer (testen en quarantaines vallen onder de bevoegdheid van de gemeenschappen en de gewesten).

Bij terugkeer uit een gebied met oranje kleur geldt een quarantaine en test aanbevolen bij terugkeer (testen en quarantaines vallen onder de bevoegdheid van de gemeenschappen en de gewesten).

Nederland verraste de Nederlandse vakantiegangers op 25 augustus al door het hele land een oranje reisadvies te geven waarmee toeristische reizen worden afgeraden maar België gaat deze week dus nog een stapje verder door heel Spanje een rode kleur te geven en het reizen naar Spanje niet toe te staan.

Formulier verplicht

Sinds 1 augustus moeten alle personen die vanuit het buitenland waaronder dus ook Spanje naar België terugkeren of naar België reizen en hier langer dan 48 uur verblijven een identificatieformulier (Passenger Locator Form) invullen. Dat formulier is HIER  (externe link) in te vullen.