menu: rubrieken, zoeken & meer

Spanje is een van de EU-landen met hoogst aantal covid-gevaccineerden

Spanje is een van de EU-landen met hoogst aantal covid-gevaccineerden
Beeld: Twitter

Spanje is een van de EU-landen met hoogst aantal covid-gevaccineerden

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje heeft op 1 september de zo gewilde 70 procent volledig gevaccineerden bereikt met 33,3 miljoen inwoners van het land met twee prikken (in het geval van het janssen-vaccin een prik). Daarnaast zijn er 36,5 miljoen inwoners die tenminste een prik hebben gehad en gedeeltelijk zijn gevaccineerd. Maar Spanje heeft binnen de EU een van de hoogste percentages gevaccineerden maar waarom is er zo weinig weerstand tegen de corona-vaccins?

Terwijl het streven van 70 procent volledig gevaccineerden eindelijk op 1 september 2021 is bereikt heeft het Ministerie van Volksgezondheid al aangegeven dat dit niet voldoende is. Reden daarvoor is de Delta-variant die in Spanje inmiddels goed is voor 95 procent van alle besmettingen. Daarom moet om een gewilde groepsimmuniteit te bereiken niet 70 maar minstens 80 of volgens sommige experts 90 of meer procent volledig gevaccineerden bereikt worden. Daarom gaat het vaccinatieprogramma gewoon door om zoveel mogelijk van de 47.450.795 inwoners van Spanje gevaccineerd te hebben waarbij 80 procent volledig gevaccineerden eind september het nieuwe streven lijkt te zijn.

Binnen de Europese Unie staat Spanje ook hoog op de lijst van volledig gevaccineerden als gekeken wordt naar de leeftijdsgroepen. Zo is volgens de gegevens van het Europees Centrum voor ziektepreventie en bestrijding en hun dashboard 100 procent van de 80-plussers volledig gevaccineerd en is dat percentage 98,7 procent in het geval van de 70-79 jarigen, 97,8 procent bij de 60-69 jarigen, 93,6 procent bij de 50-59 jarigen en 80,3 procent bij de 25-49 jarigen.

Voor Nederland staan er geen gegevens op het ECDC-dashboard omdat de gegevens niet gedeeld worden maar voor België zijn de gegevens wel te vinden en zijn die als volgt: 80-plussers 90,8 procent; 70-79 jarigen 95,9 procent; 60-69 jarigen 93,1 procent; 50-59 jarigen 89,3 procent en 25-49 jarigen 79,9 procent. Deze percentages zijn voor sommige landen zoals Malta, Ierland, Portugal en Denemaken nog hoger dan in Spanje.

Maar waarom is er zo weinig weerstand of verzet tegen vaccinatie in Spanje? In andere landen probeert men mensen over te halen om zich te laten vaccineren en in sommige landen worden cadeaus of geld gegeven aan personen die zich toch laten vaccineren. Experts buigen zich over deze kwestie en komen tot de conclusie dat Spanjaarden ondersteunende mensen zijn en begrijpen dat een vaccinatie niet alleen goed voor een persoon zelf maar ook voor de naaste omgeving is. Verder heeft Spanje al jaren een vergevorderd en ingeburgerd vaccinatieprogramma zoals met de griepprik, polio, hepatitis B of meningokokken.

Verder hebben de meeste Spanjaarden een vertrouwen in het openbare en universele gezondheidssysteem waar weliswaar ook over geklaagd wordt maar men toch ook vertrouwen in heeft en trots op is. Familierelaties zijn ook erg belangrijk in Spanje waarbij grootouders, kinderen en kleinkinderen een constante relatie hebben en elkaar vaak zien. De verantwoordelijkheid voor oudere familieleden heeft veel jonge mensen gemotiveerd om zich te laten vaccineren.

Spanje kent ook geen antivaccinatiebewegingen zoals in andere landen waaronder Nederland, Duitsland en Frankrijk. Er zijn maar weinig (grote) antivaccinatiedemonstraties en er zijn geen antivaccinatiecampagnes op social media of op straat, in ieder geval niet zo groots opgezet als in andere landen. 

De bereidheid tot vaccinatie is naarmate er meer gevaccineerden bijkwamen gestegen naar 82,2 procent terwijl slechts 6,2 procent een vaccinatie afwijst (mei 2021). In Duitsland zegt 30 procent van de bevolking dat ze zich niet wil laten vaccineren omdat extreemrechtse partijen de vaccinatie als politiek argument gebruiken, iets wat extreemrechts Spanje (VOX) vooralsnog niet doet.