De zomer van 2022 was de heetste en droogste ooit in Spanje

De zomer van 2022 was de heetste en droogste ooit in Spanje
Beeld: 123rf

De zomer van 2022 was de heetste en droogste ooit in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens de weerexperts van de website eltiempo.es was de zomer van 2022 die klimatologisch op 1 september is geëindigd, de warmste ooit geworden. Nooit eerder werden zulke hoge temperaturen gemeten en er werden meer dan 130 temperatuurrecords verbroken. Het was echter niet alleen overdag en ‘s nachts warm maar ook extreem droog en dramatisch wat betreft de natuur- en bosbranden.

De zomer 2022 heeft in Spanje drie hittegolven gehad waarvan twee extreem heet waren met daar tussendoor ook zeer warme periodes die officieel niet de boeken in zijn gegaan als hittegolf. Over het algemeen lagen de temperaturen deze zomer tussen de 1,5 en 2 graden hoger dan normaal.

De regio’s en provincies waar ze niet de warmste zomer hebben gehad, zijn meestal gelegen in de zuidelijke helft van het Spaanse vasteland en in kustgebieden in het noorden van het land. Sommige delen van het Middellandse Zeegebied hebben ook niet de warmste zomer gehad, iets wat lastig was omdat daar in 2003 een uitzonderlijk hete zomer was. De Canarische Eilanden was de regio met de zachtste zomer met slechts 1 graden hoger dan normaal.

Overdag werden er veel abnormale temperaturen gemeten zoals in Ourense (Galicië) met 30 dagen van meer dan 36 graden en 10 dagen van meer dan 40 graden. Datzelfde geldt ook voor Zamora (Castilië en León) waar 30 dagen werden geregistreerd van meer dan 36 graden en 6 dagen met 40 graden of meer.

De hogere temperaturen werden deze zomer echter niet alleen overdag geregistreerd maar ook ‘s nachts met meerdere tropennachten (20 graden) maar ook met stomende (20-25 graden) en equatoriale (25+ graden) nachten. Enkele voorbeelden, in Cuenca werden 30 tropische nachten geregistreerd, in Segovia waren 28 tropische nachten en 3 equatoriale nachten en in het Retiro-park in Madrid werden 10 equatoriale nachten geregistreerd.

Het was ook een extreem droge zomer, iets dat te merken is in de stuwmeren waar de wateropslag op het laagste niveau staat sinds 1995 met een capaciteit van 36,9%. En de zomer van 2022 was ook een van de meest verwoestende wat betreft de natuur- en bosbranden waardoor dit jaar al meer dan 300.000 hectare natuur is verwoest.

Maar nu de vraag, hoe wordt de herfst? Volgens de voorspellingen van eltiempo.es zal ook de herfst warme en droog zijn. September brengt echter wel een verandering in het weer in sommige delen van Spanje waarbij het meer kan regenen en stormen. Al met al zal de zomer nog een maand verlengd worden met lekker nazomers weer.

Ga naar de inhoud