Wat maakt 65-plussers gelukkig in Spanje?

Wat maakt 65-plussers gelukkig in Spanje?
Beeld: via canva.com

Wat maakt 65-plussers gelukkig in Spanje?

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Er is geen geheim voor geluk, maar we zoeken allemaal naar die momenten van geluk, ongeacht de leeftijd. Hoewel er niet veel over de gelukzaligheid van ouderen wordt gesproken, concludeerde een recent onderzoek van de Universiteit van Harvard (VS) dat mensen na hun 60e jaar gelukkiger zijn. Maar wat maakt hen precies gelukkiger?

Dit onderzoek was gebaseerd op een reeks interviews, bloedonderzoeken en hersendonaties. Psychiater Robert Waldinger en psycholoog Marc Schulz concludeerden dat iedereen positieve veranderingen in zijn leven kan aanbrengen. En meer specifiek beweren ze dat het senioren leven veel te bieden heeft, dus het is geen trieste periode, maar vol mogelijkheden.

Een enquête waarin 2.000 Amerikaanse senioren van 65 jaar en ouder werden geïnterviewd, heeft aangetoond welke aspecten over het algemeen de meeste vreugde veroorzaken in deze groep. En wat voor Amerikanen geldt, geldt ongetwijfeld ook voor oudere Spanjaarden, Nederlanders en Belgen.

De belangrijkste conclusies van deze enquête zijn dat de drie belangrijkste aspecten die ouderen gelukkig maken zijn: familie (71%), vrienden (49%) en goed weer (26%). Vooral dat laatste kun je als oudere in Spanje meer dan genoeg vinden, terwijl het maken van vrienden (als je ook de Spaanse taal spreekt) ook niet moeilijk is in Spanje.

Evenzo vindt 73% van de ondervraagden dat het nooit te laat is om een ​​partner te vinden om hun ervaringen mee te delen, vooral om hun ware liefde te vinden. Sterker nog, 26% gaf toe een datingapp te hebben gebruikt. Aan de andere kant verzekerde 77% van de ondervraagden dat ze, als ze konden kiezen, opnieuw hun huidige levenspartner zouden kiezen.

Ouderen hebben door de jaren heen veel ervaring en verhalen te vertellen. Velen van hen zijn al te vinden op sociale media om die ervaringen te delen en levenslessen te geven. In dit geval geeft 63% van de ondervraagden aan dat ze elke dag sociale media gebruiken, waarvan 25% denkt dat de levenslessen die ze delen viraal kunnen gaan.

Het herinneren aan momenten en ervaringen uit het verleden brengt ook herinneringen aan vreugde, zo verzekerden de ouderen die aan de enquête deelnamen. In het bijzonder was 66% bereid om modetrends uit het verleden te dragen, terwijl ze enthousiast waren over het entertainment uit de jaren zeventig. Het valt op dat 86% van de ondervraagden graag terug in de tijd zou gaan om betere beslissingen te nemen, meer tijd door te brengen met hun dierbaren en die gelukkige momenten opnieuw te beleven.

gelukkiger
Studie bevestigd: vanaf 60 jaar is men ook in Spanje gelukkiger
Een Harvard-studie bewijst dat mensen vanaf hun 60e gelukkiger zijn, combineer deze hogere leeftijd met het wonen in Spanje en dan kunnen we een lijst maken …
icoon2022www.spanjevandaag.com
gelukkig
Spaanse vrouwen zijn het gelukkigst van Europa
Volgens een Europese enquête onder 7.000 vrouwen, zijn de ‘mujeres’ in Spanje,samen met Portugal, het gelukkigst van alle diverse Europese landen, zonder Ne …
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud