Hoe zelfs Happy Stones in Spanje tot een politieke rel kunnen leiden

Hoe zelfs Happy Stones in Spanje tot een politieke rel kunnen leiden
Beeld: Irene Montero / Instagram

Hoe zelfs Happy Stones in Spanje tot een politieke rel kunnen leiden

De laatste jaren is het een leuke rage geworden om stenen te beschilderen, vaak bekend als “Happy Stones”. Deze kleurrijke steentjes worden vaak in parken, tuinen en andere plekken achtergelaten om wat vreugde te brengen. Onlangs was er echter een voorval dat ons deed stilstaan bij de juridische kant van deze schijnbaar onschuldig hobby, wat zelfs bijna leidde tot een politieke discussie in Spanje.

Een recent voorbeeld betreft de Europarlementariër Irene Montero, die in opspraak raakte nadat ze foto’s van haar kinderen die stenen schilderden op sociale media had geplaatst. De discussie over de legaliteit van het schilderen van stenen heeft verschillende vragen opgeroepen over iemands recht om met natuurlijke elementen om te gaan en de impact die dit heeft op ons milieu.

De foto van Irene Montero, lid van de politieke partij Podemos, met vrolijk gekleurde stenen lijkt onschuldig. Toch kan zelfs een familiefoto voor politieke opschudding zorgen. De gemeente La Oliva op Fuerteventura is verontwaardigd omdat de stenen van één van hun stranden komen, wat niet toegestaan is. Echter, het is al aangetoond dat deze foto niet op Fuerteventura is genomen, aangezien Montero zonder haar kinderen naar het eiland reisde.

De gemeente lijkt ofwel in te spelen op nepnieuws of heeft het zelf verspreid uit verontwaardiging of misschien politieke redenen. Veel mensen vinden het echter minder belangrijk of de stenen wel of niet van het Canarische strand komen. Het belangrijkste is de vraag of je stenen uit de natuur mag halen om te beschilderen.

Het schilderen van stenen lijkt een onschuldige activiteit, maar het heeft een bredere impact. Het voegt niet alleen kleur toe aan een “levenloos” object, maar beïnvloedt ook het ecosysteem waarin deze stenen zich bevinden. Het idee dat stenen levenloos zijn, negeert de complexe ecosystemen eromheen.

Er zijn daarnaast strenge wetten in Spanje en andere landen over het verzamelen, verplaatsen of aanpassen van natuurlijke elementen. Deze regels zijn bedoeld om biodiversiteit en ecosystemen te beschermen. Het overtreden ervan, zelfs met goede bedoelingen, kan schadelijk zijn voor de omgeving.

De regels over het verzamelen en beschilderen van stenen zijn duidelijk en vragen om respect voor de natuur. Alles wat we doen in onze omgeving moet zorgvuldig afgewogen worden tegen de impact op het milieu en de biodiversiteit.

Ga naar de inhoud