skip to Main Content
Partijleider Pedro Sánchez van de socialistische PSOE stapt op

Partijleider Pedro Sánchez van de socialistische PSOE stapt op

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

pedro-sanchez3aMADRID – Na weken van spanning en grote verscheidenheid en onenigheid binnen de socialistische PSOE partij, was het zaterdag dan zover. Een stemming in het partijcongres zorgde ervoor dat er geen vertrouwen meer bleek te zijn in Pedro Sánchez van de PSOE waarna hij noodgedwongen zijn ontslag bekend maakte. Volgend week zal tijdens een nieuwe vergadering een nieuwe partijleider gekozen worden.

Zaterdag kwam tijdens een spoedberaad het dagelijkse bestuur van de PSOE bijeen om te stemmen over de toekomst van de partij. Deze vergadering moest worden bijeengeroepen omdat afgelopen week een deel van de raad van bestuur opstapte omdat zij geen vertrouwen meer hadden in Pedro Sánchez als partijleider. Er kan dus worden gesproken over een coup binnen de eigen partij.

Bij de stemming, die overigens verhit verliep waarbij de politie voor- en tegenstanders van Sánchez uit elkaar moest halen, kreeg Pedro Sánchez 132 stemmen tegen en slechts 107 stemmen voor. De inmiddels ex partijleider liet er geen gras over groeien en nam meteen het besluit om op te stappen waardoor de partij nu geen leider heeft en de crisis binnen de PSOE alleen maar groter is geworden.

Pedro Sánchez “el guapo”

In 2014 nam Pedro Sánchez het leiderschap van de PSOE partij over van Alfredo Perez Rubalcaba en kreeg de socialistische partij een jonge leider. Pedro Sánchez stond al snel bekend als “el guapo” oftewel de knapperd vanwege zijn lengte en het feit dat hij er volgens velen niet verkeerd uitziet. De PSOE was toe aan een jonge, frisse en vernieuwende kandidaat voor het presidentschap maar na enkele hoogtepunten ging het bergafwaarts met de PSOE.

Verkiezingsnederlaag

Bij regionale en lokale verkiezingen wist de PSOE veel stemmen te verliezen aan andere links georiënteerde partijen zoals Podemos die veel PSOE kiezers wegsnoepte. Bij de landelijke verkiezingen van december 2015 kreeg de PSOE partij een van de grootste nederlagen uit de partijgeschiedenis te verwerken maar bleef de PSOE nog wel de tweede grote partij van Spanje. Sánchez heeft echter altijd gezegd dat hij niets met Mariano Rajoy van de PP te maken wil hebben en het is waarschijnlijk op dit moment dat het fout is gegaan binnen de PSOE partij.

Nee tegen Rajoy

Pedro Sánchez weigerde met Rajoy te praten over de vorming van een regering waardoor Mariano Rajoy niet eens een poging deed. De PSOE leider deed dat echter wel en probeerde twee keer een regering te vormen maar kreeg niet genoeg stemmen waarna er tweede verkiezingen kwamen in juni van dit jaar. Ook bij deze verkiezingen ging het aantal stemmen bij de PSOE achteruit terwijl de PP weer steeg, dit ondanks de vele corruptie- en fraudeschandalen van de conservatieve partij. Veel kiezers van de PSOE kozen nu voor Unidos-Podemos en andere partijen waardoor de PSOE grote verliezen kreeg te verwerken.

Nogmaals nee tegen Rajoy

Na de tweede verkiezingen van juni 2016 probeerde Mariano Rajoy, die met zijn PP opnieuw de meeste stemmen wist te krijgen, wel een regering te vormen waarbij zij gesteund werden door Ciudadanos, die overigens eerder ook al de PSOE steunden. Weer was het de stugge en vastberaden houding van Pedro Sánchez en zijn NEE tegen alles wat Rajoy wilde wat ervoor zorgde dat de conservatieve leider niet genoeg stemmen wist te krijgen om een regering te vormen. Op dit moment zit men in het proces van onderhandelen of er een alternatieve regering gevormd kan worden maar het opstappen van de PSOE leider heeft ertoe geleidt dat alle onderhandelingen tussen de PSOE en andere partijen op een laag vuurtje zijn gezet.

Toekomst

En wat nu? Dat ligt eraan wie de nieuwe PSOE partijleider zal gaan worden. Velen denken aan de Andalusische premier Susana Diaz, die overigens gezien wordt als het brein achter deze coup binnen de PSOE partij. Er zijn nog wel meer kandidaten op te noemen maar makkelijk zullen deze het niet gaan krijgen. Degene die waarschijnlijk wel in zijn handjes kan wrijven is de PP partij want door de interne problemen bij de PSOE kan er wellicht nu wel een regering gevormd gaan worden.

Derde verkiezingen

De politieke partijen hebben nog tot 31 oktober de tijd om een nieuwe regering te vormen. Als de partijen er alsnog niet uitkomen, worden automatisch nieuwe verkiezingen uitgeschreven die moeten plaatsvinden op 25 december. Dat zouden de derde verkiezingen worden in een jaar tijd. Oppositiepartijen pleitten er eerder al voor de stembusgang eerder te organiseren, omdat Eerste Kerstdag hen geen garantie lijkt voor een hoge opkomst – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
  1. Dat is al gebeurd want er zijn weer meer miljonairs bijgekomen in Spanje terwijl het minimumloon “gigantisch” is verhoogd naar 714€. Nog minder dan de AOW in Nederland per persoon terwijl in Spanje van dat bedrag hele gezinnen moeten leven omdat 25 % werkeloos is.

  2. zijn wel de PP die de fraude aanpakt het geen de socialisten nooit gedaan hebben, gelijk in België in 10 regingen gezeten maar ook nooit iets ondernomen.

    1. tja, haha de PP moet wel met al die druk. Het is ook de fraude en corruptie bij de PP die de hele tijd boven water komt wat niet wil zeggen dat de PSOE heilig is uiteraard.

  3. Ik hoop dat er toch een meer linkse regering zal komen en niet een van corruptie- en fraudeschandalen verdachte partij als de pp met dictator Rajoy aan het hoofd. Sánchez heeft zicht niet laten overhalen om zijn idealen overboord te gooien zoals bij ons de heer Samson……………………… Het zou uitermate jammer zijn dat er in spanje de PP ( VVD) de rijken rijker en de armen armer maken………..

    1. Daar gaat het helaas wel naar toe. In Spanje zijn er helaas een zeer groot deel oudere mensen die feitelijk blind zijn voor de corruptie. Wat ze hiermee doen is hun eigen kinderen alle kansen weg nemen, want Spanje moet echt 1000 tal hervormingen doorvoeren en een veel progressiever beleid doorvoeren. Ik zelf had gehoopt op een regering van PSOE, ciudadanos en Podemos. Maar helaas zijn zei niet in dat ze best samen een heel mooie progressieve regering kunnen vormen. Hopelijk gaat er nog iets positiefs gebeuren, maar ik denk dat helaas alles bij het oude blijft, ondanks de duidelijke geluiden uit de maatschappij om te veranderen.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken