skip to Main Content
2 miljoen Catalanen kiezen tijdens een chaotisch referendum voor afscheiding van Spanje (2017)

2 miljoen Catalanen kiezen tijdens een chaotisch referendum voor afscheiding van Spanje (2017)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Volgens de telling van de Catalaanse autoriteiten zijn er 2.020.144 miljoen Catalanen geweest die op hun stembiljet het vakje SI voor afscheiding hebben aangevinkt. Dat is 90,09% van alle stemmers terwijl slechts 7,87% van de stemmers ofwel 176.566 personen in heel Catalonië gekozen hebben voor NO. De autoriteiten herinneren de internationale en nationale pers eraan dat er 400 stemlokalen gesloten werden door de politie dus het aantal voorstemmers zou hoger geweest kunnen zijn.

Voor de regionale premier Carles Puigdemont is het duidelijk dat het merendeel van de Catalanen niet meer bij Catalonië wil horen en een eigen Catalaanse republiek wil worden. Er konden zondag 1 oktober 5.313.000 Catalanen en in Catalonië wonende mensen hun stem uitbrengen waarvan dus 2.262.424 mensen voor of tegen afscheiding kozen, technisch gezien is dat dus niet het merendeel want 3.050.576 Catalanen hebben niet gestemd of hun stem in blanco gelaten.

De deelname is 42,58% geweest, dus niet de meerderheid, maar de Catalaanse autoriteiten menen dat dit percentage hoger kan uitvallen vanwege het gebrek van de “gestolen stembiljetten” die door de politie in beslag zijn genomen. Zou men deze stemmen meetellen dan zou de deelname op 55% kunnen komen. Daarnaast dient men nog 15.000 uit het buitenland gekomen stemmen te tellen.

Aantallen

Het aantal SI stemmers van 2.020.144 miljoen vertegenwoordigt 37,8% van het aantal stemgerechtigden (censo electoral) waarmee dit aantal 27% van de inwoners van Catalonië vertegenwoordigt gezien het feit dat buitenlanders en minderjarigen niet mochten stemmen. Catalonië heeft ongeveer 7,5 miljoen inwoners waarvan 5,3 miljoen stemgerechtigd zijn en er dus 2,2 miljoen gestemd hebben.

Voor de premier van Catalonië Carles Puigdemont en vicepremier Oriol Junqueras is het duidelijk dat de Catalanen een eigen staat willen worden in de vorm van een republiek, zoals de vraag ook was. Feit is echter dat er een deelname is geweest van 42% (al zou dat hoger geweest kunnen zijn) wat niet de meerderheid is en dus is de vraag of dat reden genoeg is om een eigen land te vormen. Volgens veel Spaanse media heeft de meerderheid van de Catalanen niet gestemd en dus is de vraag of dit aantal wel genoeg reden is om zich af te scheiden van Spanje. Voor het referendum was er al afgesproken dat er geen minimale deelname vereist was. Daarnaast wordt er getwijfeld of een percentage van 27% van alle inwoners in Catalonië wel een gegrond aantal is om onafhankelijk te worden.

Afscheiding

Carles Puigdemont heeft in ieder geval de weg geopend om in het Catalaanse parlement de afscheiding van Spanje te bespreken, iets wat binnen 48 uur of langer kan gebeuren. De vraag is of de centrale regering in Madrid dit wel zal toelaten en of ze nu met het zogenaamde artikel 155 op de proppen komen. De Catalaanse regering wil een zogenaamde DUI uitvoeren, een Declaración Unilateral de Independencia ofwel een Unilaterale Onafhankelijkheidsverklaring. Hierbij heeft men niet de goedkeuring nodig van de Spaanse regering en kunnen ze zelf beslissen om zich af te scheiden. Deze manier van afsplitsing zal niet zomaar door de EU goedgekeurd gaan worden en ook andere landen zien dat niet als de juiste manier.

EU?

Ondertussen wil Puigdemont dat de Europese Unie zich eindelijk eens gaat bemoeien met deze kwestie en ook de acties en maatregelen van de centrale regering in Madrid veroordelen. Uit Brussel is door de EU nog niet gereageerd op wat er gebeurd is op zondag in Catalonië het enige Europese staatshoofd die de maatregelen die werden getroffen heeft afgewezen is de Belgische premier Charles Michel.

Politie optreden

De maatregelen die op zondag werden genomen om het stemmen te voorkomen door hardhandig de politie in te zetten wordt over het algemeen niet goedgekeurd maar er kan ook niet gesproken worden van een transparant en geoorloofd referendum. De regels rondom het referendum werden non stop aangepast waarbij ze hun eigen wetten en regels hebben geschonden, iets wat ze moesten doen vanwege de uitzonderlijke omstandigheden. Er wordt dan ook getwijfeld aan de echtheid van het aantal stemmen, mede omdat men zeer snel met de uitslag op de proppen is gekomen terwijl alle computersystemen geblokkeerd werden en alles dus handmatig geteld en verwerkt moest worden. Ook vinden velen dat er meer van een volksraadpleging gesproken kan worden dan van een referendum, en dat is niet bindend.

9-N (2014)

Bij het mislukte referendum op 9 november 2014 waren er ongeveer hetzelfde aantal voorstemmers, te weten 2,2 miljoen personen die voor afscheiding kozen. Er konden toen 5,4 miljoen mensen stemmen en de opkomst bleek 37,7% te zijn. Toen gaf meer dan 80% van de stemmers aan dat ze onafhankelijk willen zijn.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken