Search
menu
Search

Catalaanse regiopremier stelt Spaanse premier een ultimatum (en krijgt antwoord)

Oeps ... foto ontbreekt!

Catalaanse regiopremier stelt Spaanse premier een ultimatum (en krijgt antwoord)

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De Catalaanse regiopremier heeft de dag nadat er veel problemen waren in Barcelona tijdens de herdenking van 1 oktober 2017 in het Catalaanse parlement de Spaanse premier bedreigd met het weghalen van de steun in het Spaanse parlement als Sánchez geen referendum over zelfbeschikking toestaat. Torra geeft Sánchez een ultimatum tot november.

Na het verstrijken van dit ultimatum kan Quim Torra de stabiliteit van de socialistische regering van Pedro Sánchez niet garanderen als de steun van de PDeCat partij weg zal vallen. De tijd voor een debat of overleg is voorbij en Sánchez moet van de Catalaanse regiopremier tot actie overgaan want het referendum van 1 oktober 2017 eist dit.

Voor aanvang van november moet Sánchez van Torra met een plan komen wat niet anders zal zijn dan een referendum over zelfbeschikking van Catalonië. Dat zal er echter niet komen want dat kan niet volgens de Spaanse grondwet. Pedro Sánchez heeft altijd aangegeven dat hij de Catalaanse politici zal geven waar ze ten tijde van Mariano Rajoy om vroegen, politiek overleg waarbij over alles gesproken zou kunnen worden.

Gebleken is nu echter dat de Catalaanse politiek dit nooit wilde want ondanks het aanbod van Sánchez over debat en overleg over alles wat binnen de grenzen van de wet ligt en wat voor alle Catalanen geldt, willen de separatisten slechts twee dingen: een referendum over onafhankelijkheid en vrijheid van de “politieke gevangenen”.

Nu is voor Quim Torra het wachten voorbij en is zijn geduld op. Of Sánchez komt binnen een maand met een plan wat de goedkeuring heeft van de Catalaanse separatisten of de steun voor de regering van Sánchez valt weg in het Spaanse parlement. Het is dus een regelrechte bedreiging.

Quim Torra neemt deze hardere houding aan nadat hij onder vuur kwam te liggen bij een deel van de Catalaanse separatisten die om het ontslag van Torra vragen nadat hij het optreden van de Catalaanse politie goedkeurde afgelopen zaterdag.

Op maandag wist Torra echter tegen de CDR-groep te zeggen dat ze door moeten gaan met druk uitoefenen en niet bang moeten zijn waarna er ongeregeldheden ontstonden op straat in Barcelona en bij het Catalaanse parlement. Torra wordt door velen dan ook als de veroorzaker van deze problemen gezien en de Catalaanse politie is daar niet blij mee want de agenten stonden oog in oog met separatisten die “druk” uitoefenen en “niet bang” waren, precies zoals Torra had gezegd.

De Catalaanse (dus niet de Spaanse) politie moest hard optreden door met knuppels te slaan en foam-kogels te schieten op een deel van de separatisten die zich agressief gedroegen. Op maandag zijn er in Barcelona 40 mensen gewond geraakt waarvan 32 agenten van de Mossos d’Esquadra.

Antwoord regering-Sánchez

Nog geen twee uur nadat Torra met zijn ultimatum kwam heeft de Spaanse regering van Pedro Sánchez al geantwoord. De regeringswoordvoerder Isabel Celáa was heel duidelijk in haar antwoord: de Spaanse regering accepteert geen ultimatums en dreigementen.

De regering van Torra hoeft geen maand te wachten, Torra krijgt nu al antwoord van ons, aldus Celáa, “autogobierno si, independencia no” ofwel meer verantwoordelijkheid wat betreft autonome regering ja maar onafhankelijkheid nee. De Catalaanse regering moet de wensen van alle Catalanen respecteren en niet alleen de separatisten om een grotere verdeeldheid in Catalonië te voorkomen.

Daarnaast wil de regering van Sánchez voorlopig niets weten van het opnieuw toepassen van artikel 155 omdat daar nu nog geen aangelegenheid voor is. Andere politieke partijen zoals de PP en Ciudadanos vragen wel om artikel 155 maar dat zal niet veel oplossen zolang er verdeeldheid heerst in Catalonië.

De bal ligt dus nu weer bij Torra aangezien hij al snel antwoord heeft gekregen op zijn dreigement en ultimatum.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?