Dit zijn de Spaanse dorpen met de oudste en de jongste inwoners

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Er zijn bijna 19.000 dorpen in Spanje te vinden en elk dorp heeft zo zijn charme maar er zijn van die dorpen die kenmerken hebben die niet overal gelden. Zoals het dorp met de oudste gemiddeld leeftijd en die van de jongste inwoners. We hebben het hier over Olmeda de la Cuesta in de provincie Cuenca (Castilla la Mancha) en Arroyomolinos in de provincie Madrid (Comunidad de Madrid).

Spanje heeft in totaal 18.938 dorpen waarbij slechts gekeken is naar die dorpen die meer dan 300 inwoners hebben. Dit aantal wordt dus groter als er gekeken wordt naar die dorpen of beter gezegd gehuchten waar minder dan 300 mensen wonen, zoals het dorp waar de oudste inwoners leven.

Dorp met oudste inwoners

Het dorp met gemiddeld de oudste inwoners is Colmeda de la Cuesta, gelegen in de provincie Cuenca in de autonome deelstaat Castilla la Mancha. In dit dorp wonen slechts 28 personen met een gemiddelde leeftijd van 65 jaar. 87% van de inwoners van dit dorp is ouder dan 65 jaar. Het is alweer 48 jaar geleden dat in dit dorp een kind geboren werd, dat was in juni 1968. Sinds de jaren zeventig is de school gesloten omdat er geen kinderen meer zijn in het dorp.

De gemeente, of eerder gezegd de provincie, wilde iets doen aan deze enorme vergrijzing van dit kleine dorp en bood geïnteresseerden een gratis stuk landbouwgrond aan indien jonge gezinnen hier zouden gaan bouwen. Het is niet helemaal bekend of dat plan gelukt is maar jonge gezinnen zullen niet zo snel gaan wonen in een dorp waar weinig toekomst is, geen scholen zijn en de basis voorzieningen te vinden zijn in andere dorpen.

Dorp met jongste inwoners

In tegenstelling tot het dorp met de oudste inwoners van Spanje Colmeda de la Cuesta, is het dorp met de jongste inwoners te vinden in de provincie Madrid. Het gaat hier om het dorp Arroyolinos waar de gemiddelde leeftijd van de inwoners 31 jaar is. Het inwonersaantal van dit dorp is veel hoger dan de 28 inwoners van Colmeda de la Cuesta met meer dan 25.000 inwoners. Opvallend is dat er in dit dorp in 1991 nog maar 1.236 mensen woonden maar dat dit aantal in 2011 gestegen was naar 22.135 tot het huidige 25.374.

Een van de redenen van deze enorme stijging van inwoners is dat er gedurende de goede jaren ontzettend veel woningen werden gebouwd waar veel jonge gezinnen zijn gaan wonen. Het dorp Arroyolinos is namelijk met de auto slechts 35 minuten van het centrum van Madrid gelegen, ideaal dus voor die jonge mensen die in Madrid werken en buiten het centrum willen wonen.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
1 Reactie
Inline Feedbacks
View all comments

Leegloop is 1 van de bijwerkingen die veroorzaakt worden door kortzichtige beleidsvoeringen. Spanje holt zich van binnenuit kapot. Eigen belangen voorop ten koste van de gemeenschap / bevolking.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.