Dit zijn de Spaanse dorpen met de oudste en de jongste inwoners

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc

Dit zijn de Spaanse dorpen met de oudste en de jongste inwoners

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er zijn bijna 19.000 dorpen in Spanje te vinden en elk dorp heeft zo zijn charme maar er zijn van die dorpen die kenmerken hebben die niet overal gelden. Zoals het dorp met de oudste gemiddeld leeftijd en die van de jongste inwoners. We hebben het hier over Olmeda de la Cuesta in de provincie Cuenca (Castilla la Mancha) en Arroyomolinos in de provincie Madrid (Comunidad de Madrid).

Spanje heeft in totaal 18.938 dorpen waarbij slechts gekeken is naar die dorpen die meer dan 300 inwoners hebben. Dit aantal wordt dus groter als er gekeken wordt naar die dorpen of beter gezegd gehuchten waar minder dan 300 mensen wonen, zoals het dorp waar de oudste inwoners leven.

Dorp met oudste inwoners

Het dorp met gemiddeld de oudste inwoners is Colmeda de la Cuesta, gelegen in de provincie Cuenca in de autonome deelstaat Castilla la Mancha. In dit dorp wonen slechts 28 personen met een gemiddelde leeftijd van 65 jaar. 87% van de inwoners van dit dorp is ouder dan 65 jaar. Het is alweer 48 jaar geleden dat in dit dorp een kind geboren werd, dat was in juni 1968. Sinds de jaren zeventig is de school gesloten omdat er geen kinderen meer zijn in het dorp.

De gemeente, of eerder gezegd de provincie, wilde iets doen aan deze enorme vergrijzing van dit kleine dorp en bood geïnteresseerden een gratis stuk landbouwgrond aan indien jonge gezinnen hier zouden gaan bouwen. Het is niet helemaal bekend of dat plan gelukt is maar jonge gezinnen zullen niet zo snel gaan wonen in een dorp waar weinig toekomst is, geen scholen zijn en de basis voorzieningen te vinden zijn in andere dorpen.

Dorp met jongste inwoners

In tegenstelling tot het dorp met de oudste inwoners van Spanje Colmeda de la Cuesta, is het dorp met de jongste inwoners te vinden in de provincie Madrid. Het gaat hier om het dorp Arroyolinos waar de gemiddelde leeftijd van de inwoners 31 jaar is. Het inwonersaantal van dit dorp is veel hoger dan de 28 inwoners van Colmeda de la Cuesta met meer dan 25.000 inwoners. Opvallend is dat er in dit dorp in 1991 nog maar 1.236 mensen woonden maar dat dit aantal in 2011 gestegen was naar 22.135 tot het huidige 25.374.

Een van de redenen van deze enorme stijging van inwoners is dat er gedurende de goede jaren ontzettend veel woningen werden gebouwd waar veel jonge gezinnen zijn gaan wonen. Het dorp Arroyolinos is namelijk met de auto slechts 35 minuten van het centrum van Madrid gelegen, ideaal dus voor die jonge mensen die in Madrid werken en buiten het centrum willen wonen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.