skip to Main Content
Duizenden gepensioneerden opnieuw de straten op voor een waardig pensioen
20 Minutos

Duizenden gepensioneerden opnieuw de straten op voor een waardig pensioen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Gepensioneerden de straten op voor waardig pensioen

20 Minutos

MADRID – Op de Internationale Ouderendag 1 oktober zijn opnieuw in Spanje duizenden gepensioneerden de straten in 52 steden opgegaan om te demonstreren voor een waardig en eerlijk pensioen. Elke maandag wordt er standaard op meerdere plaatsen gedemonstreerd door de gepensioneerden maar dit keer was de deelname groter en de aanwezigheid in meer delen van het land.

Elk jaar op maandag viert de wereld de “Día Internacional de las Personas Mayores” ofwel de Internationale Ouderendag, niet te verwarren met de Nationale Ouderendag die men in Nederland viert op de eerste vrijdag van oktober. Deze dag staat in het teken van de ouderen die in Spanje voor de zoveelste keer de straten zijn opgegaan uit protest wat betreft het huidige pensioensysteem in Spanje.

De minister van Werkgelegenheid en Sociale Zaken Magdalena Valerio heeft deze maandag gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van de ouderen en wist te melden dat de regering bezig is met verbeteringen via het zogenaamde “pacto de Toledo”. Daarom kan de minister niet garanderen dat volgend jaar de pensioenen minimaal 1.080 euro per maand zullen zijn zoals men wil in Spanje.

Omdat de gepensioneerden geen duidelijk antwoord hebben gekregen zullen ze doorgaan met demonstraties.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
 1. Diep triest en schandalig . Wat een slechte wereld is het . Spanje is voor de armen een regelrechte ramp. Vandaar het vele zwart werken vooral in de horeca . Zelfs daar wordt men uitgeknepen. Primitief en geen visie. Eens wordt het geheel ontwricht en dan maar hopen dat het daarna beter gaat worden. Dat laatste betwijfel ik vanwege infantiele regeringen die zichzelf verrijken.

 2. Vertel mij nou eens precies wat er niet waardig is. De Spaanse pensioenen zijn uitstekend, als ik het vergelijk met omringende landen.
  En de kosten voor levensonderhoud liggen hier relatief laag, uitgezonderd energie.

  1. Ik denk dat je een verkeerd beeld hebt van de pensioenen en de kosten die mensen hebben in Spanje. De pensioenen zijn “op papier” redelijk maar in de realiteit zijn de pensioenen vergeleken met andere landen laag. Daarnaast is het leven ook al lang niet meer zo goedkoop als vroeger. Ik zou zeggen vraag dit maar eens aan iemand die een pensioen ontvangt.

   1. Het zou best kunnen dat ik een verkeerd beeld heb, maar dan wil ik dat wel begrijpen. De redactie publiceert hier regelmatig de hoogte van het pensioen in Spanje. Dan komen er bedragen van rond de 1000€ langs. Per maand. Als dat waar is , leg mij dan eens uit waarom dat niet fatsoenlijk is. In Nederland doet men het met hetzelfde. En dat bij hogere kosten van levensonderhoud .

    1. Bruto bedragen. En dat geldt niet voor iedereen. Neem nou de maand augustus: het gemiddelde pensioen is 1.102,38 euro (hoog gehouden door de hoogste pensioenen) maar het meest voorkomende pensioen is gemiddeld (afhankelijk van de regio in Spanje) 956,42 euro BRUTO. Dat pensioen krijgt echter niet iedereen waarbij het gemiddelde bedrag soms op niet meer dan 500-600 euro ligt. De gepensioneerden gaan niet voor niets de straten op, dat doen ze niet zozeer voor zichzelf maar wel voor de toekomst.

    2. Niet heel moeilijk te begrijpen. In Nederland bouw je pensioen op door er in te wonen. In Spanje bouw je pensioen op door er in te werken. Dus als je niet of (deels) zwart werkt bouw je geen pensioen op, als je huisvrouw bent bouw je geen pensioen op, als je oud en werkloos bent en niet aan de bak komt bouw je geen pensioen op. Als je alleen op Ibiza van de zomer werkt voor de toeristen bouw je de rest van het jaar geen pensioen op. Als je seizoensarbeid op het land doet bouw je de helft van het jaar geen pensioen op. Duidelijk toch?

     Ben je eenmaal 67 dan krijg je dus alleen het deel wat je het opgebouwd. Met 20% werkloosheid komt het land als geheel dus niet verder dan 80%, mits je die 80% wit hebt gewerkt en niet thuis voor de kinderen hebt gezorgd.

     Zo kom je dus heel veel oma’s tegen die nog geen 400 euro per maand krijgen en zo.Zie maar hoe je daarmee die “lage” woonlasten betaalt zoals huur, de dure electriciteit of aardgas in de winter (15% gestegen dit jaar).

     1. Kijk, hier heb ik wat aan. Deze reactie maakt veel meer inzichtelijk wat er aan de hand is. Bedankt Anton .
      En nog even aan de redactie. De genoemde bedragen zijn inderdaad bruto, maar dus ook vrijwel netto. Want over dergelijke inkomens is men vrijwel geen inkomstenbelasting verschuldigd door de vrijstellingen.

     2. Klopt Anton. Een vriend van mij kreeg eerst een werkloosheidsuitkering van 425 euro per maand. Sinds vorig jaar heeft hij er iets van 150 euro bij gekregen. Dit bedrag is van nu af aan zijn pensioen totdat-ie dood gaat. Hij is nu 63. Beslist geen vetpot!

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken