Search
menu
Search

Catalanen wellicht op 14 februari 2021 opnieuw naar de stembus

123rf
Beeld: 123rf

Catalanen wellicht op 14 februari 2021 opnieuw naar de stembus

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De Catalaanse regionale premier Quim Torra is door het Spaanse Hooggerechtshof vanwege ongehoorzaamheid tijdens de verkiezingscampagne recent uit zijn ambt gezet en mag gedurende anderhalf jaar geen publieke functie uitoefenen. Dat houdt in dat de regionale vicepremier Pere Aragones nu de plaatsvervangende regiopremier is geworden maar dat er wel regionale verkiezingen aan zitten te komen.

De regionale parlementsvoorzitter Roger Torrent heeft vrijdag laten weten dat de kans groot is dat als er geen parlementair debat komt over de verkiezingen in de autonome regio deze automatisch gepland staan voor 14 februari.

Het probleem op dit moment is dat zowel de JxCat als de ERC partijen geen kandidaat naar voren willen schuiven omdat men recent met de meerderheid van de Catalaanse separatistische partijen in een parlementaire stemming het uit het ambt zetten van Torra niet als legaal ziet. Komt er echter geen parlementair debat over de regionale verkiezingen dan zullen deze automatisch plaatsvinden op zondag 14 februari 2021. 

De laatste keer dat de Catalanen naar de stembus gingen was op donderdag 21 december 2017 tijdens de vervroegde verkiezingen die door de Spaanse overheid na het invoeren van artikel 155 werden afgedwongen. Toen wist de partij Ciudadanos de regionale verkiezingen wat betreft stemmen en zetels (per partij) te winnen maar de Catalaanse separatistische partijen JxCat, ERC en CUP hadden samen meer parlementariërs en vormden een meerderheidsregering.

Mochten de Catalanen op 14 februari 2021 naar de stembus gaan dan zal dat de 13e keer zijn sinds 1980 dat de inwoners van de autonome regio op democratische wijze een regioregering met premier en een Catalaanse Parlement kiezen. Daarmee is Catalonië de meest instabiele autonome regio met de meeste regionale verkiezingen sinds de invoering van de democratie in Spanje.

De eerste keer dat er gestemd werd in Catalonië na de invoering van de grondwet van 1978 was in 1980. De laatste keer dat er gestemd werd was in 2017 toen er een historische opkomst was van bijna 82% met 4.320.952 stemmen.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?