Search
menu
Search

Stoppen met roken medicijn ‘Champix’ voorlopig uit de handel gehaald in Spanje

Stoppen met roken medicijn ‘Champix’ voorlopig uit de handel gehaald in Spanje
Beeld: Pfizer

Stoppen met roken medicijn ‘Champix’ voorlopig uit de handel gehaald in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Sinds begin oktober 2019 heeft het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid ‘Champix’ het stoppen-met-roken medicijn op de lijst van gefinancierde medicijnen die via het Sistema Nacional de Salud (SNS) vergoed worden geplaatst. Twee jaar later heeft het Spaanse Geneesmiddelenbureau de apothekers opgedragen het artikel voorlopig uit de schappen te halen.

Het Spaanse Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (AEMPS) heeft de terugtrekking bevolen van verschillende partijen van het medicijn ‘Champix’, vervaardigd door Pfizer. Na onderzoek is gebleken dat het ingrediënt nitrosamine onzuiverheden bevatte met hogere concentraties dan zijn toegestaan in Spanje. 

Het gaat om drie partijen van het geneesmiddel. Mensen die met een behandeling bezig zijn moeten zich melden want in feite mag een behandeling niet onderbroken worden. Er zijn geen gezondheidsrisico’s aan gebonden maar er zijn op Europees niveau strenge regels die moeten nageleefd.

De Spaanse overheid wilde in 2019 het aantal rokers sterk gaan verminderen waardoor ook automatische de medische kosten verminderd zullen worden. Jaarlijks overlijden er in Spanje tenminste 50.000 mensen als gevolg van het roken. Volgens een recent onderzoek rookt 23,3% van het Spaanse volk wat dus wil zeggen zo’n 10 miljoen mensen. Met het financieringsplan voor het medicijn Champix verwacht de Spaanse overheid zo’n 70.000 rokers te kunnen helpen, een 3% van alle rokers die daadwerkelijk van plan is om te stoppen met roken. 

Champix is volgens velen een van de meest effectieve medicijnen om te stoppen met roken. Het medicijn wordt gemaakt door Pfizer en werd in 2018 door 85.000 Spanjaarden gebruikt. De werkzame stof in Champix is varenicline. Varenicline hecht zich aan de nicotinereceptoren in de hersenen met twee gevolgen: 

Enerzijds zijn de receptoren tevreden en zijn ze al ‘vol’ waardoor de sigaret geen of minder extra kick geeft. Anderzijds werkt Champix ongeveer hetzelfde als nicotine: het stimuleert de afgifte van dopamine. Hierdoor denken de receptoren (in de hersenen) dat ze voorzien zijn van nicotine, waardoor de roker een fijn gevoel krijgt zonder dat hij/zij rookt. Het lichaam gaat hierdoor uiteindelijk minder naar nicotine verlangen.

Champix is een redelijk effectief stoppen met roken middel. Ongeveer 20% van de Champix-gebruikers is na een jaar nog steeds gestopt met roken. 40% van de gebruikers is na 12 weken Champix-gebruik gestopt, maar de helft hiervan begint toch weer met roken. Toch wordt Champix als het enige effectieve medicijn gezien door de medische wereld.

Volgens berekeningen van de Spaanse overheid kost een kuur tussen de 307 en 385 euro maar andere regionale overheidsinstellingen zoals in Navarra en Aragon houdt men rekening met kosten van respectievelijk 362 en 421 euro. De gemiddelde prijs is vastgesteld op 400 euro en Sanidad verwacht 70.000 rokers te kunnen helpen met gesubsidieerde Champix wat de Spaanse overheid uiteindelijk zo’n 28 miljoen euro zal gaan kosten. Champix zal alleen te verkrijgen zijn bij de Spaanse apotheken met een recept van de dokter.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?