Een vierde van de privéjets die in 2023 door Europa vlogen landde in Spanje

Een vierde van de privéjets die in 2023 door Europa vlogen landde in Spanje
Beeld: ai-beeld / redactie

Een vierde van de privéjets die in 2023 door Europa vlogen landde in Spanje

Privéjets zijn de afgelopen jaren steeds vaker in het nieuws gekomen, vooral gezien hun groeiende populariteit onder de welvarende elite. In 2023 arriveerde maar liefst een kwart van alle privéjets die door Europa vlogen in Spanje. Dit roept ook belangrijke vragen op over milieu-impact en de veranderde natuur van reizen met deze exclusieve vliegtuigen.

In de loop van 2023 werden er meer dan 117.000 vluchten geregistreerd naar 45 luxe bestemmingen, wat resulteerde in ongeveer 520.000 ton CO2-emissies. Nice, Genève en Palma de Mallorca waren de drie belangrijkste bestemmingen voor privéjets, gevolgd door Ibiza en Málaga. Hierdoor staat Spanje op de tweede plek als populairste Europese vakantiebestemming voor privéjets, met drie steden die tot de top vijf van meest ontvangen vluchten in de zomer behoren.

De overige negen Spaanse luchthavens die in de studie van Greenpeace worden genoemd zijn Barcelona (9), Menorca (28), Las Palmas de Gran Canaria (38), Lanzarote (43) en de twee luchthavens van Tenerife (Noord op 38 en Zuid op 45). Samen hebben ze in 2023 maar liefst 27.122 privéjets ontvangen, wat neerkomt op 23% van het totaal geanalyseerde aantal. Dit maakt Spanje de op één na populairste vakantiebestemming in Europa voor privéjets. Alleen Frankrijk telde iets meer aankomsten in 2023, namelijk 27.767, terwijl dat er 17.854 waren in Italië.

Volgens het onderzoek is een flinke toename van het aantal privévluchten naar vakantiebestemmingen in Europa te zien. In juli nam het aantal aankomsten van deze vliegtuigen met 250% toe vergeleken met januari. Dit duidt erop dat de meeste vluchten voor recreatieve doeleinden waren en niet voor zakelijke afspraken.

De gegevens tonen aan dat in 2023 ongeveer 526.071 ton aan CO2-emissies werd geproduceerd door de 117.965 aankomsten in Europa. Dit is een verontrustend aantal, vooral als we bedenken dat deze emissies direct bijdragen aan de opwarming van de aarde. Iedere vlucht met een privéjet genereert niet alleen een aanzienlijke hoeveelheid CO₂, maar ook andere schadelijke stoffen die de luchtkwaliteit verslechteren.

Dit roept de vraag op: hoe rechtvaardigen de gebruikers van privéjets deze milieu-impact? Voor velen is het antwoord eenvoudig: tijdwinst en comfort. Maar naarmate de klimaatcrisis verergert, lijkt deze rechtvaardiging steeds minder houdbaar.

Ga naar de inhoud