skip to Main Content
Het merendeel van de Catalanen wil Artur Mas niet meer als premier en wil bij Spanje blijven

Het merendeel van de Catalanen wil Artur Mas niet meer als premier en wil bij Spanje blijven

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

arturmas3aBARCELONA – Uit een nieuwe onderzoek/enquête van Metroscopia is gebleken dat 71% van de Catalanen de huidige regionale premier Artur Mas niet meer terug willen zien komen. Daarnaast blijkt dat 51% van de ondervraagden het totaal niet eens is met de zogenaamde basis voor de onafhankelijkheid van Catalonië die vorige week werd gepresenteerd door de politieke partijen Junts pel Sí en CUP.

De politici in Catalonië blijven maar doorgaan met de onafhankelijkheid van de deelstaat Catalonië waardoor ander belangrijk regeerwerk er schijnbaar niet meer toe doet. Het enige waar de Catalaanse politiek mee bezig is, is het wel of niet bij Spanje willen horen waarbij wordt vergeten dat bij de laatste regionale verkiezingen 52% van de kiezers heeft gekozen voor die politieke partijen die géén onafhankelijkheid willen. Met andere woorden, Junts pel Sí en Cup, de twee grootste anti-Spanje partijen, menen dat ze met 48% van de stemmers genoeg hebben om door te gaan met de langdurige strijd om onafhankelijkheid, iets wat dus tegen de wens in gaat van het merendeel van de Catalanen die gestemd hebben.

Uit een onderzoek/enquête is dan ook weer gebleken dat de Catalanen het gehad hebben met Artur Mas, de grootste voorstander van een onafhankelijk Catalonië. 71% van de ondervraagden zegt dat ze hem liever weg zien gaan dan dat hij blijft. Daarnaast is 51% het helemaal niet eens met het zogenaamde onafhankelijksverdrag wat vorige week door Junts pel Sí en CUP werd getekend en gepresenteerd.

Uit de enquête blijkt tevens dat mocht er op dit moment een legaal referendum gehouden worden, het “nee” tegen onafhankelijkheid met 8% zou winnen, dus 41% zou voor stemmen en 49% tegen. Op de vraag of men meent dat Junts pel Sí en de CUP alle Catalanen vertegenwoordigen antwoorde 53% met nee en 41% met ja.

Alles lijkt er dus op dat de politici van Junts pel Sí en CUP een minderheid van de Catalanen vertegenwoordigt en niet de wens volgt van het merendeel van de inwoners van Catalonië om gewoon bij Spanje en dus ook de Europese Unie te blijven. Men meent zelfs dat de politiek van Artur Mas van de laatste jaren geleid heeft tot een negatief beeld van alle Catalanen aangezien er gemakshalve maar vanuit wordt gegaan dat iedereen voor een onafhankelijk Catalonië is, iets wat dus weer eens niet waar blijkt te zijn – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken