skip to Main Content
Gevangenisstraffen zonder borgtocht voor ex-leden Catalaanse regering *UPDATE*

Gevangenisstraffen zonder borgtocht voor ex-leden Catalaanse regering *UPDATE*

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Openbare aanklager eist gevangenisstraffen zonder borgtocht voor de inmiddels ex-leden van de Catalaanse regering. Dit gebeurde tijdens de rechtszaak die op donderdag 2 november om 9 uur begonnen is voor het Nationale Gerechtshof en de rechter Carmen Lamela terwijl 30 minuten later leden van het ex-Catalaanse parlement en de “mesa” voor rechter Pablo Llarena van het Hooggerechtshof moesten komen. De grote afwezige is de ex-regiopremier Carles Puigdemont die “zich schuilhoudt” in Brussel. Rechter Lamela gaat het verzoek van de Openbare Aanklager beoordelen.

UPDATE: Rechter Carmen Lamela heeft voorlopige hechtenis zonder borgtocht opgedragen voor de ex-vicepremier Oriol Junqueras en zeven andere leden van de Catalaanse ex-regioregering. Zij worden naar verschillende gevanegnissen gestuurd vanwege vluchtgevaar, iets wat volgens de rechter duidelijk is aangezien diverse van hen deze week al naar Brussel waren gereisd. De enige die zich door middel van 50.000 euro borgtocht kan vrijkomen is Santiago Vila, de rechterhand en raadgever van Puigdemont die voordat de onafhankelijkheid werd verklaard afgelopen vrijdag 27 oktober ontslag nam uit ontevredenheid over de gang van zaken.

Samen met Carles Puigdemont, die zijn gezicht niet heeft laten zien in Madrid omdat hij bang is voor een “oneerlijk” proces, zijn ook de ex-regeringsleden Clara Ponsatí, Antoni Comin, Meritxell Serret en Lluis Puig in Brussel. Dit terwijl de rest van de Catalaanse politici die voor moeten komen wél hun gezicht hebben laten zien en aan hun verplichtingen hebben voldaan. Volgens advocaten van de overige regeringsleden is die afwezigheid van Puigdemont negatief voor het proces. Overigens is op foto’s te zien dat op het moment Puigdemont zich had moeten melden in Madrid hij een koffie zat te drnken in een bar in Brussel. Dat is niet goed gevallen bij de meeste ex-collega’s die wel voor de rechter stonden.

De enige die een verklaring van 45 minuten heeft gegeven voor de rechter is Santiago Vila (PDeCAT). De rest van de ex-regeringsleden zoals Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull, Carles Mundó, Joaquim Forn, Dolors Bassa en Meritxell Borrás (die in eerste instantie in Brussel zou blijven) hebben geen verklaring gegeven en ook geen vragen van de rechter beantwoord, dat lieten ze over aan de advocaten.

De Openbare Aanklager wil voor alle ex-regeringsleden, inclusief die zich in Brussel schuilhouden, een voorlopige gevangenisstraf zien zonder borgtocht. De enige die deze dans ontspringt is Santiago Vila, de rechterhand, vertrouwenspersoon en raadgever van Puigdemont die voordat de onafhankelijkheid werd verklaard afgelopen vrijdag 27 oktober ontslag nam uit ontevredenheid over de gang van zaken. Rechter Lamela moet nog een uitspraak doen.

Ondertussen is de rechtszaak voor het Hooggerechtshof tegen o.a. de ex-voorzitster van het Catalaanse Parlement Carme Forcadell op verzoek van de advocaten uitgesteld naar 9 november. De rechter zet de personen die op 9 november moeten terugkomen om te verklaren wel onder politietoezicht waarbij zij het land uiteraard niet mogen verlaten.

Inmiddels zijn de meeste politici die zich deze donderdag gemeld hebben om zo aan hun verplichtingen te voldoen het met elkaar eens dat de afwezigheid van Puigdemont en de overige ex-regeringsleden de rechtsgang ernstig verstoord heeft en een negatief effect heeft op de mogelijke straffen van de rest van de verdachten. Met andere woorden, het lijkt erop dat de steun aan Puigdemont is weggevallen nu deze min of meer ontsnapt is aan de Spaanse justitie door zich schuil te houden in België.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 20 reacties
 1. dan zeggen dat de redactie onpartijdig is????
  alles wat voor catalonie is verdwijnt
  mijn reactie zal wel weer verdwijnen wegens te veel laster
  doei

  1. of er komt een negatieve reactie op
   franco niet gebruiken? dan moet jij dringend terug naar school.
   waarom gebruik jij in andere commentaar Venezuela?
   ja jullie mogen dit wel, anderen niet, nog een voorbeeld van partijdigheid
   doei

   1. Franco omdat wat er nu gebeurt absoluut niet te vergelijken is met Franco. In die tijd was iedereen waarschijnlijk al doodgeschoten en dat gaat echt niet gebeuren nu, hier beslist een rechter. Venezuela omdat dit het enige land is wat Catalonië steunt. Heeft niks met partijdigheid te maken, heeft te maken met feiten en een mening van de redactie.

  2. onzin supporter, alleen als er op de man gespeeld wordt of gescholden wordt, zal een reactie verwijderd worden. Nogmaals, een artikel schrijven gebeurt nuetraal maar reacties geven mogen wij net zoals jullie op onze eigen manier.

  1. In Franco’s tijd was het echt nooit zover gekomen dus haal hem niet steeds erbij want wat er nu gaande is heeft niets met de Franco tijd te maken. Spanje is een democratie met een rechtsstaat en dat dient iedereen te respecteren. Doe je dat niet dan zijn er gevolgen, en dat wisten ze donders goed denk ik. Wellicht hoort het allemaal bij de strategie om zo nog meer de slachtofferrol te spelen of niet, wie weet. Feit is dat tijdens de Franco tijd (die er door de separatisten non-stop bij wordt gehaald) een rebellerende regioregering wel iets hardhandiger was aangepakt … iets wat gelukkig niet is gebeurd en ook nooit zal gebeuren in Spanje.

   1. Het opsluiten van politieke tegenstanders is wat je in landen als rusland of turkije kan verwachten, maar toch niet in een democratisch land dat deel uitmaakt van de europese unie.

    1. klopt maar het gaat hier niet om politieke tegenstanders, het gaat hier om mensen die herhaaldelijk alle wettelijke verboden naast zich neer hebben gelegd en in de ogen van een rechter dus waarschijnlijk ook niet meer te vertrouwen zijn. Daarnaast komt vluchtgevaar omdat er al vijf zijn, inclusief Puigdemont, die min of meer gevlucht zijn naar Brussel en hun collega’s dus aan hun lot hebben overgelaten. Daarnaast gaat het om voorlopige hechtenis waarna een rechtszaak nog moet volgen en diegen die nu in de cel zitten wisten dat dit hen te wachten zou staan voor rebellie en opruiing. Vraag, wat had de rechter dan moeten doen? Vrijlaten en dat ze doorgaan met illegaal bezig zijn? vrij laten met het risico dat ze vluchten om ook naar Brussel te gaan? Waarschijnlijk is al deze mensen naar de gevanegnis sturen iets radicaals maar ik neem aan dat de rechter daar goed over heeft nagedacht en heeft gehandeld zoals de grondwet, gesteund door de hele europese unie, aangeeft.

 2. Beetje gemengde gevoelens wat betreft de voorlopige hechtenis wegens vluchtgevaar. Diegenen die vandaag op zijn komen dagen zijn namelijk niet eerst gevlucht (op twee na dan). Je bent verantwoordelijk voor je eigen daden en niet voor andermans daden lijkt me.

  Maar als ze aan het onderzoek niet meewerken door de vragen niet te beantwoorden spreekt dat niet in je voordeel. Wat zijn die mensen toch de hele tijd al verschrikkelijk dom bezig. Nooit zoiets meegemaakt.

  1. Is onderdeel van hun manipulatieve media strategie, door belangrijke feiten te verdraaien, gebeurtenissen in een ander licht te plaatsen en zichzelf als een vredelievend iemand af te schilderen.

   1. Jullie hebben geen idee!! Er is 0% mogelijkheid dat Puigdemont wil vluchen.Heel de Catalaanse regering is een,meer dan nooit! Waar haalt U uw informatie?????
    U kent Spanje niet!!

    1. U kent Spanje niet of u kent Catalonië niet? Feit is dat terwijl zijn ministers en de vicepremier (allemaal ex) naar de rechter liepen, Puigdemont rustig een bakkie koffie zat te drinken in Brussel, gevlucht omdat hij media andacht en Europese aandacht wil. Media aandacht heeft hij gekregen maar Europese aandacht niet. Niemand steunt Catalonië in hun proces, mede omdat het harstikke illegaal is en de Catalaanse regering en het parlement de grondwet naast zich neer hebben gelegd en zonder die grondwet te respecteren verliest iemand alle geloofwaardigheid binnen de EU en op de hele wereld (op Venezuela na dan).

 3. Beste Jan, ieder mag zijn menig hebben, zelfs op deze site.
  Dat jij het niet met Hans eens bent prima.
  Maar je moet niet meteen in de kramp schieten, als andere er een andere mening op na houden.

 4. En de zwager van de koning in Zwitserland……….. Spanje toont weer eens aan dat ze niet in staat is conflicten op te lossen. De rechtspraak is gewoon niet onafhankelijk ongeacht wat de catalaanse leiders allemaal fout gedaan, hebben wat ik zeker niet wil goedpraten.

  1. Waar bepaal je in vredesnaam door dat de rechtspraak in Spanje niet onafhankelijk is? Elk EU land wordt vooral op dit punt kritisch doorgelicht en gevolgd. Tot nu toe was er alleen een Belgische premier, die inmiddels zijn uitglijder probeert goed te maken, die enige kritiek heeft geuit. Voor de rest blijft het oorverdovend stil in de EU! Maar laat je maar lekker gek maken door separatistiche retoriek hoor. Alleen liever niet hier in de reacties!

   1. u tweede zin….ben je nu helemaal gek aan het worden
    doorgelicht??? ja, door hunzelf.

  2. Doordat die zwager een Bask is, de gevluchte Puigdemont een Catalaan is, is het Spaanse rechtssysteem niet zuiver naar uw mening.

 5. Zoiets was natuurlijk te verwachten want wet is wet. Hopenlijk kunnnen deze mensen in de toekomst nooit meer in de politiek werken, want deze mensen hebben teveel schade veroorzaakt aan vele Catalaanse burgers en hun aartsvijand Spanje.

  1. Het is net Schettino,als het schip dreigt te zinken springen wij als eerste overboord

 6. Fout signaal: men maakt er een soort martelaren van! Gewoon hun burgerrechten/nationaliteit afnemen dan is iedereen tevreden: ze kunnen niet meer aan politiek doen én ze krijgen tegelijk wat ze wilden: geen banden met Spanje meer! Ze hebben wel – een voorlopig niet in te schatten – economische schade veroorzaakt.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken