skip to Main Content
Grote afwezige bij historisch rechtsproces is de voor justitie gevluchte Puigdemont

Grote afwezige bij historisch rechtsproces is de voor justitie gevluchte Puigdemont

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Hoe je het ook wendt of keert, de inmiddels ex-regiopremier Carles Puigdemont is gevlucht voor de Spaanse justitie. In zijn ogen omdat hij geen kans maakt op een eerlijk proces, in de ogen van de internationale en nationale pers omdat hij gevlucht is en op deze manier probeert zijn mogelijke arrestatie tot een internationaal conflict te maken. De internationale pers schrijft inmiddels over het “Catalaanse circus” en bijna niemand neemt Puigdemont nog serieus. Op 2 november begint de historische rechtszaak tegen de Catalaanse separatistische politici die onder andere voor rebellie en opruiing voor de rechters moeten verschijnen.

In totaal gaat het om 20 personen die in twee sessies voor de rechters verschijnen. Het gaat daarbij om rechter Carmen Lamela bij het Nationale Gerechtshof (Audencia Nacional) en bij rechter Pablo Llarena bij het Hoog Gerechtshof (Tribunal Supremo). De grote afwezig bij dit proces is de hoofdveroorzaker van de Catalaanse crisis, de ex-regiopremier Carles Puigdemont die zich sinds afgelopen maandag in Brussel schuil houdt en daar door middel van de Belgische advocaat Paul Bekaert probeert om aan de Spaanse – in zijn ogen oneerlijke – justitie te ontkomen. Samen met de ex-regioministers Meritxell Borrás, Meritxell Serret, Clara Ponsatí en Antoni Comín verblijft Puigdemont nog in Brussel en willen zij via videoconferentie voor de rechters verschijnen, iets wat waarschijnlijk niet goedgekeurd zal worden.

Deze hele rechtszaak had voorkomen kunnen worden als Puigdemont afgelopen donderdag vervroegde verkiezingen had aangekondigd. Dat deed hij niet en wilde liever voor het onzekere gaan door op vrijdagmiddag een eenzijdige of unilaterale afscheiding van Spanje aan te kondigen en de stichting van de Catalaanse Republiek in werking te zetten. Die nieuwe Republiek duurde niet heel erg lang want artikel 155 werd geactiveerd waardoor onder andere de Catalaanse regering en het parlement afgezet werden.

Op donderdag 2 november vanaf 9 uur moeten ex-vicepremier en ERC voorzitter Oriol Junqueras en de ex-ministers Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull, Carles Mundó, Santi Vila, Lluís Puig, Joaquim Forn, en Dolors Bassa voor de rechter Carmen Lamela van het Nationale Gerechtshof verschijnen. De drie laatste personen waren samen met Puigdemont in Brussel maar zijn wél teruggekomen naar Spanje om voor de rechter te komen. Voor deze rechter moeten in principe ook Carles Puigdemont, Meritxell Borrás, Meritxell Serret, Clara Ponsatí en Antoni Comín verschijnen maar deze bevinden zich nog in Brussel.

Op donderdag 2 november om 9.30 uur moeten onder andere de ex-parlementsvoorzitter Carme Forcadell en de leden van de “tafel” Lluís Guinó, Anna Simó, Ramona Barrufet, Joan Josep Nuet, Lluís Corominas en alle leden van de Junts pel Sí politieke partij voor rechter Pablo Llarena van het Hoog Gerechtshof verschijnen.

Op Puigdemont en de vier ex-ministers na zal iedereen voor de rechters verschijnen met hun advocaten. Daarnaast is er ook een groep separatisten naar Madrid gereisd om de aangeklaagden steun te geven waardoor er enige spanning kan ontstaan tussen deze groep Catalanen en Spanje aanhangers.

Het lijkt er dus op dat Puigdemont en diverse ex-ministers niet zullen verschijnen voor de rechter waardoor er een kans is dat er een Europees arrestatiebevel uitgegeven kan worden voor deze personen die dus eigenlijk vluchten voor de Spaanse justitie. Mocht dat het geval zijn dan zal de Spaanse justitie contact opnemen met de Belgische justitie waardoor België dus in het conflict betrokken gaat worden, iets wat de Belgische premier Michel liever niet wil om een politiek conflict met Spanje en alle andere Europese lidstaten te voorkomen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 23 reacties
 1. Welk tendentieus en vooringenomen artikel. Maar dat zijn we stilaan gewoon geworden op deze site.

 2. Stel dat Catalonië toch een staat zou worden…
  – Internationale bedrijven vertrekken. Gr.oot kapitaal trekt weg.
  – Toeristen blijven weg. Grootste bron van inkomsten.
  – Geen euro meer, terug naar een zwakke peseta of een nieuwe munt, de Catalon.
  – Een eiland midden Europa, zonder Europese steun.
  – Geen internationaal voetbal meer.
  – Leegloop van buitenlandse huisbezitters met als gevolg verdere instorting van de huizenmarkt
  – Zowel aan Franse als aan Spaanse zijde terug grenscontroles.
  – Territoriale wateren zijn van Spanje, geen visvangst meer.
  – Catalonië zal door geen enkele buitenlandse staat erkend worden. Zij worden een paria in Europa.
  – Dure invoer van levensmiddelen.
  En je kan dit lijstje nog verder aanvullen. Foute zet van de bewindslieden van Catalonië.

 3. Ben bang dat Puigdemont nu toch wel echt achter de tralies gaat verdwijnen, zelden iemand zich zovaak herhaaldelijk in de vingers zien snijden.

 4. Mooi dat je er weer bent Fran Carlos.
  En Jasper in navolging vanTralies, ik heb vertrouwen in mensen, maar niet in politici, waarmee ik niet suggereer dat het geen mensen zijn.

 5. willen jullie allemaal bijdragen als ze allemaal in de gevangenis zitten?
  en dit tot ze daar sterven?
  dat kost toch veel geld? douchen, eten, een bed, elektriciteit en nog zoveel meer en alles van onze belastingen, dat is natuurlijk democratie maar zijn er geen goedkopere manieren om van die personen af te geraken?
  ik heb daar geen zin in om dit allemaal mee te betalen.
  u ook niet?

  1. Wat een onzin! Deze politici zijn voor de maatschappij heel wat goedkoper in de bak dan als politicus. Ze hebben de Spaanse staat en Catalonië al miljoenen gekost en alle kosten die er nu gemaakt moeten worden omdat ze tegen de wet ingaan zal men gewoon op de partij en aanhangers van de separatie verhalen. Nee, in de bak kosten ze nog het minst. Daarmee wil ik niet zeggen dat ze in de bak behoren. Eigenlijk wel maar we kweken geen martelaren. Handiger is ze gewoon om ze binnen Spanje, eigenlijk geheel europa, tot ongewenste personen te verklaren. Laat ze lekker ergens anders gaan stoken. Angola of zo….

  2. ja er is een goedkope manier om van die personen af te komen
   en dat is naar Siberie sturen voor een levens lange dwangarbeid
   in de zoutmijnen

 6. Snel voor het gerecht, verdiende straf opleggen en koers weer naar de toekomst verleggen. Er is inmiddels al genoeg schade aangericht, niet alleen financieel maar ook tussen grote groepen van de bevolking, families en vrienden.

 7. komt nu toch wel even goed uit he dat de afscheiding illegaal is. Als het niet zo was geweest, waren Puigdemont en consorten geen Europeanen meer geweest en hadden ze dus niet vrij in de EU kunnen reizen. Wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten. You can run, but you can´t hide….

 8. de enige die hier aan alles de schuld heeft is Franco oops sorry Rajoy…

  1. Dus rajoy heeft de schuld dat vele bedrijven Catalunya hebben verlaten. De economie van Catalunya een douw heeft gekregen en dat de Catalaanse bevolking daar de dupe van gaat worden en met hun de rest van Spanje en dat de leiding van Catalonië niet wisten hoe snel ze hun mensen in de steek moesten laten???. Dan heb ik ergens iets gemist zeker….

  2. Je schrijft Rajoy, maar waarschijnlijk bedoel je Puigdemont. Moet Rajoy
   als eerste minister de grondwet ook aan zijn laars lappen misschien!

  3. Wat we misschien vergeten na al de voorbije heisa, is dat Catalonië zijn onafhankelijkheidsverklaring baseert op een totaal belachelijk, onwettig en getrukeerd referendum. En zo te zien geloven nog heel veel Catalanen in de totale echtheid en wettelijkheid van dit circus. Een dictator zou het zich niet beter hebben kunnen dromen.
   Met de verkiezingen van 21 december zijn ze zeker dat, als de partijen voor onafhankelijkheid winnen, Catalonië automatisch onafhankelijk zal zijn en dat de werled ze met openarmen als nieuwe staat zal ontvangen. Op school worden ze dat al jaaaren wijsgemaakt.

 9. Een Europeaan die asiel zou vragen in Europa? Zou per hoogste uitzondering kunnen maar dat zou wel eens zware gevolgen hebben. dus België let op! Dat de NVA zich maar eerst bezig houd met hun eigen binnenlandse zaken…

  1. De nva wil toch afscheiding van Wallonië. Dus die helpt uit eigen belang poetsdiemond….

 10. Ik heb het al eerder gezegd: hij is alleen maar bezig met rotzooi trappen.
  Maar wat ik niet begrijp is dat hij niet inziet, dat er geen ontsnappen aan is. Straks gaat ie met zijn handjes op de rug terug naar Spanje . Het kan niet anders dan dat hij ditt bewust opzoekt, om zo maar aandacht te krijgen voor een overigens verloren zaak. Van aandacht geniet hij, dat was wel duidelijk op de persconferentie in Brussel. Maar uiteindelijk schiet hij hier zichzelf mee in de voet, want zo is ook uitgesloten dat hij aan de verkiezingen kan meedoen. Kan hij een nog grotere martelaarsrol claimen. Komt allemaal door de agressie van Madrid, ik hoor het hem nu al zeggen.
  En oh ja, het was geen zaak van de Belgische politiek zei hij toch op de persconferentie ? Nou, dit wordt een megazaak in de Belgische politiek, op het moment dat er een internationaal uitleveringsverzoek en arrestatiebevel komt. De Belgische politiek zal op haar grondvesten gaan schudden. Het zoveelste Bergpiek leugentje. Maar dat zijn we inmiddels wel gewend van hem.

  1. Deze mensen leven volgens mij in een waanwereld. Al denk ik wel dat ze psychisch verder wel gezond zijn, maar wel wereldvreemd.

  2. Ik had besloten me hier nergens nooit meer mee te bemoeien. Maar ik wil nu mijn waardering uitspreken voor Uw volhoudendheid. Die Poezemond is gewoon een putschist, een dictatoriale opstandeling tegen de rechtsstaat Spanje. Die vent moet achter de tralies voor 30 jaar. Met “democratie” heeft zijn gehele achterlijke beweging van Catalanen niets te maken. Het is ook blamerend voor diverse zogenaamde progressieve media in NL hoe ze die Puigemont zien als een martelaar tegen autocratisch Madrid. Ik ben geen partijlid van Rajoy, maar hij heeft het als president nu voorbeeldig gespeeld. Puigemont en zijn makkers zijn weerzinwekkende wereldvreemde oproerkraaiers, die van niets enig historisch benul hebben. Puigemont doet een poging tot staatsgreep. De democratische, door Rajoy volgens art. 155, vastgestelde verkiezingen van 21D zullen uitwijzen hoeveel procent van de Catalanen gek zijn. Ik vertrouw op de uitslag, maar ben toch blij dat ik daar nooit een woning gekocht heb of mij gevestigd heb. Canarias zijn veiliger, want verstandiger met de constitutie van Spanje.

 11. Het niet op komen dagen en onderwijl in de internationale pers wel roepen dat je geen eerlijk proces zult krijgen is volgens mij hetzelfde als minachting van de rechtbank. Hopelijk voldoende om 10 jaar extra celstraf te krijgen. De ontmaskering is nu geheel compleet.

 12. Dat is maar een vreemde zaak. Eerst het volk heerlijk ophitsen, handen met geld uitgeven aan allerlei onnodige toestanden, leven als een markies en nu het wat tegenzit op de vlucht. Dat is maar een vreemde leider. Nog nooit op de hoogte geweest dat het groot kapitaal in feite de macht heeft over de politiek? Wat had Franco ooit moeten uitspoken zonder de hulp van Duitsland, Italië, Gibraltar, Portugal en Engeland – om maar niet te spreken over vriend Juan March? Krupp en zijn vrienden hadden ijzer nodig en hielpen Hitler overal mee, met Rothschild op de achtergrond? Je kan wel dingen willen, maar de vraag is of het groot kapitaal dat geen onzekerheden en stabiliteit willen, daarmee akkoord gaan. Maar goed dat is nu voorbij en een echte leider blijft bij zijn mensen en gaat niet op de vlucht. Gelukkig maar dat de rechtstoestanden als een wals zijn: langzaam en zeker. En met al die internationale overeenkomsten kan hij verklaringen afleggen wat hij maar wil daar in Brussel, maar de wals komt, dat is zeker, en krijgt hij hier straks in Spanje een mooie kamer met tralies tot zijn beschikking waar hij al de tijd krijgt om over zijn onzekere toekomst en de puinhoop die hij veroorzaakt heeft in Catalonië, na te denken. En nu moet ik weer denken aan de woorden die de ex-soldaten van Hitler mij heftig aanraden in 1968, die in Stalingrad gevochten hadden en ik in Duitsland werkte als broekie om de taal goed onder de knie te krijgen: Meneer vertrouw nooit de politici. En vanaf die tijd vertrouw ik ze ook niet.

  1. Als je alleen jezelf vertrouwd mijnheer tralies dan kom je ook niet veel verder. U heeft wel een heel negatief wereldbeeld.

   1. Jasper, ik heb het stuk van tralies nog eens kritisch herlezen, maar nergens staat er dat hij alleen op zichzelf vertrouwt! Wel zegt het dat wij politici nooit moeten vertrouwen, en daar kan ik eerlijk gezegd op z’n minst veel begrip voor opbrengen. Dus voortaan beter lezen, voor je oordeelt!

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken