skip to Main Content
Kort nieuws uit Catalonië rondom het afscheidingsconflict (6) *UPDATES*

Kort nieuws uit Catalonië rondom het afscheidingsconflict (6) *UPDATES*

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Al weken plaatsen we het actuele nieuws over het Catalonië conflict waarbij we proberen deze situatie van alle kanten te bekijken en de actuele Spaanse nieuwsberichten te vertalen naar het Nederlands zodat iedereen die vaak komt in Catalonië of daar woont weet wat er aan de hand is. Vanaf nu gaan we hoofdzakelijk nog “kort nieuws uit Catalonië” brengen waarbij we de huidige situatie, actualiteiten en nieuwtjes behandelen en in enkele gevallen iets dieper ingaan op een onderwerp in een los artikel.

Laatste update: vrijdag 3 november 15.30 uur. // laatste nieuws wordt bovenaan vermeld!
Reageren op dit artikel is alleen mogelijk via Facebook, Google+ of Twitter.

Voor de europese Unie is er niets veranderd in hun houding in het Catalonië conflict

Terwijl de ex-regiopremier Carles Puigdemont naar Brussel is gereisd (of gevlucht zoals veel kranten schrijven) om op zoek te gaan naar internationale en met name Europese hulp en erkenning, is precies het tegenovergestelde gaande. De Europese Unie heeft na het gevangenzetten van de ex-ministers deze donderdag niets toe te voegen in hun houding ten opzichte van Spanje en Catalonië. De EU respecteert de Spaanse grondwet en het Spaanse rechtssysteem waarbij de Spaanse regering van alle EU landen steun krijgt in haar acties, mits dat niet gepaard gaat met geweld. Puigdemont had gehoopt dat met zijn komst naar de Europese hoofdstad Brussel de aandacht meer op zijn kant gevestigd zou worden maar inmiddels is men het schijnbaar zat en wordt alles rondom Puigdemont in de internationale pers steeds meer omschreven als het “Catalaanse circus” waarbij Puigdemont gezien wordt als een “martelaar in Brussel”.

“los jordis” blijven voorlopig in de gevangenis

Jordi Sanchez van het ANC en Jordi Cuixart blijven in voorlopig nog in voorlopige hechtenis, zo oordelen vijf rechters die deel uitmaken van la Sección Segunda van het Nationale gerechtshof. De rechters oordelen dat de situatie voor de “los jordis” niet gewijzigd is, al geven hun advocaten aan van wel nu artikel 155 in werking is getreden. Volgens de rechter is er nog steeds vluchtgevaar, gevaar op vernietiging van bewijsmateriaal en gevaar dat de jordis na vrijlating gewoon door zullen gaan met manifesteren en het oproepen tot manifesteren. Op 16 oktober werden de voormannen van het ANC en Omnium Cultural naar de gevangenis gestuurd in afwachting van een rechtszaak voor opruiing en aanzetten tot opruiing en verzet. Na het gevangenzetten van de beide Jordi’s zijn er meerdere manifestaties geweest waarbij beide mannen omschreven werden/worden als politieke gevangenen.

Rechter Lamela heeft drukke dag met op de agenda mogelijke aanhouding Puigdemont en vrijlating “los jordis”

Het lijkt erop dat de rechter Carmen Lamela voorlopig geen rustdag zal krijgen want ze heeft genoeg te doen. Deze vrijdag staan er drie belangrijke punten in haar agenda, te weten het mogelijke europese arrestatiebevel voor de ex-regiopremier Carles Puigdemont en vier ex-ministers die in Brussel verblijven en de mogelijke vrijlating van de “los jordis” ofwel Jordi Sanchez, de voorman van ANC en Jordi Cuixart, de voorman van Omnium Cultural. Advocaten hebben gevraagd om vrijlating van hun cliënten omdat ze al meer dan twee weken in voorlopige hechtenis in de gevangenis verblijven. De advocaten maken nu gebruik van het artikel 155 om te kijken of de twee Jordi’s vrij kunnen komen in afwachting van hun rechtszaak waarvoor nog geen datum gepland staat.

Meer dan 5 miljoen stemgerechtigden op 21 december bij de vervroegde regionale verkiezingen

Het Spaanse Bureau voor de Statistiek (INE) heeft deze vrijdag bekend gemaakt hoeveel stemgerechtigden er zijn bij de komende regionale verkiezingen in Catalonië op 21 december. Volgens het INE zijn er 5.553.983 Catalanen die mogen stemmen, dat zijn er meer dan bij het illegale referendum van 1 oktober waarbij de Catalaanse autoriteiten dat aantal plaatsten op 5.343.358 personen. Van het totaal aantal stemgerechtigden wonen er 5.329.139 in Catalonië en wonen er 224.844 in het buitenland (waaronder 5.521 Catalanen in België, het aantal Catalaanse stemgerechtigden in Nederland is niet bekend). Zij moeten voor 23 november aangeven of ze gaan stemmen of niet. Er zijn bij deze verkiezingen in tegenstelling tot de laatste regionale verkiezingen in Catalonië op 27 september 2015 precies 136.300 jongeren die voor het eerst mogen stemmen. Zoals bekend mogen buitenlanders, waaronder dus ook Nederlanders en Belgen, die wonen in Catalonië niet meestemmen bij de autonome verkiezingen. Buitenlanders mogen alleen meestemmen bij gemeenteverkiezingen en Europese verkiezingen.

Geruchten en onwaarheden over aanhouding van Puigdemont

Alle aandacht is nu gericht op de ex-regiopremier Carles Puigdemont en zijn vier ex-ministers die zich volgens de Spaanse pers “schuilhouden” in België nadat ze op maandag naar Brussel vluchten (een minister op woensdag). Op donderdag werden de overige leden van de ex-regioregering in voorlopige hechtenis genomen en naar de gevangenis gestuurd vanwege o.a. vluchtgevaar. Dat is mede te danken aan Puigdemont die door zijn actie bevestigd heeft dat er vluchtgevaar bestaat, ook al hebben de overige regeringsleden zich wél gemeld bij de rechter. Er wordt nu veel geschreven over de mogelijke aanhouding van Puigdemont en 4 ministers in Brussel maar dat is nu nog niet bevestigd uit Madrid. De openbare aanklager heeft een verzoek ingediend voor een Europees en Spaans arrestatiebevel maar de rechter heeft daar nog niet over gesproken, iets wat waarschijnlijk deze vrijdag zal gebeuren. In Belgische kranten is wel te lezen dat er om uitlevering gevraagd is maar dat blijkt volgens de Spaanse kranten niet correct te zijn.

Problemen op wegen en bij treinen in Catalonië vanwege protesten

Manifestanten hebben op verschillende punten rondom en in het centrum van de stad Barcelona acties opgezet om te protesteren tegen het naar de gevangenis sturen van de ex-regioregering. Het binnenrijden van Barcelona is moeilijk op de A2 in Castellolí en de Gran Via waar delen van de wegen geblokkeerd zijn door manifestanten. er zijn ook onderbrekingen op de N340 bij Alcanar, C14 bij Bassella, C25 bij Sallent, N230 bij Bausen, B23 bij Molins de Rei etc. Ook zijn er protesten van boeren die met hun tractoren wegen hebben afgesloten. Dat duurde echter 30 minuten nadat ze door de politie werden weggestuurd maar de files waren er al. Er waren ook enkele problemen bij de treinen maar dat duurde niet zo lang. het gebeurde echter wel rond de ochtendspits waardoor er vertragingen waren. Ga naar de Twitter pagina van de Catalaanse verkeersdienst voor meer en actuele informatie.

Ex-vicepremier Junqueras en ex-ministers hadden uit de gevangenis kunnen blijven

Volgens de Spaanse procureur-generaal José Manuel Maza hadden de ex-regiopremier en ERC leider Oriol Junqueras en de overige ex-ministers die donderdag naar de gevangenis zijn gestuurd als voorlopige hechtenis, uit de cel kunnen blijven als ze de vragen van de rechter hadden beantwoord en de consequenties van artikel 155 zouden hebben geaccepteerd. Als dat gebeurd was hadden deze politici een borgsom gekregen waardoor ze uit de gevangenis hadden kunnen blijven en hun paspoorten ingenomen hadden kunnen worden om onder politie surveillance op vrije voeten te blijven in afwachting van het proces. De enige die gedurende 45 minuten de vragen van de rechter heeft beantwoord was Santiago Vila die na betaling van de 50.000 euro borgtocht ook vrij is gekomen. Maza heeft dit ook aan de rechter gevraagd maar de politici besloten om niets te zeggen wat de situatie volgens hem erger heeft gemaakt.

Santiago Vila betaald 50.000 euro borgsom en verlaat gevangenis

De enige ex-minister of eigenlijk meer directe raadgever van de ex-regiopremier Carles Puigdemont die uit de voorlopige hechtenis kon blijven is Santiago Vila van de PDeCAT partij. Voor hem was, net zoals zijn zeven collega’s, ook een voorlopige hechtenis opgelegd door de rechter maar hij is de enige die met borgtocht vrij kon komen. Vila heeft de nacht van donderdag op vrijdag in de cel geslapen maar kon na de betaling van de 50.000 euro vrijdag naar huis in afwachting van het proces. Vila wordt milder behandeld omdat hij als enige op tijd ontslag nam en geen deel meer wilde uitmaken van het onafhankelijkheidsproces.

Half Catalonië slaat uit protest op potten pannen

Als je op dit moment in Barcelona op vakantie bent dan weet je niet wat je hoort. Wat vroeger als kinderoptocht op campings werd gedaan is nu hartstikke actueel in Barcelona, Girona, Tarragona en in vele andere plaatsen in Catalonië. Het op potten en pannen slaan ofwel de “cacerolada” wordt als effectief middel ingezet uit protest. Het is een goede, makkelijke en originele maar vooral vreedzame manier van klagen over het gevangenzetten van de ex-regioministers. In de meeste gevallen staan buurtbewoners in grote aantallen op hun balkons “herrie te maken” maar dit keer zijn er ook optochten op straat, net zoals vroeger op de camping. De Catalaanse separatisten eisen de vrijlating van alle 10 in hun ogen politieke gevangenen en zeggen net zolang door te gaan met protesteren totdat hun regioregering weer vrij zijn. Voor de duidelijkheid, de politici zijn uit voorzorg en in afwachting van een proces vastgezet en zijn nog niet schuldig bevonden. De rechter meent dat er onder andere vluchtgevaar is.

Puigdemont op TV3 “als rechtmatige premier van Catalonië eis ik de vrijlating van mijn collega’s”

Terwijl de ex-regiopremier Carles Puigdemont vertrokken is naar Brussel spreekt hij het Catalaanse volk die nog in hem geloven toe na de aanhouding van zijn vicepremier en andere ministers. Puigdemont eist een einde aan de politieke onderdrukking in Spanje en eist de vrijlating van de vastgezette ministers. Volgens de ex-regiopremier wil de clan van het artikel 155 (de PP, PSOe en Ciudadanos) de Catalaanse politici hoe dan ook in de gevangenis zien waarmee hij dus aangeeft dat in zijn ogen niet de rechter maar Rajoy hen naar de cel heeft gestuurd. Daarnaast ziet Puigdemont de acties van de rechter als een aanslag op de komende regio verkiezingen van 21 december. Puigdemont heeft echter voorlopig makkelijk praten want hij is samen met de vier ex-ministers Antoni Comín, Meritxell Serret, Lluís Puig en Clara Ponsatí min of meer naar België gevlucht omdat zij bang zijn geen eerlijk proces te zullen hebben in Spanje. De kans is echter groot dat ze via een Europees arrestatiebevel alsnog naar Spanje zullen komen.

Rechter stelt de beslissing over aanhouding van Puigdemont nog even uit

Rechter Lamela heeft even geen tijd voor het bepalen of de ex-regiopremier Carles Puigdemont via een Europees arrestatiebevel opgepakt dient te worden. Datzelfde geldt dan ook voor de vier minister die bij Puigdemont zijn in Brussel. De openbare aanklager wil een aanhouding zien maar de rechter zal dat wellicht pas op vrijdag beslissen. Mocht dat arrestatiebevel er komen dan dient de Belgische justitie mee te werken, iets wat ze al aan hebben gegeven te doen indien dat gevraagd wordt. Puigdemont heeft aangegeven dat hij naar de Belgische rechter zal stappen in plaats van naar de Spaanse rechter, aldus kanaal La Sexta. De “vlucht” van Puigdemont en de vier ministers is niet goed gevallen bij de openbare aanklager en de rechter dus de kans is groot dat hij opgepakt gaat worden.

Duizenden manifestanten de straten op in Barcelona en andere steden in Catalonië

“Libertad”, “presos politicos” “independencia” “es Puigdemont, nuestro presidente” en nog vele andere leuzen tegen het gevangenzetten van de ex-regioregering van Catalonië. Er zijn volgens de manifestanten nu niet meer twee politieke gevangenen, te weten Jordi Sanchez en Jordi Cuixart van ANC en Omnium Cultural die al meer dan 15 dagen vast zitten, maar spreken de manifestanten van 10 politieke gevangenen. De manifestaties werden in elkaar gezet door het ANC, Omnium Cultural en de CUP partij. Tot nu toe verlopen alle manifestaties zonder problemen. Verwacht wordt dat er nog dagen en misschien wel weken gemanifesteerd zal gaan worden.

Burgemeester Ada Colau van Barcelona ziet Puigdemont nog steeds als haar premier

De burgemeester van Barcelona Ada Colau ziet Puigdemont nog steeds als haar premier en de regiopremier van Catalonië net zoals dat de Govern nog steeds haar regioregering is. Waar zij het echter niet mee eens is, was de verkondiging van de unilaterale afscheiding van Spanje. Daarnaast keurt zij het gevangenzetten van de regioregering als iets fouts en is ze het daar absoluut niet mee eens. Ze noemt het een zwarte dag in de geschiedenis van Catalonië en de hele democratie van Spanje en ziet in het gevangenzetten alleen maar een vernedering voor Catalonië.

Ex-vicepremier Junqueras en zeven ministers naar de gevangenis vanwege vluchtgevaar

De rechter Lamela meent dat de Catalaanse ex-vicepremier Oriol Junqueras en de zeven ex-ministers Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull, Carles Mundó, Joaquim Forn, Dolors Bassa en Meritxell Borrás naar de gevangenis moeten voor een voorlopige hechtenis omdat zij een vluchtgevaar ziet. Dit vanwege dat Carles Puigdemont en vier andere ministers naar Brussel zijn gevlucht om niet te verschijnen voor de rechter. Dat is niet goed gevallen en daarom wordt iedereen naar de gevangenis gestuurd. Naast de mogelijkheden die deze ex-politici hebben meent de rechter ook dat ze de financiële middelen hebben om te vluchten en dat er redelijk gevaar bestaat dat er bewijsmateriaal door hen vernietigd kan worden.

Terwijl de leden van de ex-regioregering voor de rechter verschijnen in Madrid drinkt Puigdemont een kopje koffie in Brussel

Velen vragen zich af of de ex-regiopremier Carles Puigdemont nog wel in deze wereld leeft vanwege de acties die hij de laatste dagen heeft ondernomen. Of het zijn zeer slimme stappen die hij neemt of hij is absoluut niet slim bezig en is in een wanhoopsdaad naar Brussel gegaan. Op het moment dat zijn collega’s van de ex-regioregering voor de rechter moesten verschijnen en daarna naar de gevangenis werden gestuurd, zat Puigdemont rustig een kopje koffie te drinken op een terras. Dat is ook bij de advocaten en collega politici niet goed gevallen. Puigdemont is niet komen opdagen voor de rechter en de kans is groot dat er een Europees arrestatiebevel komt. Hiermee wordt het Catalaanse-Spaanse probleem nu ook een Belgisch probleem.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken