skip to Main Content
Spaanse politie waarschuwt eigenaren van zwarte personenwagens
123rf

Spaanse politie waarschuwt eigenaren van zwarte personenwagens

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Regelmatig plaatst de Guardia Civil op Twitter tips en waarschuwingen voor automobilisten. Zo leggen ze soms uit hoe men op een rotonde dient te rijden, de knipperlichten dient te gebruiken en wat de snelheden zijn op de Spaanse wegen. Dit keer waarschuwt de Guardia Civil de automobilisten die eigenaar zijn van een zwarte of donker gekleurde personenwagen.

Nu het herfst en binnenkort winter is in Spanje wordt het weer ook wisselvalliger en wordt het eerder donker. Daarom raadt de Guardia Civil automobilisten van donker gekleurde voertuigen aan om ook overdag de lichten aan te doen om de zichtbaarheid te verbeteren.

Zo heeft de Guardia Civil op Twitter een tekening geplaatst waarmee ze willen aantonen dat de visibiliteit met de autolampen aan vele malen beter is en er dus ook minder kans is op een ongeval. Daarbij maakt de politie onderscheid tussen de morgen, middag en avond waarbij de donker gekleurde voertuigen niet gezien worden tot op een afstand van 130 tot 30 meter (afhankelijk van het weer en het moment van de dag).

Automobilisten die wel de autolichten aandoen overdag verhogen die visibiliteit tot tenminste 240 meter waarbij andere weggebruikers een donkere auto wel zien aankomen.

Het rijden met de autolichten aan is reeds verplicht in enkele EU-lidstaten zoals Finland, Zweden, Denemarken en Polen maar in andere landen waaronder Spanje is het niet verplicht. Het wordt door de Spaanse verkeersdienst en de Spaanse politie echter wel aangeraden, speciaal in die delen van het land waar het weer wisselvallig is en de visibiliteit minder is.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 10 reacties
 1. Ik wil hierop graag een repliek plaatsen, maar dan uit het oogpunt van de motorijder…
  Wat mij betreft wordt het rijden met lichten tijdens de dag voor alle ‘vierwielers’ compleet verboden !
  Het is nameijk één van de weinige manieren waarop motorfietsen of fietsers zich duidelijk kunnen laten opmerken in het verkeer en bijgevilg zou het voor deze soort vab weggebruikers zeker en vast wettelijk verplicht moeten worden !
  Het zou eigenlijk zo simpel zijn … Een weggebruiker met brandende lichten is een motor, bromfiets of fiets en bijgevolg een ‘zwakkere’ weggebruiker dan een automobilist.
  Daarbij, het automatisch ontsteken en functioneren van de lichten bij auto’s waarvan het contact opstaat of met draaiende motor is iets wat makkelijk kan uitgeschakeld worden door een garagist…
  Verbied verlichti,ng tijdens de dag voor vierwielers en verplicht tijdens de dag het gebruik van dezelfde verlichting voor twee-, drie- en vierwielers zolang het GEEN auto’s zijn !

 2. Bij mijn auto (Peugeot 5008) branden de lichten voor- EN achteraan automatisch wanneer de motor draait. Als ik mijn caravan aanhaak branden de lichten van de caravan ook.

 3. VISIBILITEIT !!!!!!!!!!!
  laten we ajb niet te ver gaan in het vernederlandsen van Engelse woorden er worden steeds meer Engelse woorden op zijn “Nederlands” uitgesproken terwijl we er prima Nederlandse woorden voor hebben
  In dit geval is visibility gewoon “zichtbaarheid”

 4. Dank voor dit artikel. Over het onderwerp “
  Zichtbaar zijn op de weg “ kan niet vaak genoeg geschreven worden! Heb vroeger motor gereden en doe sinds die tijd ook mijn licht aan als ik met de auto rijd. Ook in Spanje! Gelukkig doen veel Spaanse weggebruikers dit ook. Kan me herinneren dat er ooit een plan was om dit in Nederland verplicht te stellen.

 5. Ben blij dat mijn auto zilverkleurig is met dagrijverlichting.
  Ze zouden iedere automobilist moeten VERPLICHTEN om ALTIJD verlichting te voeren.
  Komt de verkeersveiligheid alleen maar ten goede.
  Vraag me wel af wat ze bij autorijscholen leren. Als de bestuurders geleerd moet worden hoe te handelen op een rotonde,voorgedaan op twitter.
  Ik zie vaak mensen GEPARKEERD staan op een rotonde.
  Het moet allemaal niet gekker worden.

  1. Toevallig is er een Spaanse rijschool die op Youtube goed heeft uitgelegd hoe een rotonde genomen moet worden, op de officiële (Spaanse) manier (dat is dus rechts blijven rijden bij driekwart rond), en op de niet officiële (Europese) manier (bij driekwart rond over de linkerrijstrook rijden).

   Officieel in Spanje: https://youtu.be/Uf5DDexbPGA

   Niet officieel in Spanje: https://youtu.be/nlQUtNFTXqE

   Eerste Spaanse video die ik zie en die het goed uitlegt.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken