Search
menu
Search

Verkiezingen Europees Parlement 2019 in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Verkiezingen Europees Parlement 2019 in Spanje

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Tussen 23 en 26 mei 2019 zullen voor de negende keer de verkiezingen voor het Europees Parlement plaatsvinden. Inwoners van alle lidstaten kiezen tijdens de Europese verkiezingen rechtstreeks hun vertegenwoordiging in de Europese Unie. In Spanje vinden de EU verkiezingen samen plaats met de gemeenteverkiezingen waarbij ook buitenlandse residenten kunnen meestemmen in Spanje.

Als je als Nederlander of Belg in Spanje woont en daar ook als inwoner staat ingeschreven mag je op 26 mei 2019 meedoen met twee verkiezingen, te weten de Europese verkiezingen en de gemeenteraadsverkiezingen. Buitenlanders mogen in Spanje niet meestemmen bij de nationale en autonome (regionale) verkiezingen maar dus wel bij de lokale of gemeenteverkiezingen en Europese verkiezingen.

In Spanje is besloten om de Europese verkiezingen samen te laten vallen met de gemeenteverkiezingen die plaatsvinden op zondag 26 mei 2019. Die datum is wat betreft de Europese verkiezingen hetzelfde als in België terwijl men in Nederland op donderdag 23 mei naar de stembussen gaat voor de vertegenwoordiging in de Europese Unie.

Stemmen in Spanje

Als je als buitenlander staat ingeschreven bij de gemeente van jouw woonplaats in Spanje (empadronado) dan mag je als je ouder dan 18 jaar bent meestemmen bij de Europese verkiezingen en gemeenteraadsverkiezingen. Wil jij als buitenlander stemmen in Spanje dan dien je dat voor 30 januari 2019 bij jouw Spaanse gemeente kenbaar te maken.

Op dit moment staan er volgens het Spaanse Bureau voor de Statistieken (INE) 407.784 EU-bewoners ingeschreven voor de gemeenteraadsverkiezingen en 324.259 EU-bewoners voor de Europese verkiezingen.

Volgens het INE staan er op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen 13.793 Nederlanders en 9.762 Belgen ingeschreven. Voor de Europese verkiezingen is dat aantal 11.624 Nederlanders en 8.317 Belgen.

Inschrijven

Inwoners van EU-lidstaten die wonen in Spanje en staan ingeschreven bij de gemeente als officiële inwoner en die willen stemmen in Spanje dienen zich daarvoor op te geven, iets wat je kunt doen bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Je komt dan in het “censo electoral” te staan waarna je in de toekomst altijd kunt stemmen bij de Europese en gemeenteraadsverkiezingen.

Dit geldt overigens niet als je al eens eerder hebt aangegeven (intención de votar) dat je wilt stemmen (votar) in Spanje, dan sta je hoogstwaarschijnlijk nog in het “censo electoral”. Het is echter altijd beter om dat te controleren.

Provincies

Volgens het INE zijn de provincies waar de meeste inwoners uit de EU staan ingeschreven voor de gemeenteraadsverkiezingen Alicante met 60.144 personen, Madrid met 54.975 en Málaga met 34.216 personen.

Volgens het INE zijn de provincies waar de meeste inwoners uit de EU staan ingeschreven voor de Europese verkiezingen Alicante met 47.810 personen, Madrid met 43.579 en Málaga met 27.229 personen.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?