Verkiezingen Europees Parlement 2019 in Spanje

Verkiezingen Europees Parlement 2019 in Spanje
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Tussen 23 en 26 mei 2019 zullen voor de negende keer de verkiezingen voor het Europees Parlement plaatsvinden. Inwoners van alle lidstaten kiezen tijdens de Europese verkiezingen rechtstreeks hun vertegenwoordiging in de Europese Unie. In Spanje vinden de EU verkiezingen samen plaats met de gemeenteverkiezingen waarbij ook buitenlandse residenten kunnen meestemmen in Spanje.

Als je als Nederlander of Belg in Spanje woont en daar ook als inwoner staat ingeschreven mag je op 26 mei 2019 meedoen met twee verkiezingen, te weten de Europese verkiezingen en de gemeenteraadsverkiezingen. Buitenlanders mogen in Spanje niet meestemmen bij de nationale en autonome (regionale) verkiezingen maar dus wel bij de lokale of gemeenteverkiezingen en Europese verkiezingen.

In Spanje is besloten om de Europese verkiezingen samen te laten vallen met de gemeenteverkiezingen die plaatsvinden op zondag 26 mei 2019. Die datum is wat betreft de Europese verkiezingen hetzelfde als in België terwijl men in Nederland op donderdag 23 mei naar de stembussen gaat voor de vertegenwoordiging in de Europese Unie.

Stemmen in Spanje

Als je als buitenlander staat ingeschreven bij de gemeente van jouw woonplaats in Spanje (empadronado) dan mag je als je ouder dan 18 jaar bent meestemmen bij de Europese verkiezingen en gemeenteraadsverkiezingen. Wil jij als buitenlander stemmen in Spanje dan dien je dat voor 30 januari 2019 bij jouw Spaanse gemeente kenbaar te maken.

Op dit moment staan er volgens het Spaanse Bureau voor de Statistieken (INE) 407.784 EU-bewoners ingeschreven voor de gemeenteraadsverkiezingen en 324.259 EU-bewoners voor de Europese verkiezingen.

Volgens het INE staan er op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen 13.793 Nederlanders en 9.762 Belgen ingeschreven. Voor de Europese verkiezingen is dat aantal 11.624 Nederlanders en 8.317 Belgen.

Inschrijven

Inwoners van EU-lidstaten die wonen in Spanje en staan ingeschreven bij de gemeente als officiële inwoner en die willen stemmen in Spanje dienen zich daarvoor op te geven, iets wat je kunt doen bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Je komt dan in het “censo electoral” te staan waarna je in de toekomst altijd kunt stemmen bij de Europese en gemeenteraadsverkiezingen.

Dit geldt overigens niet als je al eens eerder hebt aangegeven (intención de votar) dat je wilt stemmen (votar) in Spanje, dan sta je hoogstwaarschijnlijk nog in het “censo electoral”. Het is echter altijd beter om dat te controleren.

Provincies

Volgens het INE zijn de provincies waar de meeste inwoners uit de EU staan ingeschreven voor de gemeenteraadsverkiezingen Alicante met 60.144 personen, Madrid met 54.975 en Málaga met 34.216 personen.

Volgens het INE zijn de provincies waar de meeste inwoners uit de EU staan ingeschreven voor de Europese verkiezingen Alicante met 47.810 personen, Madrid met 43.579 en Málaga met 27.229 personen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

30
Reageer op dit artikel

2 Comment threads
28 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Jan, Ondara

Verkiezingen, ze blijven belangrijk. Wil het volgende memoreren. De Nederlandse Kieswet is per 1 april 2017 gewijzigd. De wijziging behelst het regelen van kiesrecht voor Nederlanders buiten Nederland. Zij hebben na deze wijziging kiesrecht voor de tweede Kamer der Staten generaal verkiezingen en kiesrecht voor de verkiezingen van het Europees parlement‘s! Het is opvallend dat in het hier gepubliceerde staat dat ik ook in Spanje kiesrecht zou hebben voor het Europees parlement. Dat betekent dat ik twee keer mag stemmen voor het Europees parlement’s. Denk dat er sprake is van een omissie!

Frans

Ja Jan, dat dacht ik ook. Als Nederlander die in Spanje staat ingeschreven (empadronament) mag ik in Nederland voor de 2e kamer en voor het Europees parlement stemmen. In Spanje mag ik alleen voor de gemeenteraad stemmen. Dat ik nu moet kijken in het censo electoral van de gemeente of ik ook voor het Europees parlement kan stemmen is nieuw voor mij. Dus een beetje verwarrend!. Overigens vind ik het nog altijd een vreemde zaak dat ik, wonende in Spanje, daar ook belasting betaal nog altijd niet mag stemmen voor de electiones Generales. Ik heb toch niets meer met Nederland?… Lees verder »

ad

Maar wist u Remco, dat de Belgen over gans de wereld verplicht zijn om te kiezen of stemmen , zoals onlangs de gemeente verkiezingen, als je maar weet dat mensen die in “down under” of Zuid Amerika – Nieuw zeeland..en mensen die meer dan 15 jaar en meer, niks met die gemeenteverkiezingen aan winnen, “Belgen hé dommerikken” ¡ k´zou het nog moeten geloven ook !

cvd110@gmail.com

Ik ben Belg maar woonachtig in Spanje. Ik kan en mag niet stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen in België. Ik weet niet waar jij je informatie haalt. En die opmerking “Belgen dommerikken” vind ik heel ongepast. Ik ken ook veel scheldwoorden voor Nederlanders, maar ik ben welopgevoed en gebruik ze dus niet.

Lieve

Klopt Caroline, wij zijn “afgevoerd” (!! Ja, écht !!! zo staat dat op het document dat we in Spanje dienden te overhandigen) in België en zijn ingeschreven in Spanje. Wij mogen zelfs NIET meer aan de verkiezingen in België deelnemen, noch aan de gemeentelijke (van onze vroegere verblijfplaats) noch aan de nationale.

cvd110@gmail.com

Lieve, wij zijn gedomicilieerd in Spanje, maar we MOETEN wel degelijk nog stemmen voor de nationale verkiezingen in België. NIET voor de gemeenteraadsverkiezingen. Enkele maanden terug hebben wij van het Belgische consulaat de nodige papieren gekregen waarop we moesten aanduiden op welke manier we willen stemmen : per brief, met volmacht, of in het consulaat.

Freyer

Iedere Belg die woonachtig is in Europa en meerderjarig en niet ontheven van zijn rechten (eigenaardig, want is in België een plicht), is stemplichtig voor de FEDERALE verkiezingen. Natuurlijk is het als Belg in ander Europees land theoretisch verplicht om je eerst aan te melden bij een consulaat of ambassade, anders krijg je op termijn problemen met je identiteitskaart. Op het moment dat je dan een nieuwe kaart nodig hebt, zou het wel eens kunnen zijn dat ze vaststellen dat je een aantal jaren geleden aan je plichten als Belg verzuimt hebt. Zolang je daar niet aangemeld bent, kan/mag je… Lees verder »

Hermanos

In België is stemplicht, maar niet voor de gemeente en-distriktsraads, daarvoor mag je niet stemmen!

Jopke

Hermanos, in België geldt stemplicht voor alles: gemeenteraad, district, federaal en Europees. Boete van ong. 80€ als je spijbelt, 250€ tot 2000€ als je niet opdaagt als bijzitter of voorzitter! Voor degenen die op het moment vd verkiezingen in het buitenland zijn (domicilie in België) kunnen ofwel op het consulaat kiezen ofwel een volmacht geven aan iemand (familie/vrienden). Ik ben onlangs hiervoor naar het gemeentehuis gegaan en de procedure is: Men krijgt een document dat door de volmachtgever en de gevolmachtigde moet ingevuld worden en ondertekend, vervolgens moet dit document terug binnen gebracht worden op het gemeentehuis om te laten… Lees verder »

Miel

Hermanos heeft het m.i. over mensen die definitief in Spanje wonen en ik denk dat jij, ondanks het feit dat je al vele jaren naar Spanje komt, nog altijd als toerist spreekt. Kan iemand als jij via het consulaat stemmen ?

Jopke

Het is onduidelijk wat Hermanos bedoeld.
Ik heb de vraag niet gesteld op het gemeentehuis of toeristen mogen stemmen in een consulaat aangezien dit mij niet aanbelangt.
Wie gaat als toerist stemmen (als het zou mogen) in een consulaat dat zich een paar honderd km bevind?

Miel

@Jopke.
Hermanos heeft het over mensen die voor de gemeente NIET MOGEN stemmen. Hij bedoelT dus duidelijk mensen die in het buitenland wonen. Ook schrijf jij letterlijk “…degenen die op het moment vd verkiezingen in het buitenland zijn (domicilie in België) kunnen ofwel op het consulaat kiezen ofwel …”. Of dit echt wel klopt weet je dus zelf ook niet.
OK, om het met jouw woorden te zeggen: “Case closed.”

Freyer

Aan jobke, jij woont duidelijk nog in België en komt op vakantie in Spanje, de discussie ging hier volgens mij over mensen die officieel en volledig in Spanje wonen, daarvoor is enkel kiesplicht voor de federale en voor de rest is het onmogelijk om nog te stemmen, aangezien je in de bevolkingsregisters moet ingeschreven zijn en dat is dus niet meer het geval voor mensen die hun officieel adres in Spanje of ander land hebben

Marc

Redactie,
gelieve deze foutieve en beledigende reactie te verwijderen aub.

Marc

Reactie van ad bedoel ik.

Jopke

Ach Marc, we komen hier ergere dingen tegen hoor.

Marc

Ja Jopke, dat weet ik. Ik volg deze nieuwsbrief al enkele jaren. Maar blijkbaar is het succes van sociale media omgekeerd evenredig aan elementaire beleefdheid. Ik heb geen probleem met kritiek op wat dan ook, zolang het maar beleefd blijft. Bv: of je nu voor of tegen Puigdemont bent, het is en blijft een persoon en dat is zijn naam, en die naam verbasteren om je ongenoegen te uiten is laag bij de grond. Maar ja, voor veel diepvries-IQ’s (en nu laat ik mezelf ook eens lekker gaan, want het is hier toch de gewoonte) is het hoogtepunt van hun… Lees verder »

Jopke

@ad: denk je nu heus dat die gaan kiezen ginds of zelfs de boete gaan betalen? Hoe gaat de Belgische staat die innen?
Die mensen kunnen dit bewijzen en áls er al een procedure wordt opgestart wordt deze gewoon geseponeerd.
Betreffende uw laatste opmerking: uw reactie getuigd ook niet echt van slim zijn

schnauzer

Nou Jopke, ik wil je wel even uit de droom helpen. Mijn Belgische vriend had ook problemen met de Belgische fiscus. Al is de boete nog zo klein ze weten je te vinden.
Ze leggen beslag op je rekening en halen het benodigde geld eraf. De goede man heeft er een hartkwaal aan overgehouden.

Juan74

Een boete zegt normaal gesproken dat je iets verkeerd hebt gedaan? Dus als die vriend wist dat hij nog iets diende te betalen en hij heeft het zelf niet gedaan, is het dan niet terecht dat ze bij hem het geld hebben opgehaald? En je hebt deels gelijk, veel landen hebben overeenkomsten met elkaar waarbij het ene land toestaat dat het andere land binnen die landsgrenzen zaken mogen innen, zoals bekeuringen, boetes en schulden die nog openstaan bij bijvoorbeeld de belastingdienst of andere schulden. Men dient daarvoor eerst in eigen land een beschikking te krijgen en deze vervolgens te laten… Lees verder »

Jopke

Schnauzer, persoonlijk ken ik enkelen waaronder een familielid die nooit zijn gaan stemmen en allen hebben nooit een boete gekregen omdat veel gemeenten de lijsten vd spijbelaars niet doorsturen, zelfs niet op vraag! Dit weet ik uit eerste hand vd persoon die er in mijn gemeente mee belast is. Je weet het natuurlijk nooit daarom dat ik navraag deed naar de procedure om volmacht te kunnen geven. Wat jij beweert aangaande beslaglegging op je rekening: zo simpel is het echt niet hoor! Bij mijn weten worden sinds 2016 enkel niet betaalde verkeersovertredingen bij de belastingen gevoegd en dat was het.… Lees verder »

schnauzer

Het mag dan niet simpel zijn maar de Belgische fiscus legde wel beslag op een deel van het pensioen van mijn Belgische vriend. En het ging echt niet over wel of niet stemmen. Want daar zullen die Belgische ambtenaren echt niet van wakker liggen. En die z.g. kenissen (enkelen) van jou nemen het zeker ook niet zo nauw met hun belastingaangiftes. Wat Juan74 daar vertelt is oud nieuws. Iedereen wel zo langzamerhand hoe de vork in de steel zit. Maar ondanks dat zijn er altijd figuren die willens en wetens de boel proberen op te lichten. Ze nemen de gok… Lees verder »

Juan74

Schnauzer, oud nieuws of niet, feit is gewoon dat lang niet overal er beslag op je pensioen of rekeningen wordt gelegd, dat gebeurd in Spanje dus wel. En je geeft geen antwoord op de vraag of het bij jouw vriend ging om een terechte beslaglegging of niet? Want als het terecht is, had hij er ook geen hartkwaal aan over hoeven te houden, dan had die het gewoon op tijd moeten betalen en was er niets aan de hand geweest. En als jij zou weten om hoeveel aantallen en welke bedragen het gaat dat Nederlanders hun eigen land belazeren, dan… Lees verder »

schnauzer

Omgekeerd evenredig en als het maar beleefd blijft. Wat een termen voor een ordinaire blaaskaak zoals jij, jij bent
Je blaast wel hoog van de toren Marc. Jij, jij reageert allesbehalve beleefd.
Jopke vat het nog op als slim. Slim ben je niet. Meer onbeschoft! Je loopt te schoppen dat het een lieve lust is. Man en houd je commentaren voortaan kort. Niemand zit te wachten op die ellenlange onzin van je.

Marc

@schnauzer
“Wat een termen voor een ordinaire blaaskaak zoals jij, jij bent”
Geen woorden gevonden om de zin af te maken? Je reactie met scheldwoorden in bevestigen precies mijn punt. Ook over taalfouten. Dat je de diepere zin van ‘het schoppen’ niet begrijpt verbaast mij niets. De lengte van mijn reacties bepaal ik zelf wel en als ze je niet aan staan lees ze dan niet.
Trouwens, Juan74 heeft je een vraag gesteld, ik ben zelf ook benieuwd naar je antwoord.

Jopke

Mensen toch, het gaat hier gewoon over verkiezingen hoor. Niks ergs, dus laat ons allen het hierbij houden. Nog een prettige avond aan allen

schnauzer

Juan74, ik ben het op vele punten absoluut met je eens. Ik heb er in mijn dorp ook een paar rondlopen die de boel belazeren. En dat vele Nederlanders hun eigen land belazeren is toch echt oud nieuws. Dat is al zo lang gaande. Maar dat ze hier nu iets aan gaan doen doet mij zeer veel deugd. En om je vraag te beantwoorden of het een terechte beslaglegging was op het pensioen van mijn Belgische vriend kan ik je vertellen dat deze 100% onterecht was. Het gaat mij tever om een uiteenzetting te geven van zijn zaak, want dan… Lees verder »

Juan74

Een onterechte aanslag met boete is altijd kloten.
Ze doen bij die diensten vaak maar wat en de aasgieren (deurwaarders enzo) doen er vrolijk aan mee.
Je vriend heeft hopelijk wel zijn recht gekregen Schnauzer?
Zo niet, dan heb ik wellicht nog wat tips voor hem.

Miel

Als ik dit allemaal lees heeft AD misschien toch wel een punt wanneer hij ons als dommeriken bestempelt. Al weet ik niet wat het meeste stoort: de domheid van (vele) Belgen of de arrogantie van (vele) Hollanders. Ter info de tekst van Vlaanderen.be: “…Voor alle Belgen geldt de stemplicht, ook als u zich op de dag van de verkiezingen in het buitenland bevindt. Bent u toevallig op de dag van de verkiezingen in het buitenland (werk, studie of vakantie), dan kunt u een volmacht geven aan een andere stemgerechtigde Belg. Als u als Belg in het buitenland woont geldt de… Lees verder »

Jopke

Daarom staat er in mijn reactie tussen haakjes “domicilie in België”.
Ik ben voor mezelf info gaan halen in het gemeentehuis en nadien geverifieerd op de site vd Belgische staat. Wat mij betreft mag iedereen hier zijn gelijk verkondigen, ze doen maar, ik weet het mijne.
Veel van wat Marc hierboven zegt klopt wel maar of het nu stemplicht of opkomstplicht is: het blijft toch eender nl “je moet stemmen, al dan niet geldig”!

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.