Is er een nieuwe thuisblijfverplichting op komst in Spanje?

123rf
Beeld: 123rf

Is er een nieuwe thuisblijfverplichting op komst in Spanje?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het aantal positieve corona-tests blijft ondanks alle genomen maatregelen stijgen in Spanje en de afgelopen week werden er elke dag records verbroken wat betreft de cijfers. In de pers en televisie wordt al gesproken over een strengere lockdown met thuisblijfverplichting. De minister van Volksgezondheid sluit dat voorlopig nog uit en vertrouwt erop dat de huidige door de autonome regio’s genomen maatregelen zullen helpen. Daarnaast zelgt Salvador Illa dat de tekst van de huidige noodtoestand voor een thuisblijfplicht aangepast moet worden. 

Asturië is echter al een stap verder gegaan en heeft een thuisblijfverplichting aangevraagd aan het Ministerie. Naast Asturië denken ook de regionale overheden in Andalusië, Baskenland, Catalonië en Castilië en León al na over een thuisblijfplicht of verplichting om binnenshuis te blijven, soortgelijk als de eerste noodtoestand die op 14 maart werd afgekondigd. Dit keer zullen er waarschijnlijk wel wat meer ‘vrijheden’ zijn zoals dat het mogelijk zou zijn om te sporten of wandelen.

De kans dat er een strengere lockdown aan zit te komen wordt steeds groter omdat omliggende landen zoals Portugal, Frankrijk en ook het Verenigd Koninkrijk strenge maatregelen voor 2 of 4 weken hebben aangekondigd. Spanje zou eventueel ook een strenge lockdown met thuisblijfplicht kunnen krijgen voor een periode van 2 of 4 weken zodat de druk op de ziekenhuizen en het medisch personeel af kan nemen.

Experts zeggen dat het beter is nu kort en krachtig een thuisblijfplicht in te voeren in plaats van nog langer te wachten waardoor de thuisblijfplicht langer zal moeten duren. Daarbij is het niet zeker of dit op regionaal zal gebeuren of landelijk want sinds de afkondiging van de noodtoestand op zondag 25 oktober hebben de regionale overheden de controle over de te nemen maatregelen in hun regio’s.

Het is ook nog niet bekend wanneer de thuisblijfplicht eventueel van kracht zal worden. De meeste autonome regio’s hebben een lockdown en avondklok tot 9 november afgekondigd dus de kans is aanwezig dat er daarna strengere maatregelen komen … of niet want op dit moment is het allemaal nog niet zeker.

Komende woensdag heeft het Ministerie van Volksgezondheid opnieuw een bijeenkomst met alle regionale overheden over de te nemen maatregelen en als evaluatie van de huidige maatregelen. Er zal ongetwijfeld over de thuisblijfverplichting gesproken worden maar de minister sluit dat voorlopig uit.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.