Lockdown in Asturië wordt aangescherpt met mogelijk thuisblijfplicht

Lockdown in Asturië wordt aangescherpt met mogelijk thuisplicht
Beeld: Gobierno de Asturias

Lockdown in Asturië wordt aangescherpt met mogelijk thuisblijfplicht

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

OVIEDO – De situatie in de autonome regio Asturië is volgens de regionale overheid dusdanig geëscaleerd dat men nóg strengere maatregelen moet gaan nemen. Zo heeft men besloten vanaf komende woensdag 4 november de meeste winkels en alle restaurants, cafés en vrijetijds gelegenheden zoals sportclubs voor ten minste 15 dagen hun deuren moeten sluiten. 

De regionale overheid vraagt aan de inwoners zoveel mogelijk thuis te blijven en alleen de deur uit te gaan voor de noodzakelijke boodschappen en of belangrijke activiteiten. Ook heeft het Prinsdom Asturië aan de minister van Volksgezondheid gevraagd om een volledige lockdown van de regio inclusief de verplichting om binnenshuis te blijven ofwel een thuisblijfplicht.

UPDATE: Minister Salvador Illa heeft de vraag om een thuisblijfplicht in Asturië afgewezen . Een van de redenen daarvoor is dat dit volgens de huidige noodtoestand juridisch niet mogelijk is. Ook vertrouwt de minister erop dat de huidige maatregelen zullen helpen. Er zal in ieder geval deze woensdag over gesproken worden tijdens een videoconferentie tussen de minister en de vertegenwoordiging van de regionale overheden.

Asturië is daarmee de eerste regio die een strenge lockdown wil afkondigen voor de autonome regio. Andere regionale overheden zoals in Andalusië en Catalonië denken ook na over deze strengere lockdowns.

Ook de ‘toque de queda’ wordt aangepast. Deze avondklok begon sinds 25 oktober om 00 uur maar deze is twee uur eerder geplaatst. Tussen 22 tot 6 uur mag niemand op straat zijn en moet iedereen binnenshuis blijven. Het is de bedoeling dat er zo min mogelijk sociale contacten en bewegingen buitenshuis zullen plaatsvinden de komende 15 dagen.

De vergaande maatregelen in Asturië zijn opvallend want gedurende de zomer was juist deze autonome regio een corona-vrij paradijs met de minste geïnfecteerde personen en corona-gevallen. Nu is het echter geheel anders met gemiddeld in de regio 548 positieve tests per 100.000 inwoners de afgelopen 14 dagen.

Op dit moment liggen er in Asturië 573 covid-patiënten in ziekenhuizen (17%) waarvan 74 op de intensive care (27,3%). De ziekenhuisopnames zijn de laatste dagen echter enorm snel gestegen waardoor de kans groot is dat de maximale capaciteit van met name de ic-bedden bereikt wordt.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.