Weekend van gewelddadig (corona)protest op straat in Spanje

Weekend van gewelddadig (corona)protest op straat in Spanje
Beeld: Twitter

Weekend van gewelddadig (corona)protest op straat in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het afgelopen weekend heeft de politie het in diverse grote steden in Spanje enorm druk gehad met de onrust op de straat. Op meerdere plaatsen zijn op vrijdag, zaterdag en zondag problemen geweest waarbij de politie uitsluit dat het om landelijk georganiseerde acties gaat maar men wijst wel naar diverse groepen.

De politie meent dat het gaat om groepen van extreemrechts, extreemlinks, corona-ontkenners, hooligens en de normale relschoppers die er alleen maar op uit zijn om problemen te veroorzaken. Daarom denkt de politie niet dat er een landelijke organisatie achter deze opstootjes zit maar dat het meer om een domino effect gaat. Daarbij moet worden opgemerkt dat het slechts om een zeer kleine groep personen gaat die helaas teveel aandacht krijgen in de pers.

Het gaat om lokaal via de sociale media georganiseerde bijeenkomsten van relschoppers en demonstranten die onder het mom van ontevredenheid over de genomen corona-maatregelen en met name de noodtoestand en avondklok er alleen maar op uit zijn om een confrontatie aan te gaan met de politie.

Er waren op diverse plaatsen in het land op vrijdag en zaterdag rellen zoals in Madrid, Barcelona, Santander, Zaragoza, Bilbao, Burgos, Valencia, Málaga, Sevilla, San Sebastián en Logroño. In totaal zijn er in heel Spanje op dit moment zo’n 50 personen aangehouden maar raakten tientallen relschoppers en agenten gewond.

Het straatmeubilair en containers moesten het in deze steden ontgelden en ook werden er winkelruiten ingegooid om daarna te plunderen. Dat gebeurde onder andere in de Gran Vía in Madrid maar ook bij een Decathlon in Barcelona waar fietsen werden gestolen (en waar een van de slimmeriken daarna meteen de fiets op internet te koop plaatste en gearresteerd kon worden).

Alle politici keuren het geweld op straat volledig af waarbij Pablo Iglesias van Unidas-Podemos direct wijst naar extreemrechtse groepen en de extreemrechtse partij VOX de rellen niet afkeurt en zelfs aanmoedigt.

Als tegenhanger gingen in de stad Logroño (la Rioja) op zondag tientallen jongeren de straten op om de rotzooi van de relschoppers van vrijdag en zaterdagavond op te ruimen. Daarmee willen zij aangeven dat het slechts om een zeer kleine groep personen gaat die niets anders wil dan rellen, paniek zaaien en de confrontatie met de politie aangaan.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.