menu: rubrieken, zoeken & meer

Aangescherpte corona-regels in Nederland en België maar hoe is dat in Spanje?

Aangescherpte corona-regels in Nederland en België maar hoe is dat in Spanje?
Beeld: 123rf

Aangescherpte corona-regels in Nederland en België maar hoe is dat in Spanje?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Nederlandse kabinet heeft dinsdag 2 november tijdens de corona-persconferentie nieuwe aangescherpte corona-maatregelen bekend gemaakt zoals het opnieuw verplichten van het mondkapje en de coronapas die op meer plaatsen verplicht wordt. Ook België scherpte eerder al de maatregelen aan vanwege de immer stijgende besmettingen en ziekenhuisopnames. Maar hoe is dat in Spanje, zijn daar ook strengere regels aangekondigd en wat zijn de huidige maatregelen?

Nederland en België worden wat betreft de corona-maatregelen strenger maar Spanje heeft geen extra corona-maatregelen aangekondigd. Het aantal corona besmettingen en ziekenhuisopnames stijgt in Spanje nog lang niet zo snel als in Nederland en België en in plaats van aangescherpte corona-maatregelen worden in veel autonome regio’s juist maatregelen versoepeld. 

De regio’s Madrid, Navarra, Baskenland, Andalusië, Castilië en León, Castilla-La Mancha, Extremadura, Asturië, Cantabrië en Aragon bevinden zich al in een soort van ‘nieuwe normaal’ met behoud van het gebruik van het mondkapje en de 1,5 meter afstand. Andere regio’s zoals Catalonië, Galicië, de Valencia regio, La Rioja, Murcia, de Canarische Eilanden en de Balearen handhaven beperkingen in het nachtleven en horeca zoals de toegestane capaciteit, openingstijden, limiet van mensen aan de tafels of corona-passen in de nachthoreca.

Mondkapje

Het mondkapje is in Spanje nog steeds verplicht op praktisch alle plaatsen zoals in alle binnenruimtes zoals bijvoorbeeld supermarkten, winkels, bars, restaurants, musea en in het openbaar vervoer, taxi, boot en vliegtuig. Dit geldt ook voor stations, perrons en luchthavens. In de openlucht is het dragen van een mondkapje verplicht als de 1,5 meter afstand niet gewaarborgd kan worden. Deze verplichtingen gelden voor alle personen vanaf 6 jaar. Voor personen met een medische indicatie of ademhalingsproblemen, handicap of gedragsproblemen gelden uitzonderingen. De politie kan boetes vanaf 300 euro geven als iemand weigert een mondkapje te dragen.

Anderhalve meter

In Spanje is en blijft de norm de anderhalve (1,5) meter afstand binnen en buiten. Op dit moment wordt nog niet gediscussieerd over een verandering in deze algemene en landelijke corona-maatregel. Kan in de buitenlucht de anderhalve meter gewaarborgd worden dan hoeft men geen mondkapje te dragen. Lukt dat echter niet dan moet altijd het mondkapje gedragen worden. In de horeca moeten tafels en stoelen minstens 1,5 meter uit elkaar staan.

Corona-passen

Landelijk gezien is er geen verplichting om een corona-pas te laten zien om horeca (binnen en buiten), evenementen, dierentuinen, pretparken, sportscholen en zwembaden binnen te komen. Regionaal gezien zijn er wel regels wat betreft de coronapas maar alleen om discotheken en andere nachthoreca binnen te mogen komen. Dat geldt voor Catalonië, Balearen eilanden en Galicië. De corona-passen zijn in Spanje, net zoals voorlopig in Nederland en België, ook niet verplicht op de werkplek zoals wel het geval is in Italië.