menu: rubrieken, zoeken & meer

Kun je volgend jaar ook nog naar Spanje reizen met het Europees digitaal coronacertificaat?

Kun je volgend jaar ook nog naar Spanje reizen met het Europees digitaal coronacertificaat?
Beeld: Freepik (aanngepast)

Kun je volgend jaar ook nog naar Spanje reizen met het Europees digitaal coronacertificaat?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Deze zomer zijn miljoenen Europeanen op vakantie geweest met een Europees digitaal coronacertificaat waarmee je kunt aangeven of je tegen Covid-19 bent ingeënt, negatief op corona bent getest of bent hersteld van Covid-19. Dat document is verkrijgbaar op papier zoals in Spanje of digitaal in speciale apps zoals in Nederland en België. Dit Europees digitaal coronacertificaat werd op 1 juli 2021 ingevoerd met een duur van 12 maanden dus in principe eindigt deze op 30 juni 2022. Maar wat gebeurt er daarna?

Inmiddels zijn we allemaal bekend met het Europees digitaal coronacertificaat dat in Nederland aangemaakt kan worden in de CoronaCheck-app en in België in de CovidSafeBE-app. In Spanje kun je op verschillende manieren aan het ‘Certificado COVID Digital de la UE’ komen zoals via de websites en smartphone-apps van de regionale gezondheidsdiensten en via de website van het Ministerie van Volksgezondheid , zoals we HIER hebben uitgelegd.

Maar het Europees digitaal coronacertificaat heeft een houdbaarheidsdatum van 12 maanden, dat is iets wat de EU-lidstaten hebben afgesproken bij de invoering van het Europese bewijs. De verordening over het Europees digitaal coronacertificaat geldt namelijk sinds 1 juli 2021 voor 12 maanden, dus tot en met 30 juni 2022. 

Drie maanden voor het einde van de toepassingsperiode van de verordening dient de Europese Commissie een verslag in bij het Europees Parlement en de Raad. Bij het uitbrengen van dat verslag kan de Commissie voorstellen het coronacertificaat te verlengen, rekening houdend met de ontwikkeling van de epidemiologische situatie. 

De vraag is dus … wat gaat er na 30 juni 2022 gebeuren? Blijft het Europees digitaal coronacertificaat geldig daarna? Komt er een verlenging? Wordt het Europees digitaal coronacertificaat afgeschaft?

Vakantiegangers die deze winter 2021/2022 op wintersport gaan of naar de zon op de Canarische Eilanden, de Balearen of het Spaanse vasteland hoeven zich dus nog geen zorgen te maken maar voor de vakantiegangers die vanaf 1 juli 2022 op vakantie willen gaan in Spanje of andere EU-landen is het nu nog onzeker wat er gaat gebeuren.