skip to Main Content

Spanje is al 25 jaar de wereldleider in orgaandonatie maar hoe bereikte men deze positie?

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Tijdens de laatste 25 jaar is Spanje dé wereldleider in orgaandonatie en in 2016 brak het land zelfs zijn eigen record wat betreft de uitgevoerde orgaantransplantaties. Tijdens 2016 werden er 4.818 orgaantransplantaties uitgevoerd en daarmee brak men het record van 2015 dat op 4.769 stond, deze cijfers kan men terugvinden in de gegevens van de Organización Nacional de Trasplantes (ONT). Maar hoe bereikte Spanje dit niveau?

Van de 4.818 transplantaties waren er 2.994 nier-, 1.159 lever-, 281 hart-, 307 long-, 73 pancreas- en 4 waren darmtransplantaties. Dat betekend dat Spanje 43,4 individuele donoren per miljoen inwoners had in 2016, een stijging van de 39,7 in 2015 en de 36 in 2014. Dit Spaans cijfers ligt veel hoger dan het Europees gemiddelde dat slechts op 19,6 staat.

Spanje slaagde er in om zijn hoge standaard in orgaantransplantatie te behouden niettegenstaande de zware besparingen in de gezondheidssector door de economische crisis die het land zwaar teisterde. Volgens een artikel in het Amerikaans tijdschrift, American Journal of Transplantation, staat Spanje model voor tal van andere landen die van het land nog veel kunnen leren.

De oprichting in 1989 door het ministerie van Volksgezondheid van de Organización Nacional de Trasplantes (ONT) betekende dat er slechts een instelling verantwoordelijk was voor alles wat in verband staat met orgaandonaties en orgaantransplantaties. Daardoor slaagde men erin om binnen de tien jaar het aantal transplantaties in het land te verdubbelen .

Het Spaanse model betrouwt op de aanduiding van de geschikte professionelen (vooral dokters van de intensieve zorg) om zo zeker te zijn dat men snel kan reageren wanneer er een patiënt sterft in omstandigheden die orgaandonatie toelaat.

Professionelen in de medische sector krijgen steun van de ONT en regionale coördinatiecentra om de mogelijkheden te herkennen wanneer een orgaandonatie mogelijk is buiten de intensieve zorg en buiten de ziekenhuizen.

Andere landen hebben een leeftijdslimiet ingevoerd voor orgaandonatie maar in Spanje is dit ook mogelijk voor donaties van lichamen boven de 65 jaar. In feite zijn 10%van de orgaandonoren ouder dan 80 jaar.

Maar de belangrijkste oorzaak van de leidende positie van Spanje is dat hier een “opt-out” systeem in werking is waarbij alle inwoners automatisch geregistreerd staan als orgaandonor tenzij zij uitdrukkelijk hun weigering hebben laten registreren. Een andere belangrijke reden van het succes is volgens Beatriz Domínguez-Gil van ONT dat elke maal er iemand sterft er gekeken wordt of de overledene in aanmerking komt voor orgaandonatie.

Volgens de Europese Unie is het gebrek aan organen de oorzaak van de steeds langer worden wachtlijsten in de ganse wereld. In 2014 waren er volgens de EU 86.000 mensen die op een orgaandonatie wachten in de EU, Noorwegen en Turkije. 16 mensen stierven per dag terwijl zij wachten op een transplantatie.

Roger Frans Lauryssen

Dit artikel is geschreven door Roger Frans Lauryssen en geplaatst door de redactie in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele of delen van deze tekst is zonder toestemming niet toegestaan.

Dit bericht heeft 4 reacties
 1. Woon sinds twee jaar in Spanje
  Mij man en ik zijn nu bijna 74 jr
  Wil absoluut geen Donar zijn
  Bij wie kan ik dat melden ?
  Dank U

  1. In België is dat in het gemeentehuis waar je bent ingeschreven. Waarschijnlijk dus ook in Spanje.

  2. Ik neem aan dat, in het geval van een ernstige aandoening, u en uw man dan ook geen donororgaan willen ontvangen!?

  3. Ria, dan moeten jullie zo’n SOS ketting gaan dragen waar je alle info inzet. Natuurlijk altijd dragen! Zet er dat ook in dat jullie ook niets willen ontvangen. Ik geef 3x per jaar bloed om mensen te redden en zou het een beetje zonde vinden als dat naar jullie zou gaan als je een auto-ongeluk krijgt. Nix willen geven is eigen keuze, mag, maar dan ook nix van anderen willen ontvangen.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken