skip to Main Content
Franse “Gele Hesjes” blokkeren grensovergang Spanje
EFE

Franse “Gele Hesjes” blokkeren grensovergang Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Honderden manifesterende Fransen die “Gele Hesjes” ofwel chalecos amarillos worden genoemd hebben op zaterdag de grensovergang tussen Frankrijk en Spanje in het noorden van Spanje in de regio Baskenland bezet. Daardoor ontstonden er kilometerslange files totdat de Franse politie optrad en de snelwegen weer open konden.

Honderden “Gele Hesjes” hebben op zaterdag in Frankrijk nabij de grens met Baskenland in Spanje de tolpoorten van Biarritz en Biriatou geblokkeerd. Hierdoor ontstonden er lange files aan zowel de Spaanse alsook de Franse kant op de snelwegen.

Zoals bekend manifesteren de Fransen tegen de geplande verhogingen van de brandstoffen in Frankrijk. Dit heeft geleid tot demonstraties die op veel plaatsen zoals in Parijs geleid hebben tot gewelddadige acties en hard optreden van de Franse politie.

De Spaanse verkeersdienst DGT heeft de vrachtwagenchauffeurs gevraagd om niet gebruik te maken van de N-1 en andere wegen te kiezen. Ook in de deelstaat Navarra riep de politie op om sommige wegen te vermijden. Rond 17.30 uur op zaterdagmiddag waren de acties voorbij op de snelwegen.

De chalecos amarillos hebben reeds aangegeven dat ze ook op zondag en de komende weekenden verder gaan met acties bij de grensovergang tussen Frankrijk en Spanje in het noorden van Spanje.

Voorlopig zijn er nog geen acties geweest op de Franse snelwegen aan de kant van de drukke grensovergang La Junquera in de provincie Gerona. Het is ook niet bekend of er aan die kant van Frankrijk acties zijn gepland.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 14 reacties
 1. Wat is de frustratie van een paar uur in een file staan vergeleken met een heel grote bevolkingsgroep die genoeg hebben van alsmaar stijgende kosten, hogere belastingen en dalende koopkracht? Die zien dat de buitenwijken van hun stad of dorp vergeven is van de migranten, die de straten onveilig maken, die elk jaar weer, ongestraft, duizenden autos in de fik steken? Die zien dat een stadje als Calais geheel in de greep is geraakt van illegalen die daar met duizenden hun kampen hebben opgezet en angst hebben het volgende slachtoffer te worden? Die de dagelijkse aanslagen beu zijn. Het is de gewone burger die protesteert tegen het wanbeleid van hun regering. Wat kun je anders doen om je ongenoegen duidelijk te maken? En die oproerkraaiers? Dat geweld komt Macron wel handig uit, denk je niet? Het gaat hier om veel meer dan de benzine prijs. En in België, Nederland en Duitsland beginnen de gele vestjes protesten ook. En terecht.

  1. Evert Inderdaad klopt het dat in belgie de gele vestjes ook beginnen.Maar ergens klop je uitleg niet helemaal.De helft van die mensen zijn eigen volk en betogen vreedzaam en de amokmakers is bijna allemaal ingevoerd gespuis dat enkel uit is op stelen en vernielen.En in plaats van zulke acties te voeren waar men tenslotte enkel zijn medeburger mee raakt kan men beter massaal in bv nederland of luxemburg tanken en winkelen dan zullen ze de prijs snel naar beneden doen tenslotte elke liter dat er niet getankt wordt in belgie hebben ze 1€ minder.Ik tank en winkel morgen weer rustig in nederland daar ik het niet eens ben in den belziek en laat de andere mensen gerust.

   1. Datgaat alleen op voor mensen die niet ver van de grens wonen . De anderen zouden hun winstje verbruiken om de verplaatsing te doen

 2. Vanmorgen vertrokken in Spanje met de auto. We waren om 11.15 uur aan de grens met Frankrijk en staan nu meer dan 3 uur later nog steeds stil.

  1. Wat denken zij nu te bereiken, lagere prijzen voor de diesel? Die prijzen kunnen jullie niet manipuleren, het zijn jullie die gemanipuleerd worden. Graag een voorspelling? Wel, uiteindelijk zullen de regeringen “toegeven” en de kerozine opslaan zodat reizen per vliegtuig duurder wordt. Maar de diesel blijft gelijke prijs houden: ons bestelen zal lustig verder gaan. Proficiat, goed gedaan!

 3. Ben vorige week door Frankrijk gereden, en heb niets dan lof voor deze gele hesjes(korrekt, vriendelijk). Het probleem is niet de gele hesjes, maar de amokmakers die zich tussen hen mengen omdat ze weten dat ze toch niet vervolgd worden(net zoals in Belgie). Is het feit dit jaar bij de jaarwisseling meer dan 1000 wagens in de fik werden gestoken ook de fout van de gele hesjes. Neen, franse justitie.

  1. Ik niet! Men gijselt steeds de mensen, hier dus mensen die nog een zware reis voor de boeg hebben. Wil je klagen? Ga dit doen in de hoofdstad bij de respectievelijke ministeries ipv het hele land lam te leggen. Ik vraag me trouwens af wie die gele hesjes zijn? De werkende mensen hebben geen tijd hiervoor

   1. helemaal goed Jopke: pak het voor jouw idee onkruid bij de wortel aan, niet bij de uitlopers!!! Geen overlast voor andere medeburgers…tenminste als het mede – is…

 4. Uiteraard is dat niet bekend, want deze lui laten zich niet in de kaart kijken. Maar ik verwacht zonder meer dat de grens bij La JUnquera ( dus niet met een O) ook dicht gaat.
  Van Macron mag dat, heeft hij net in Buenos Aires gezegd. Alleen geweld zal hij niet accepteren.

  1. We hbbn een weekend vol ellende gehad om van Eeklo naar Murcia te geraken. Via Parijs aangekomen in Lyon zaterdagmorgen bleek dat er maar 2 péage loketten open waren v d vele beetje aanschuiven en de gele hesjes hadden de slagbomen verwijderd de doorgang was er gratis voor iedereen ! Muziek en sfeer de politie was aanwezig maar liet begaan. Wij vonden dit best sympa en reden verder. Uren verder op de A9 in de streek van Nimes was de snelweg afgesloten en diende iedereen deze te verlaten via Nimes Nord. Via radio traffic waren we op de hoogte en hebben we ons op het laatste tankstation voor de versperring geplaatst. Er kwamen steeds meer trucks bij zodat het daar al snel eivol werd en trucks op de op en afritten gingen staan (rijtijden) ! Ondertussen hoorden we via de radio dat er op de afrit een zwaar ongeval was gebeurd en dat ook in Séte de A9 was afgesloten richting Spanje en dat er overal akties waren. Daar wij op zondag in Murcia moesten zijn haden wij besloten om I d vroege uurtjes door te rijden wetende dat de akties een gans weekend zouden doorgaan. Om 2u vertrokken bleek al gauw dat alle wegen RN richting Montpellier waren afgezet ! Met een grote camper mochten wij tssn de trucks door om een U turn te maken, werkelijk heel close ! De sfeer was er redelijk grimmig en de meesten redelijk dronken. Na het uitdelen v enkele Jupilers vernamen we dat we langs La Grand Motte de kust volgend tot in Montpellier konden raken en vandaar terug de A9 op. In nacht en ontij via via een bis weg gevonden naar Montpellier enkele Spaanse truckers reden ook deze kant uit. De oprit (péage) 4 loketten was er kompleet opgesloten, bleek echter dat er reeds iemand de slagboom had afgereden en we ondanks het rode licht de snelweg opkonden. Wij weg tot Séte weer er af via een dienstweggetje (geen afrit) moeten alle trucks op goed geluk via een zandwegen naar de RN richting Beziers en daar nog maar eens de A9 op. Zonder problemen tot aan de Péage de Pertrus geraakt ! Richting Spanje geen gele hesjes wel I d richting Frankrijk. 5 á 6 gele hesjes houden er de slechts een doorgang open, terwijl de Franse Politie er staat op te kijken en de Spaanse geen interesse hbbn. Iedere 15 min laten ze 4 á 5 trucks door ! Het resultaat is kilometers trucks in dubbele rijstrook zeker 1400 trucks die daar vaststaan niet voor uren maar voor dagen ! Alles wat op ons bord komt, wat we kopen en gebruiken wordt door deze mensen aan ons gebracht. Dit is onmenselijk ! Naar het toilet gaan, je wassen, eten is een primaire behoefte. Die gele hesjes, treffen de verkeerde mensen en treffen vooral de economie waar ze dus allemaal aan verliezen ! Waar de regering geeft neemt ze aan de andere kant. Het is van alle tijden …

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken