Search
menu
Search

Klimaattop COP25 van start in Madrid

Oeps ... foto ontbreekt!

Klimaattop COP25 van start in Madrid

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Begin november werd bekend dat de klimaattop vanwege de onlusten in Chili verplaatst zou worden naar Madrid. In slechts drie weken tijd is het de organisatie in de Spaanse hoofdstad gelukt om alles gereed te hebben zodat men vanaf 2 december tot en met 13 december de 25.000 deelnemers uit 200 landen kan ontvangen.

Het was volgens de organisatie van de ‘cumbre del clima’ in Madrid een heel karwei maar het is gelukt. Deze maandag 2 december is om 10.30 uur de COP25 officieel geopend. Alle activiteiten en vergaderingen vinden plaats in de congreshallen van de Feria de Madrid Ifema terwijl de 25.000 deelnemers in hotels in Madrid en omgeving huisvesting hebben gevonden.

Tijdens de bijna twee weken durende top moeten er afspraken gemaakt worden over de verdere uitwerking van het klimaatakkoord dat eerder in Parijs werd bereikt en op 1 januari 2020 in werking moet treden. De vraag is echter of er daadwerkelijk actie komt of dat het bij een akkoord blijft zonder verdere consequenties.

Er zal aan een handboek gewerkt worden zodat de 200 landen die meedoen sneller kunnen ingrijpen bij klimaatproblemen. Daarnaast wil men debatteren over de haast die geboden is want de tijd begint te dringen volgens experts.

Hoe dan ook, de komende 13 dagen heeft Madrid er meer dan 25.000 bezoekers bijgekregen en zal de stad naast de kerst ook klimaat en milieu uitstralen nu de hoofdstad van Spanje in het middelpunt van de belangstelling staat.

Vanwege de nog steeds aanhouden terrorismedreiging niveau 4 heeft men 5.000 agenten ingezet om de klimaattop zonder problemen te laten verlopen. Men is voorbereid op eventuele protesten en manifestaties terwijl er ook nog eens zo’n 1.000 extra privé beveiligingsmedewerkers zijn uit verschillende landen. Bij de grensovergangen in Spanje zijn tijdelijk weer controles ingesteld.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?