Klimaattop COP25 van start in Madrid

Klimaattop COP25 van start in Madrid
Beeld: COP25

MADRID – Begin november werd bekend dat de klimaattop vanwege de onlusten in Chili verplaatst zou worden naar Madrid. In slechts drie weken tijd is het de organisatie in de Spaanse hoofdstad gelukt om alles gereed te hebben zodat men vanaf 2 december tot en met 13 december de 25.000 deelnemers uit 200 landen kan ontvangen.

Het was volgens de organisatie van de ‘cumbre del clima’ in Madrid een heel karwei maar het is gelukt. Deze maandag 2 december is om 10.30 uur de COP25 officieel geopend. Alle activiteiten en vergaderingen vinden plaats in de congreshallen van de Feria de Madrid Ifema terwijl de 25.000 deelnemers in hotels in Madrid en omgeving huisvesting hebben gevonden.

Tijdens de bijna twee weken durende top moeten er afspraken gemaakt worden over de verdere uitwerking van het klimaatakkoord dat eerder in Parijs werd bereikt en op 1 januari 2020 in werking moet treden. De vraag is echter of er daadwerkelijk actie komt of dat het bij een akkoord blijft zonder verdere consequenties.

Er zal aan een handboek gewerkt worden zodat de 200 landen die meedoen sneller kunnen ingrijpen bij klimaatproblemen. Daarnaast wil men debatteren over de haast die geboden is want de tijd begint te dringen volgens experts.

Hoe dan ook, de komende 13 dagen heeft Madrid er meer dan 25.000 bezoekers bijgekregen en zal de stad naast de kerst ook klimaat en milieu uitstralen nu de hoofdstad van Spanje in het middelpunt van de belangstelling staat.

Vanwege de nog steeds aanhouden terrorismedreiging niveau 4 heeft men 5.000 agenten ingezet om de klimaattop zonder problemen te laten verlopen. Men is voorbereid op eventuele protesten en manifestaties terwijl er ook nog eens zo’n 1.000 extra privé beveiligingsmedewerkers zijn uit verschillende landen. Bij de grensovergangen in Spanje zijn tijdelijk weer controles ingesteld.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

12
Reageer op dit artikel

6 Comment threads
6 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
  Abonneer  
Abonneren op
Kloas 2019

Volgens mij moet de organisatie anders. Stel per continent een klimaatvertegenwoordiger aan. Een van deze vertegenwoordiger is tevens de voorzitter en we gaan voor het gemak uit van 7 continenten. Deze continent – vertegenwoordiger stuurt de land – klimaatvertegenwoordiger aan die bij het betreffend continent hoort. En nu komt ie: Deze land – klimaatvertegenwoordiger draagt ontzettend veel verantwoording maar heeft ook ontzettend veel macht. Voldoet een land niet aan de klimaat eisen dan kan deze land – klimaatvertegenwoordiger snel en kordaat ingrijpen. Voordeel: Korte communicatie lijnen die bestaat uit 7 personen en ze communiceren met elkaar via video – Conferencing.… Lees verder »

Rob

Zo’n top wordt sowieso gehouden. Dus als Madrid het niet gedaan had, was er wel een andere stad geweest. Die CO2 vervuiling was er dus sowieso geweest. Sterker nog, omdat Madrid redelijk centraal in de wereld ligt, is die vervuiling lager, dan dat het hele circus naar een uithoek in de wereld had moeten vliegen, want dat is Santiago natuurlijk. Je kunt er dus niet zo goed voor pleiten, dat Madrid juist een goede zet is geweest. Verder is dit goed voor Spanje, het levert de economie een geschatte 200 miljoen op, niet gering. En natuurlijk prestige, maar dat zal… Lees verder »

Rob

Niet=net

Eddy

Wat een vervuiling gaat dat meebrengen.Ik denk meer dat heel spanje in een heel jaar uitstoot.

maritamons@yahoo.co.uk

Weet iemand wat de situatie is bij de grens Hendaye- Irún? Ik kan niet vinden of daar veel vertragingen plaats vinden. Ben van plan om as zondag naar Nederland te reizen . . vraag me af of het beter is om dat uit te stellen tot na de Top in Madrid. Graag ontvang ik reacties hier omtrent. Alvast Dank !

de baetselier

en dan niets gezegd van al die vliegtuigen die voor die HEREN van de klimaat opwarming…..dan mag er CO2 uitgestoten worden . Vliegtuigen met enige passagiers
. Maar als die lui hun voeten mogen onder tafel steken op onze kosten kan dat allemaal SCHANDE SCHANDE

Anoniem

Oh, ik dacht dat ze allemaal met de trein / boot zouden komen.
Overigens heeft onze MP Rutte weer een geweldige speech gehouden.
Jesse kan tevreden zijn.
En ja, wij zullen het moeten bekostigen. Sinterklaas bestaat alleen voor politici.

pank

Oeps, ik ben niet “Anoniem”.

leo

Dit kost de belasting betaler klauwen met geld en het heeft helemaal geen nut als landen als bijv. China niet eens mee doen. Verder vind ik dat er veels te veel doemdenkerij is wat het klimaat betrefd. Wie weet slaat het weer een keer volledig om en krijgen we weer een ijstijd. Men kan zich beter bezig houden met de aanhoudende vervuiling van onze planeet met dagelijks illegaal dumpen van schadelijk afval door grote bedrijven.

Juan74

Ik kan me wel vinden in leo zijn reactie. Maar zo kletsen als een Trump doe ik ook niet. Het is wel zo dat we ons heel lang hebben druk gemaakt over het gat in de ozonlaag tot men erachter kwam dat dit heel lang geleden ook al een probleem was en deze zichzelf herstelde. In Nederland maken ze zich nu druk over een aantal ruftende koeien en varkens en leggen daardoor hele bouwprojecten stil. Dat er nu mensen zijn die goud geld verdienen aan de krapte op de woningmark en dit ook de mensen zijn die heel hard roepen… Lees verder »

mf

Mooi geschreven goed zo.

Pank

Goed zo Leo. Deze activisten, incl. Rutte, richting India sturen met een papierprikker. 3 weken lang. Inplaats van de lucht boven Madrid verpesten.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.