skip to Main Content
Klimaattop COP25 van start in Madrid
COP25

Klimaattop COP25 van start in Madrid

MADRID – Begin november werd bekend dat de klimaattop vanwege de onlusten in Chili verplaatst zou worden naar Madrid. In slechts drie weken tijd is het de organisatie in de Spaanse hoofdstad gelukt om alles gereed te hebben zodat men vanaf 2 december tot en met 13 december de 25.000 deelnemers uit 200 landen kan ontvangen.

Het was volgens de organisatie van de ‘cumbre del clima’ in Madrid een heel karwei maar het is gelukt. Deze maandag 2 december is om 10.30 uur de COP25 officieel geopend. Alle activiteiten en vergaderingen vinden plaats in de congreshallen van de Feria de Madrid Ifema terwijl de 25.000 deelnemers in hotels in Madrid en omgeving huisvesting hebben gevonden.

Tijdens de bijna twee weken durende top moeten er afspraken gemaakt worden over de verdere uitwerking van het klimaatakkoord dat eerder in Parijs werd bereikt en op 1 januari 2020 in werking moet treden. De vraag is echter of er daadwerkelijk actie komt of dat het bij een akkoord blijft zonder verdere consequenties.

Er zal aan een handboek gewerkt worden zodat de 200 landen die meedoen sneller kunnen ingrijpen bij klimaatproblemen. Daarnaast wil men debatteren over de haast die geboden is want de tijd begint te dringen volgens experts.

Hoe dan ook, de komende 13 dagen heeft Madrid er meer dan 25.000 bezoekers bijgekregen en zal de stad naast de kerst ook klimaat en milieu uitstralen nu de hoofdstad van Spanje in het middelpunt van de belangstelling staat.

Vanwege de nog steeds aanhouden terrorismedreiging niveau 4 heeft men 5.000 agenten ingezet om de klimaattop zonder problemen te laten verlopen. Men is voorbereid op eventuele protesten en manifestaties terwijl er ook nog eens zo’n 1.000 extra privé beveiligingsmedewerkers zijn uit verschillende landen. Bij de grensovergangen in Spanje zijn tijdelijk weer controles ingesteld.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 12 reacties
 1. Volgens mij moet de organisatie anders.

  Stel per continent een klimaatvertegenwoordiger aan. Een van deze vertegenwoordiger is tevens de voorzitter en we gaan voor het gemak uit van 7 continenten.
  Deze continent – vertegenwoordiger stuurt de land – klimaatvertegenwoordiger aan die bij het betreffend continent hoort.
  En nu komt ie: Deze land – klimaatvertegenwoordiger draagt ontzettend veel verantwoording maar heeft ook ontzettend veel macht. Voldoet een land niet aan de klimaat eisen dan kan deze land – klimaatvertegenwoordiger snel en kordaat ingrijpen.

  Voordeel:
  Korte communicatie lijnen die bestaat uit 7 personen en ze communiceren met elkaar via video – Conferencing.
  Snel en daadkrachtig optreden behoort tot de mogelijkheden.

 2. Zo’n top wordt sowieso gehouden. Dus als Madrid het niet gedaan had, was er wel een andere stad geweest. Die CO2 vervuiling was er dus sowieso geweest. Sterker nog, omdat Madrid redelijk centraal in de wereld ligt, is die vervuiling lager, dan dat het hele circus naar een uithoek in de wereld had moeten vliegen, want dat is Santiago natuurlijk. Je kunt er dus niet zo goed voor pleiten, dat Madrid juist een goede zet is geweest. Verder is dit goed voor Spanje, het levert de economie een geschatte 200 miljoen op, niet gering. En natuurlijk prestige, maar dat zal vooral Pedro belangrijk vinden.

 3. Weet iemand wat de situatie is bij de grens Hendaye- Irún? Ik kan niet vinden of daar veel vertragingen plaats vinden. Ben van plan om as zondag naar Nederland te reizen . . vraag me af of het beter is om dat uit te stellen tot na de Top in Madrid. Graag ontvang ik reacties hier omtrent. Alvast Dank !

 4. en dan niets gezegd van al die vliegtuigen die voor die HEREN van de klimaat opwarming…..dan mag er CO2 uitgestoten worden . Vliegtuigen met enige passagiers
  . Maar als die lui hun voeten mogen onder tafel steken op onze kosten kan dat allemaal SCHANDE SCHANDE

  1. Oh, ik dacht dat ze allemaal met de trein / boot zouden komen.
   Overigens heeft onze MP Rutte weer een geweldige speech gehouden.
   Jesse kan tevreden zijn.
   En ja, wij zullen het moeten bekostigen. Sinterklaas bestaat alleen voor politici.

 5. Dit kost de belasting betaler klauwen met geld en het heeft helemaal geen nut als landen als bijv. China niet eens mee doen. Verder vind ik dat er veels te veel doemdenkerij is wat het klimaat betrefd. Wie weet slaat het weer een keer volledig om en krijgen we weer een ijstijd. Men kan zich beter bezig houden met de aanhoudende vervuiling van onze planeet met dagelijks illegaal dumpen van schadelijk afval door grote bedrijven.

  1. Ik kan me wel vinden in leo zijn reactie.
   Maar zo kletsen als een Trump doe ik ook niet.
   Het is wel zo dat we ons heel lang hebben druk gemaakt over het gat in de ozonlaag tot men erachter kwam dat dit heel lang geleden ook al een probleem was en deze zichzelf herstelde.
   In Nederland maken ze zich nu druk over een aantal ruftende koeien en varkens en leggen daardoor hele bouwprojecten stil. Dat er nu mensen zijn die goud geld verdienen aan de krapte op de woningmark en dit ook de mensen zijn die heel hard roepen om vooral minder te bouwen, tja, dat zien ze daar niet.
   Extreem links, lees Groen Links en andere voormalig communisten, trekken te pas en te onpas de milieu kaart en schuiven dit op alle borden, behalve hun eigen, zowel in Nederland als hier in Spanje en in veel andere landen ook.
   Dat autistische kind dat al vliegend de hele wereld over gaat en HET gezicht is van de milieu toestand, is zelf een wandelende ramp en verbruikt in haar eentje meer brandstof dan mijn dorp in een heel jaar.
   Je bereikt pas echt was als je langdurige maatregelen neemt, groener worden moet alleen al om af te zijn van de afhankelijkheid van de olie landen en de ellende die dat voor het Westen met zich meebrengt.
   Dat het milieu daar baat bij heeft is een geweldig mooie bonus, maar het geeft de rest van de wereld ook de vrijheid om los te zijn van landen en staten waarin zelf amper vrijheid is voor de inwoners omdat ze nog achterlijke wetten van 3000 jaar geleden hanteren.
   Kortom, leo, ik ben het eens een keer met je eens man!

  2. Goed zo Leo. Deze activisten, incl. Rutte, richting India sturen met een papierprikker. 3 weken lang. Inplaats van de lucht boven Madrid verpesten.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken