Mag je in Spanje een gepersonaliseerde nummerplaat hebben?

Mag je in Spanje een gepersonaliseerde nummerplaat hebben?
Beeld: Pixabay

Mag je in Spanje een gepersonaliseerde nummerplaat hebben?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Veel mensen in Spanje vragen zich af of het is toegestaan om de nummerplaten van personenwagens te personaliseren, zoals vaak te zien is in o.a. Hollywood films en series door bv. een naam te kiezen. Dat laatste is niet toegestaan in Spanje maar sinds 2013 mogen volgens de Spaanse verkeersdienst DGT er wel wijzigingen zijn.

Volgens de normen van de Dirección General de Tráfico (DGT) is het sinds 2013 toegestaan kleine veranderingen aan de nummerborden te doen. Daar zijn echter wel strikte regels voor met boetes die kunnen oplopen tot 6.000 euro en 6 rijbewijspunten. Overigens is het zo dat als een nummerplaat niet duidelijk te lezen is dit 200 euro kan kosten.

Het merendeel van de nummerborden (placas de matricula) houden zich aan de Europese richtlijnen die in 2000 zijn ingevoerd. Dat houdt in dat aan een van de uiteinden een blauwe verticale balk te zien is met daarin de letters van het EU-land (E van España) en het logo van de EU gevolgd door vier nummers en drie letters. Deze zijn afgedrukt in een zwarte kleur op een witte achtergrond, dit mag niet veranderd worden.

LEESTIP: De Spaanse nummerborden en de leeftijd van een auto

De achtergrond van de nummerborden mag licht afwijken als men kleine afbeeldingen wilt plaatsen of kiest voor een ander patroon zeshoekig (hexagonal) en achthoekig (octogonal), maar moet altijd wit zijn. Daarnaast kan gekozen worden uit twee materialen om de nummerplaat te vervaardigen, te weten aluminium of methacrylaat.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.