skip to Main Content
Mag je in Spanje een gepersonaliseerde nummerplaat hebben?
Pixabay

Mag je in Spanje een gepersonaliseerde nummerplaat hebben?

MADRID – Veel mensen in Spanje vragen zich af of het is toegestaan om de nummerplaten van personenwagens te personaliseren, zoals vaak te zien is in o.a. Hollywood films en series door bv. een naam te kiezen. Dat laatste is niet toegestaan in Spanje maar sinds 2013 mogen volgens de Spaanse verkeersdienst DGT er wel wijzigingen zijn.

Volgens de normen van de Dirección General de Tráfico (DGT) is het sinds 2013 toegestaan kleine veranderingen aan de nummerborden te doen. Daar zijn echter wel strikte regels voor met boetes die kunnen oplopen tot 6.000 euro en 6 rijbewijspunten. Overigens is het zo dat als een nummerplaat niet duidelijk te lezen is dit 200 euro kan kosten.

Het merendeel van de nummerborden (placas de matricula) houden zich aan de Europese richtlijnen die in 2000 zijn ingevoerd. Dat houdt in dat aan een van de uiteinden een blauwe verticale balk te zien is met daarin de letters van het EU-land (E van España) en het logo van de EU gevolgd door vier nummers en drie letters. Deze zijn afgedrukt in een zwarte kleur op een witte achtergrond, dit mag niet veranderd worden.

LEESTIP: De Spaanse nummerborden en de leeftijd van een auto

De achtergrond van de nummerborden mag licht afwijken als men kleine afbeeldingen wilt plaatsen of kiest voor een ander patroon zeshoekig (hexagonal) en achthoekig (octogonal), maar moet altijd wit zijn. Daarnaast kan gekozen worden uit twee materialen om de nummerplaat te vervaardigen, te weten aluminium of methacrylaat.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken