Mag je in Spanje een gepersonaliseerde nummerplaat hebben?

Mag je in Spanje een gepersonaliseerde nummerplaat hebben?
Beeld: Pixabay

MADRID – Veel mensen in Spanje vragen zich af of het is toegestaan om de nummerplaten van personenwagens te personaliseren, zoals vaak te zien is in o.a. Hollywood films en series door bv. een naam te kiezen. Dat laatste is niet toegestaan in Spanje maar sinds 2013 mogen volgens de Spaanse verkeersdienst DGT er wel wijzigingen zijn.

Volgens de normen van de Dirección General de Tráfico (DGT) is het sinds 2013 toegestaan kleine veranderingen aan de nummerborden te doen. Daar zijn echter wel strikte regels voor met boetes die kunnen oplopen tot 6.000 euro en 6 rijbewijspunten. Overigens is het zo dat als een nummerplaat niet duidelijk te lezen is dit 200 euro kan kosten.

Het merendeel van de nummerborden (placas de matricula) houden zich aan de Europese richtlijnen die in 2000 zijn ingevoerd. Dat houdt in dat aan een van de uiteinden een blauwe verticale balk te zien is met daarin de letters van het EU-land (E van España) en het logo van de EU gevolgd door vier nummers en drie letters. Deze zijn afgedrukt in een zwarte kleur op een witte achtergrond, dit mag niet veranderd worden.

LEESTIP: De Spaanse nummerborden en de leeftijd van een auto

De achtergrond van de nummerborden mag licht afwijken als men kleine afbeeldingen wilt plaatsen of kiest voor een ander patroon zeshoekig (hexagonal) en achthoekig (octogonal), maar moet altijd wit zijn. Daarnaast kan gekozen worden uit twee materialen om de nummerplaat te vervaardigen, te weten aluminium of methacrylaat.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

1
Reageer op dit artikel

1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
  Abonneer  
Abonneren op
corvanderlist@gmail.com

Het zijn geen 4 nummers maar 4 cijfers die samen 1 nummer vormen.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.